VODIČ ZA PAMETNU KUPOVINU FRIŽIDERA 2024: Pravim izborom do još dužeg trajanja namirnica i manje potrošnje struje

Kako izabrati najbolji frižider? Da li odabrati klasičan ili No Frost model, kako dodatno produžiti svežinu namirnica...? Baš sve o frižiderima na jednom mestu.
Vodič za kupovinu frižidera - porodica bira frižider u prodavnici

Kupovina bilo kog većeg uređaja iz domena bele tehnike nije lak zadatak, a uređaj čija se kupovina obično najduže i najdetaljnije planira jeste - frižider. Nije ni čudo, jer je frižider direktno “odgovoran” za svežinu i dugotrajnost namirnica i hrane, zbog čega je neizostavan uređaj u svakom domu. Kraće rečeno, dobar frižider je nešto bez čega se život bukvalno više ne može ni zamisliti.

Među savremenim frižiderima ima onih bazičnih, ali ima i onih prilično napredih koji će vas fascinirati svojim mogućnostima koje niste mogli ni da naslutite. Dakle, odgovor na pitanje kako izabrati frižider prvenstveno zavisi od realnih potreba vašeg domaćinstva, u smislu broja članova i namirnica koje želite da čuvate u frižideru, ali i od vaših želja u pogledu naprednih tehnologija i funkcija. Ne brinite, ovaj vodič za kupovinu frižidera će vam pružiti sve potrebne informacije.

Ukoliko imate veliku porodicu, verovatno će vam odgovarati side-by-side frižider, poznat i kao dupli frižider ili dvokrilni frižider. S druge strane, ako živite sami ili u paru i ne kuvate često, dobar izbor bi bio neki standardni ili mini frižider. Veličina tj. kapacitet frižidera je prva stavka na koju treba da obratite pažnju prilikom izbora jer vam sve ostalo neće ništa značiti ukoliko frižider ne bude mogao da stane na predviđeno mesto ili ako u njega ne budete mogli da smestite potrebnu količinu namirnica. Zato je vrlo važno da pre kupovine racionalno sagledate svoje potrebe i da napravite malu analizu prostora u kuhinji.

Ipak, biće bolje da ne preskačemo “gradivo” i zato smo ovaj vodič za kupovinu frižidera koncipirali tako da bude jednostavan za čitanje i razumevanje, a ovo su teme kojima ćemo se baviti u nastavku teksta:

Koje vrste frižidera postoje (po funkciji i nameni)?

Činjenica je da svi frižideri imaju isti zadatak - da rashlađuju hranu i na taj način produže njeno trajanje. Međutim, postoji više vrsta frižidera, a međusobno se razlikuju po nameni i konstrukciji, a to su:

  • Kombinovani frižideri (frižider i zamrzivač u jednom uređaju)
  • Side-by-side frižideri (poznati i kao dupli ili dvokrilni frižideri)
  • Standardni frižideri (poznati i kao frižideri sa jednim vratima)
  • Mini frižideri (uređaji manjih dimenzija)

Kombinovani frižideri su veoma popularni i često su prvi izbor velikog broja kupaca, prvenstveno zbog svoje praktičnosti jer predstavljaju dva uređaja u jednom - i frižider i zamrzivač. Deo za zamrzavanje se uobičajeno nalazi sasvim gore ili sasvim dole, tj. iznad ili ispod rashladnog (frižiderskog) dela i ima posebna vrata. Na fotografiji koja sledi možete videti tipičan izgled kombinovanog frižidera nešto manjih dimenzija, sa zamrzivačem u gornjem delu.

Kombinovani frižider sa otvorenim vratima i devojka koja drži papriku

Ovi frižideri su odlični za porodice koje broje od dva do četiri člana. Kombinovani frižideri su takođe dobar izbor ukoliko vam nije potrebno mnogo mesta za zamrzavanje hrane, tj. ako vam nije potreban poseban zamrzivač, a želite da smrznuto voće, povrće, meso, ribu, sladoled i druge namirnice uvek imate pri ruci.

Kombinovani frižideri mogu biti različitih zapremina tj. dimenzija, pa nemojte zaboraviti da pre kupovine izmerite prostor kojim raspolažete. Uopšteno govoreći, kombinovani frižideri su pogodni za manje i srednje kuhinje jer uglavnom nisu mnogo široki, a takođe se lako uklapaju i u različite stilove enterijera.

Frižideri sa jednim vratima ili standardni frižideri su dobar izbor ukoliko već imate ili planirate da kupite zamrzivač, pa vam samim tim nije potreban i poseban deo za zamrzavanje u frižideru. Frižideri sa jednim vratima mogu da imaju i jednu ili dve komore za zamrzavanje, tzv. friz, koji je odličan u situacijama kada vam je potrebno da nešto brzo ohladite ili da napravite led za piće.
Imajte u vidu da su komore za zamrzavanje najčešće vrlo malog kapaciteta i da temperatura u njima nije tako niska kao u zamrzivačima, pa ne treba da ih doživljavate kao zamenu za zamrzivač.

Godinama unazad, u domovima širom naše zemlje najčešće su se mogli videti upravo ovakvi frižideri i to je razlog zašto se frižideri sa jednim vratima na ovim prostorima nazivaju i standardni frižideri.

Među frižiderima sa jednim vratima ćete pronaći i veliki broj onih čija je visina 80-85 cm (isto kao visina električnog šporeta), što znači da su pogodni i za male kuhinje.

Kako izolovati frižider od šporeta - kuhinja, ugradna ploča za kuvanje, ugradna rerna i frižider sa jednim vratima

Side-by-side frižideri su idealni za velika domaćinstva i prostrane kuhinje, s obzirom na to da mogu da hlade i zamrzavaju velike količine namirnica i da su uglavnom velikih dimenzija. Frižideri ovog tipa najčešće imaju dvoja vrata i izgledaju kao da ste stavili dva frižidera jedan do drugog, zbog čega se na engleskom i zovu side-by-side.

Odnos između frižiderskog i zamrzivačkog prostora varira od modela do modela, pa se tako u prodaji mogu pronaći modeli koji nude više ili manje prostora za zamrzavanje, što kupcima daje više izbora. Čak je moguće pronaći i side-by-side frižidere sa četvoro vrata (dvoja vrata sa leve i dvoja sa desne strane), kako biste još lakše mogli da pristupite određenom delu frižidera ili zamrzivača.

S obzirom na to da spadaju u nešto luksuzniju klasu, side-by-side frižideri su često opremljeni dispanzerom za hlađenje vode, pa čak i automatom za pravljenje leda. Kada se tome doda i više nego elegantan izgled ovih frižidera, za koji su najviše zaslužne njihove dimenzije, možete biti sigurni da će vaša kuhinja izgledati moderno i sofisticirano.

Majka i dete ispred otvorenog side-by-side frižidera

Mini frižideri su odličan izbor ukoliko živite sami ili sa još jednom osobom i nemate previše potrebe za skladištenjem veće količine hrane. Zbog malih gabarita, mini frižideri su pogodni za vikendice, garsonjere, apartmane, studentske domove i slično. Naravno, male dimenzije znače i manju težinu, pa su mini frižideri dobar izbor i za osobe koje se često sele.

Zanimljivo je da mini frižideri, i pored malih dimenzija, neretko imaju i deo za zamrzavanje. Naravno, zapremina ovog dela je takođe mala, ali on i te kako služi svrsi. Na slici koja sledi možete videti tipičan izgled mini frižidera.

Mini frižideri su idealni za male kuhinje, garsonjere, vikendice, hotele

Kada odabrati samostojeći, a kada ugradni frižider?

Kod pitanja da li odabrati samostojeći ili ugradni frižider važno je da uzmete u obzir dizajn kuhinje u kojoj će se frižider nalaziti.

Ukoliko se elementi i uređaji u vašoj kuhinji nalaze u jednoj ravni ili ukoliko planirate da renovirate kuhinju u potpuno minimalističkom stilu gde su svi uređaji „sakriveni“, onda je ugradni frižider pravi izbor za vas.

Ukoliko pak želite da se frižider posebno istakne u vašoj kuhinji ili ste zaključili da se samostojeći model estetski ili funkcionalno bolje uklapa u dizajn vaše kuhinje, onda istražite ponudu ovih modela frižidera.

Mlada žena ispred otvorenog ugradnog frižidera

Na koje tehničke karakteristike treba obratiti pažnju prilikom kupovine frižidera?

Tehničke karaktristike frižidera su podjednako važne kao i izbor vrste frižidera. Drugačije rečeno, kao što neka vrsta frižidera može da vam ne odgovara u smislu funkcionalnosti i namene, tako i frižider određenih tehničkih karakteristika može da vam ne odgovara jer neće ispunjavati vaša očekivanja i potrebe.

Kada govorimo o tehničkim karakteristikama frižidera, koje su uvek prikazane u njegovoj tehničkoj specifikaciji koju možete pronaći na sajtu prodavca ili proizvođača, verovatno najvažnije su dimenzije frižidera. Sigurno ne želite da kupite frižider koji ne može da stane na predviđeno mesto ili frižider u koji ne može da stane planirana količina namirnica.

Dakle, prilikom kupovine frižidera treba da obratite posebnu pažnju na sledeće tehničke karakteristike:

  • Dimenzije frižidera: visina, širina i dubina uređaja. Širina je najkritičnija, pa na ovaj parametar obratite najviše pažnje jer i samo nekoliko milimetara razlike u širini može dovesti do toga da frižider ne možete da uglavite na željeno mesto.
  • Zapremina frižidera: izražava se u litrima i odnosi se na prostor unutar frižidera, a kreće se u rasponu od 40-ak litara pa sve do nekoliko stotina litara. Standardni frižideri, visine 85 cm, najčešće imaju zapreminu od 90 do 120 litara ili nešto manje odnosno više, u zavisnosti od modela.
  • Klimatska klasa frižidera: karakteristika koja vam govori koja je najniža, a koja najviša temperatura na kojoj frižider može da radi. Ovo je posebno važno ako će frižider stajati na mestu na kom je temperatura primetno niža ili viša od sobne i zato smo klimatskim klasama frižidera posvetili poseban tekst na našem sajtu.
  • Energetski razred (energetska klasa) frižidera: obeležava se slovima abecede, od A do G. Frižideri koji pripadaju A energetskoj klasi su energetski najefikasniji, što znači da imaju najbolji odnos između utrošene energije i postignutog učinka, dok su frižideri koji pripadaju G energetskoj klasi najneefikasniji.
  • Način otapanja: ova karakteristika se odnosi samo na frižidere koji tokom rada stvaraju led. Prema načinu otapanja nagomilanog leda, frižideri se dele na ručno-otapajuće i samootapajuće. Kod samootapajućih frižidera led se automatski otapa i imaju posebnu posudu u koju se sliva voda koja nastaje otapanjem. Ručno-otapajuće frižidere morate sami da održavate, a preporučuje se temeljno čišćenje frižidera dva puta godišnje.
  • Smer otvaranja vrata: karakteristika o kojoj se često ne razmišlja, a može biti od velike važnosti za nesmetano korišćenje frižidera. Kako biste bili sigurni da vam nikada neće biti blokiran radni prostor u kuhinji i da ćete uvek moći nesmetano da otvorite vrata frižidera, možete da izaberete jedan od modela sa promenljivim smerom otvaranja vrata, koji možete da menjate u skladu sa zahtevima vaše kuhinje.
Muškarac otvara vrata frižidera

Koje dodatne mogućnosti i tehnologije frižideri mogu imati?

Moderni frižideri, čak i oni iz nižeg cenovnog razreda, često su opremljeni dodatnim mogućnostima i savremenim tehnologijama koje vam mogu biti od velike koristi na svakodnevnom nivou. Naravno, kod modela iz srednje i visoke klase se prisustvo naprednih tehnologija podrazumeva.

Neke od tih tehnologija, kao što je npr. tehologija koja sprečava gomilanje leda, prisutne su kod svih proizvođača, dok su neke ekskluzivno dostupne samo na frižiderima određenog proizvođača.

  • No Frost tehnologija sprečava stvaranje leda u frižideru, odnosno u zamrzivačkom delu frižidera. Pored toga što u ogromnoj meri olakšava čišćenje frižidera, No Frost tehnologija pomaže i u smanjenju potrošnje električne energije jer rashladni sistem uvek radi optimalno i postiže maksimalnu efikasnost. Važno je da znate da su pojedini proizvođači napravili svoje “varijacije” No Frost tehnologije, tako što su je dodatno unapredili ili tako što su je učinili cenovno pristupačnijom. Drugim rečima, No Frost nije jedini pojam koji se koristi da opiše frižidere koji ne stvaraju led.
  • Fast Freeze tehnologija omogućava brzo zamrzavanje i veoma je pogodna kod zamrzavanja svežih namirnica, čime se čuvaju svi važni sastojci, vitamini i minerali.
  • Tehnologija za produženu svežinu namirnica takođe nije retkost kod modernih frižidera. Kako bi omogućio produženu svežinu namirnica, frižider automatski optimizuje vlažnost i tempraturu vazduha unutar sebe, pa čak i brzinu strujanja vazduha, kako bi se sprečilo stvaranje klime koja bi dovela do ubrzanog isušivanja namirnica ili do razvoja mikroorganizama.
  • Dispanzer za vodu omogućava brzo hlađenje vode, što je veoma korisno kada želite brzo da se rashladite ili da napravite hladan napitak. Dispanzer za vodu može biti napravljen na različite načine, a zajedničko za sve frižidere koji su opremljeni ovim praktičnim dodatkom je prisustvo male “česme” na spoljašnjoj strani vrata, koja služi za sipanje vode u čašu. U zavisnosti od modela frižidera, dispanzer za vodu može imati mogućnost podešavanja temperature vode.
Muškarac toči vodu na frižideru sa dispanzerom za vodu
  • Automat za pravljenje leda (ledomat) je praktičan dodatak koji vam omogiućava da uvek pri ruci imate kocke leda, kao u kafiću.
  • Fioka u kojoj je stalna temperatura 0 °C (nula stepeni) je idealna za namirnice koje se brzo kvare, poput mesa, ribe, voća i povrća. Korišćenjem ove fioke izbegavate duboko zamrzavanje ona kada za tim nema potrebe, pa samom tim nećete morati dugo da čekate ni na odmrzavanje.
  • Temperaturne (klimatske) zone omogućavaju da u različitim delovima frižidera bude različita temperatura, što može biti korisno za čuvanje nairnica koje zahtevaju nešto drugačiju temperaturu ili vlažnost vazduha.
  • Digitalni ekran koji pruža brz i jednostavan pristup podacima o temperaturi unutar frižidera, a kod frižidera koji imaju više temperaturnih zona možete pratiti temperaturu u svakoj zoni ponaosob. Napredniji frižideri na ekranu prikazuju i informacije o preostaloj količini namirnica, omogućavaju podešavanje različitih parametara i drugo. Kod pojedinih modela frižidera ovaj ekran može služiti i za prikaz digitalnih “papirnih ceduljica” na kojima često ostavljamo poruke drugim članovima porodice, a kod najnaprednijih modela na raspolaganju će vam biti gotovo čitav računar.
Samsung Family Hub pametni frižider sa velikim ekranom
  • Sigurnosni senzori za detekciju otvorenih vrata i/ili promenu temprature pružaju dodatanu sigurnost i sprečavaju propadanje namirnica.
  • Unutrašnja kamera omogućava da uvek imate uvid u namirnice u svom frižideru i lako dodate spisku za kupovinu ono što nedostaje, pogotovo kada stanje u frižideru želite da proverite kada niste kod kuće.
  • Kompatibilnost sa digitalnim asistentima, kao što su Amazon Alexa, Google Assistant i Samsung Bixby, omogućava da frižiderom upravljate i svojim glasom. Ukoliko frižider ima i mogućnost vođenja evidencija o vrsti i količini raspoloživih namirnica, digitalni asistenti vam mogu predložiti i recepte za jela koja možete napraviti koristeći raspoložive sastojke.

Ovo su samo neke od modernih funkcija koje možete da pronađete kod savremenih modela frižidera. Ukoliko bi vam neka tehnologija ili funkcija posebno značila, istražite koji sve frižideri dolaze upravo sa onim što vam je potrebno.

Sada znate na šta obratiti pažnju prilikom kupovine frižidera. Uzmite u obzir veličinu kuhinje i njen dizajn, dimenzije i kapacitet frižidera, posebne funkcije koje želite i ono najvažnije, da se izbor uskladi sa planiranim budžetom.

Da li ste zadovoljni svojim frižiderom?

Na našem sajtu možete podeliti svoje iskustvo sa frižiderom koji koristite ili ste ga ranije koristili. Na taj način ćete pomoći onima koji razmišljaju o kupovini istog frižidera, jer su korisničke recenzije, ocene, iskustva i preporuke za frižidere najbolji način za donošenje prave odluke pri kupovini.

Takođe, sajt “Iskustva & Preporuke” vam omogućava da upoređujete cene frižidera u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.