ŠTA JE ENERGETSKA KLASA FRIŽIDERA I KAKO UTIČE NA TO KOLIKA JE POTROŠNJA FRIŽIDERA: Obratite pažnju na ovaj detalj

Energetska klasa je tehnička karakteristika frižidera koju kupci često zanemaruju, a veoma je bitna. Saznajte šta je energetska klasa i kako utiče na potrošnju.
Šta je energetska klasa frižidera i kako utiče na to kolika je potrošnja frižidera - stariji čovek proučava karakteristike frižidera

Prosečan frižider godišnje potroši između 70 i 390 kWh električne energije. Tačna cifra zavisi od veličine, modela i uslova u kojima uređaj radi, ali i od energetske klase frižidera.

Kada je reč o uslovima rada, vredi napomenuti da temperatura prostorije u kojoj se frižider nalazi igra veliku ulogu u tome koliko će struje frižider potrošiti. Naime, što je prostorija toplija, frižideru će biti potrebno više električne energije kako bi uspešno rashladio vazduh unutar sebe.

Međutim, na temperaturu prostorije i druge uslove rada često ne možete da utičete, ali zato možete da utičete na svoju odluku prilikom izbora frižidera, tj. možete da odaberete frižider iz više energetske klase, koji će, zahvaljujući boljoj energetskoj efikasnosti, trošiti primetno manje struje.

U nastavku teksta ćemo ovjasniti šta je tačno energetska klasa tj. energetski razred frižidera i kako utiče na potrošnju električne energije.

Šta znače oznake kojima se obeležavaju energetske klase frižidera?

Na svim savremenim frižiderima nalazi se nalepnica koja govori o tome kojoj energetskoj klasi iliti kom energetskom razredu frižider pripada. Ova nalepnica obično sadrži sledećih nekoliko informacija:

  • Ocenu izraženu slovima od A do G, gde je slovo A označava najvišu energetsku klasu tj. najefikasniju klasu, dok slovo G predstavlja najnižu energetsku klasu tj. najniži nivo energetske efikasnosti.
  • Naziv robne marke i oznaku modela - pored imena proizvođača, na energetskoj nalepnici ćete pronaći i punu oznaku modela frižidera.
  • Kolika je potrošnja frižidera - količina električne energije koja je potrebna za rad frižidera, a izražena je u kilovatčasovima (kWh) i odnosi se na godišnju potrošnju frižidera.
  • Oznaku koliko je uređaj glasan - ova vrednost je izražena u decibelima (dB).
  • QR kod - skeniranjem QR koda mobilnim telefonom bićete usmereni na posebnu internet stranicu na kojoj možete pročitati više detalja o uređaju.

Ono što je potrebno znati jeste da ocenu energetske klase frižidera možete koristiti samo za poređenje uređaja istog ili približno istog kapaciteta. Drugim rečima, sasvim je normalno da frižider veće zapremine troši više struje u odnosu na frižider manje zapremine. No, kada se uporede dva frižidera iste zapremine, onda možete biti sigurni da će onaj koji pripada višoj energetskoj klasi trošiti manje električne energije.

Kako izračunati kolika je potrošnja frižidera?

Da biste izračunali kolika je potrošnja frižidera u dinarima na godišnjem nivou, potrebno je da pomnožite broj kilovat sati koji je naveden u specifikaciji uređaja (ili na pločici / nalepnici koja se nalazi na zadnjoj strani frižidera) sa aktuelnom cenom struje.

Na primer, ukoliko je u specifikaciji frižidera navedeno da uređaj troši 400 kWh godišnje, onda je potrebno da 400 pomnožite sa 12,4 din/kWh (cena struje u trenutku pisanja ovog teksta). Dobija se suma od 4.960 dinara, tj. toliko je godišnje potrebno da izdvojite za rad frižidera.

Kada znate kolika je potrošnja frižidera na godišnjem nivou, prilikom odabira novog frižidera možete ovu cifru da pomnožite sa 10 (broj godina koliko se očekuje da će vas uređaj služiti) i na to dodate cenu samog frižidera. Tako dobijate koliko će vas frižider zapravo ukupno koštati i možete dobiti valjano poređenje dva modela - barem u pogledu cene.

To znači da ako poredite dva uređaja sličnog kapaciteta, gde onaj koji je skuplji istovremeno pripada višoj energetskoj klasi, u ukupnom skoru on može biti isplativija investicija na duže staze.

Kako pravilno odabrati frižider?

Generalno, što je uređaj veći (ova cifra se izražava u litrima, u vidu zapremine) to će njegova potrošnja biti veća, bez obzira na energetsku klasu. Razlog je to što veći kapacitet znači više vazduha koji je potrebno ohladiti za šta je potreban i snažniji kompresor koji troši više struje.

Pravilo koje možete pratiti prilikom odabira frižidera kaže da bi veličinu uređaja trebalo da diktira broj osoba u domaćinstvu:

  • 1-2 osobe: 250-285 l
  • 3-4 osobe: 342-450 l
  • 5 ili više osoba: 450 l ili više

Ako znamo da će potrošnja frižidera kapaciteta 250 l biti 3.100 dinara na godišnjem nivou, a da će nas frižider kapaciteta 450 l koštati 5.580 dinara godišnje, jasno je koliko novca gubite odabirom većeg frižidera koji vam možda nije potreban.

Planirate kupovinu novog frižidera?

Prilikom izbora i kupovine najviše vam mogu pomoći recenzije, iskustva, preporuke i cene za frižidere koji se mogu kupiti na tržištu Srbije. Čitajte šta korisnici brojnih modela imaju da kažu o svojim frižiderima ili podelite svoje iskustvo sa drugima.