KAKO OČISTITI FRIŽIDER SIRĆETOM: Brzo i lako uklonite mikroorganizme, mrlje i neprijatne mirise

Sirće je od davnina poznato kao sredstvo kojim se temeljno, brzo i jednostavno može očistiti unutrašnjost svih tipova frižidera.
Kako očistiti frižider sirćetom - devojka briše unutrašnjost frižidera

Čišćenje frižidera često ume da predstavlja zamoran zadatak. Odakle početi, čime očistiti unutrašnjost frižidera, kako obrisati fleke sa frižidera… Ovo su samo neka od pitanja koja se nameću pre početka čišćenja frižidera.

Idealno bi bilo kada biste sve korake čišćenja imali na jednom mestu, kako biste po potrebi mogli da im se vratite i lako ih sledite, a upravo to vam omogućava ovaj tekst. U nastavku možete da pronađete korisne informacije vezane za čišćenje frižidera sirćetom i održavanje frižidera.

Čišćenje frižidera sirćetom - provereni i dobropoznati metod

Održavanje frižidera je od velike važnosti za očuvanje svežine i dugotrajnosti namirnica, pa i za sprečavanje pojave neprijatnih mirisa. Neprijatni mirisi iz frižidera ponekad mogu da budu vrlo intenzivni i mogu se lako raširiti po čitavoj kuhinji, pa čak i po drugim prostorijama u vašem domu. Čišćenje frižidera sirćetom ne samo što na jednostavan način održava frižider čistim, već efikasno uklanja i sve neprijatne mirise.

Danas možete da pronađete veliki broj sredstava za čišćenje, koja garantuju da će vaš frižider ostaviti besprekorno čistim. Međutim, sredstva za čišćenje često sadrže razne štetne hemikalije koje mogu da dođu u dodir sa hranom, a takođe može da dođe do toga da udišete štetna isparenja tokom i nakon čišćenja. Zbog toga je čišćenje frižidera prirodnim sredstvima zdraviji, a i jednostavniji proces, s obzirom na to da verovatno već imate u domu ono što vam je potrebno za čišćenje.

Alkoholno sirće, sunđer i krpa

Čišćenje frižidera sirćetom možete jednostavno da obavite u nekoliko koraka:

  1. Izvadite sve namirnice iz frižidera i nakon toga proverite rok trajanja svake od njih. Bacite namirnice čiji je rok trajanja istekao, jer su one često jedan od glavnim uzroka pojave neprijatnih mirisa.
  2. Izvadite iz frižidera sve police i pregrade koje mogu da se izvade.
  3. U veću činiju sipajte tri šolje mlake vode, a potom dodajte i jednu šolju alkoholnog (belog) sirćeta. Za čišćenje frižidera koristite isključivo alkoholno sirće, a ne vinsko ili jabukovo.
  4. Čistu, suvu krpu potopite u rastvor alkoholnog sirćeta i vode, a zatim detaljno obrišite unutrašnjost frižidera.
  5. Istim rastvorom očistite sve police i pregrade koje ste izvadili i nakon čišćenja ostavite da se prosuše.
  6. Nakon čišćenja frižidera sirćetom ostavite frižider nekoliko sati da se provetri, kako bi miris sirćeta ispario.
  7. Vratite police, pregrade i namirnice koje ste prethodno izvadili.

Pored čišćenja, frižider zahteva i redovno održavanje - kako samog uređaja tako i atmosfere unutar njega, kako bi uređaj što duže trajao, a namirnice što duže ostale sveže i ukusne. S tim u vezi, daćemo vam i nekoliko praktičnih saveta o održavanju frižidera:

  • Jedan od korisnih načina da se rešite neprijatnih mirisa iz frižidera uz pomoć alkoholnog sirćeta jeste taj da sipate sirće u čašu i ostavite čašu sa sirćetom na polici u frižideru tokom nekoliko sati. Na ovaj način ćete se osloboditi i najupornijih neprijatnih mirisa.
  • Često proveravajte rok trajanja namirnica i uklonite iz frižidera one kojima je istekao rok trajanja.
  • Ukoliko se nešto prospe ili iscuri, očistite fleku pre nego što se skori.
  • Jednom nedeljno očistite spoljašnji deo vrata i drške frižidera rastvorom vode i nekog blagog sredstva za čišćenje. Na taj način ćete se rešiti otisaka prstiju i masnoća koje se često mogu naći na spoljašnjim delovima frižidera.
  • Temeljno čišćenje frižidera sirćetom obavite na svakih par meseci ili prema potrebi.
  • Gumu na vratima frižidera održavajte čistom i elastičnom. Loše dihtovanje dovodi do gomilanja leda, pojave neprijatnih mirisa i znatno povećane potrošnje električne energije.

Čišćenje frižidera prirodnim sredstvima ima mnoge prednosti u odnosu na komercijalna rešenja, među kojima je najveća prednost to što ne upotrebljavate štetne hemikalije tokom čišćenja.

U ovom tekstu ste mogli da pronađete odgovor na pitanje čime očistiti unutrašnjost frižidera i korisne savete vezane za održavanje frižidera. Ukoliko ih budete redovno primenjivali, vaš frižider će raditi besprekorno, a održavanje frižidera će biti manje zamorno.

Planirate kupovinu novog frižidera?

Na našem sajtu možete čitati recenzije, ocene, iskustva i preporuke za frižidere sa jednim vratima, kao i za kombinovane i side-by-side frižidere koje pišu sami korisnici, te upoređivati cene u prodavnicama širom Srbije. Na ovaj način se možete detaljno informisati o velikom broju različitih modela i napraviti pravi izbor.