KOJE SU STANDARDNE DIMENZIJE ELEKTRIČNOG ŠPORETA: Pored tehničkih karakteristika važni su i gabariti

Širina, visina, dubina i težina predstavljaju vrlo važne parametre pri izboru šporeta, kako biste bili sigurni da se on može uklopiti u predviđeni prostor.
Koje su standardne dimenzije električnog šporeta - Klasičan šporet sa ravnom pločom u kuhinji

Kod kupovine novog električnog šporeta, kriterijumi na koje se obraća najviše pažnje su uglavnom cena, brend i ukupni kvalitet uređaja. Dok su ovo nesumnjivo veoma važne stavke, prilikom odabira šporeta ne bi trebalo zanemariti ni njegove dimenzije.

Dimenzije klasičnog električnog šporeta je važno imati u vidu, kako bi se uređaj što bolje uklopio u vašu kuhinju odnosno u prostor u kom nameravate da ga držite. Štaviše, ukoliko dimenzije šporeta nisu odgovarajuće, postoji mogućnost da on uopšte ne može da stane u predviđeni prostor, a to vas može koštati i dodatnog novca i dodatnog vremena.

U nastavku teksta možete da pročitate više o tome koje su standardne dimenzije električnog šporeta, kako biste proces kupovine učinili lakšim i bržim.

Šta podrazumevaju dimenzije klasičnog električnog šporeta?

Kada je reč o dimenzijama šporeta, prvenstveno se misli na karakteristike kao što su: širina električnog šporeta, dubina električnog šporeta, visina električnog šporeta i težina električnog šporeta. Svi ovi parametri su važni prilikom biranja novog modela šporeta jer mogu da spreče potencijalne probleme.

Na primer, ukoliko šporet morate da postavie blizu frižidera, trebalo bi posebno da obratite pažnju na širinu šporeta kako ne bi bio previše blizu frižideru, jer bi toplota koja dolazi od šporeta mogla da naškodi frižideru i oteža njegov rad. Ukoliko su ova dva uređaja blizu jedan drugog, važno je da znate kako izolovati šporet od frižidera.

Pored dimenzija samog prostora u kome nameravate da držite šporet, uzmite u obzir i vaše potrebe i potrebe članova vaše porodice. Ukoliko živite u većem domaćinstvu, kuvate i pečete više puta dnevno, možda će vam više odgovarati šporet sa većom zapreminom rerne.

S druge strane, ukoliko živite sami ili u paru i ne kuvate često, možda bi odličan izbor bio neki od mini šporeta. Nakon što sve to uzmete u obzir, biće vam jasnije na koje standardne dimenzije električnog šporeta da obratite posebnu pažnju.

Mini šporet sa dve ringle i rernom je pogodan za samce i parove

Širina električnog šporeta

Na tržištu se uglavnom mogu pronaći šporeti širine 50 cm i 60 cm, a nešto ređe i između ove dve vrednosti. Šporeti čija širina prelazi 65 cm se smatraju poluprofesionalnim zbog toga što su veliki i zauzimaju mnogo prostora.

Šporeti širine 50 cm uglavnom raspolažu rernom zapremine između 40 l i 55 l, dok šporeti širine 60 cm uglavnom imaju rernu zapremine oko 60 l i veću. Naravno, zapremina rerne ne zavisi samo od širine šporeta već i od samog modela tj. od njegove konstrukcije.

Prema savetima stručnjaka, trebalo bi da ostavite oko 60 cm prostora sa obe strane šporeta, kako biste imali dovoljno dovoljno mesta za pripremanje i odlaganje hrane.

Dubina električnog šporeta

Standardna dubina električnog šporeta je 60 cm, dok kod mini šporeta dubina iznosi između 30 cm i 46 cm.

Visina električnog šporeta

Standardna visina električnog šporeta je 85 cm. Ukoliko u kuhinji imate uređaje nestandardne visine, istražite ponudu šporeta i potražite modele koji imaju podesivu visinu, odnosno koji poseduju podesive nogice. Na taj način lako možete da uklopite šporet sa ostalim uređajima.

Težina električnog šporeta

Prosečna težina električnih šporeta se uglavnom kreće u rasponu između 40 kg i 50 kg, što se, naravno, može razlikovati od modela do modela. Težinu šporeta bi trebalo uzeti u obzir ukoliko se često selite, a nosite belu tehniku sa sobom. U tom slučaju je dobra opcija mini šporet jer je znatno lakši od standardnog šporeta.

Sada imate uvid u to koje su dimenzije klasičnog električnog šporeta, koje vam mogu pomoći da donesete najbolju odluku prilikom kupovine.

Planirate kupovinu novog električnog šporeta?

Bez obzira na to da li vas zanimaju klasični električni šporeti ili mini električni šporeti, najveću pomoć pri izboru vam mogu pružiti recenzije, ocene, lična iskustva i preporuke za šporete, koje iz prve ruke prenose korisnici našeg sajta.

Na sajtu “Iskustva & Preporuke” možete upoređivati cene šporeta u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.