KAKO IZOLOVATI FRIŽIDER OD ŠPORETA: Trikovi uz koje će frižider trajati duže i trošiti manje struje

Blizina šporeta može i te kako da smeta frižideru i zato je važno da znate kako možete da međusobno izolujete ove uređaje, bez fizičkom udaljavanja.
Kako izolovati frižider od šporeta - kuhinja, ugradna ploča za kuvanje, ugradna rerna i frižider sa jednim vratima

Ponekad se dogodi da je raspored u kuhinji takav da frižider mora da stoji vrlo blizu šporeta, pa čak i odmah do šporeta. Možda je kuhinja manja, pa jednostavno nije moguće organizovati drugačiji raspored ili nije delovalo da će blizina ova dva uređaja predstavljati problem, ali se ipak pokazalo drugačijim.

Ukoliko se u vašoj kuhinji frižider i šporet nalaze veoma blizu i primećujete da se strana frižidera koja je odmah do šporeta zagreva dok kuvate, trebalo bi da postavite odgovarajuću termoizolacionu zaštitu između ova dva uređaja.

Sasvim je nebitno da li je u pitanju kombinovani frižider, frižider sa jednim vratima ili side-by-side frižider, jer zagrevanje nije dobro ni za jednu vrstu frižidera. Isto tako nije bitno ni da li je u pitanju električni šporet, plinski šporet, kombinovani šporet… jer svi oni prilikom kuvanja proizvode veliku količinu toplote.

U nastavku teksta ćete moći da pročitate više o tome kako izolovati frižider od šporeta i zbog čega je važno da se postavi izolaciona prepreka.

Zbog čega je važno da izolujete frižider od šporeta?

Kod samostojećih uređaja lako dolazi do razmene toplote, za razliku od npr. ugradnih uređaja, jer nisu smešteni tj. izolovani u posebnom ugradnom prostoru koji bi onemogućio razmenu toplote. Zbog toga, kada se frižider i šporet nalaze blizu, kao što je već pomenuto, dolazi do zagrevanja jedne strane frižidera pa kompresor za hlađenje mora intenzivnije da radi, a samim tim se troši više električne energije.

Pored toga, kod svakog otvaranja frižidera topao vazduh koji nastaje usled kuvanja na šporetu ulazi u frižider, čime se dodatno vrši pritisak na kompresor za hlađenje. Na taj način se povećava i rizik od kvara uređaja, a dolazi i do nagomilavanja leda, što znači i potrebu za češćim čišćenjem frižidera.

Sve ovo možete da sprečite postavljanjem termoizolacione zaštite između frižidera i šporeta.

Kako izolovati frižider od šporeta?

Frižider od šporeta možete izolovati na više načina, ali nije svaka opcija podjednako efikasna.

Jedan od načina da izolujete frižider od šporeta je da između ova dva uređaja postavite stiropor. To bi bila najjednostavnija opcija, ali problem je što bi toplota koja dolazi sa šporeta, a naročito iz rerne, mogla da ošteti stiropor i učini ga naupotrebljivim. Kako biste sprečili oštećenje stiropora i kako bi on trajao duže, obložite ga aluminijumskom folijom.

Prostor između frižidera i šporeta može da se popuni i presovanom mineralnom vunom, koju možete da obložite tankim aluminijumskim limom i tako postavite između uređaja. Važno je da vuna bude obložena kako njene sitne čestice ne bi dolazile u kontakt sa površinama na kojima se kuva odnoso u kontakt sa hranom.

Frižider možete da izolujete i pomoću kamene vune, koja predstavlja jedno od boljih rešenja. Kamena vuna odlično podnosi visoke temperature, odličan je termoizolator i ne oslobađa štetne gasove i čestice. Kamena vuna je nešto deblja, pa je pogodna ukoliko je prostor između frižidera i šporeta veći od 5 cm.

Kamena vuna je dobar termoizolator

Ovo su neki od načina na koje možete da izolujete frižider od šporeta, kako biste sprečili zagrevanje frižidera i dodatni rad kompresora za hlađenje. Ukoliko niste sigurni koja vrste izolacije bi bila najpogodnija za prostor između uređaja u vašoj kuhinji, uvek je korisno da se obratite nekom stručnjaku koji će moći da vam da konkretan savet.

Da li ste zadovoljni svojim frižiderom?

Šta biste poručili nekome ko planira da kupi frižider kakav i vi imate u svom domu? Podelite svoje iskustvo na našem sajtu jer su recenzije, ocene, iskustva i preporuke za frižidere ono što će svakom kupcu najviše značiti pri kupovini frižidera i izboru modela.

Takođe, na sajtu Iskustva & Preporuke možete upoređivati cene frižidera u prodavnicama širom Srbije.