VODIČ ZA PAMETNU KUPOVINU ŠPORETA 2024: Mudrim izborom do savršenih jela i toplog doma

Saznajte kako izabrati šporet - da li kupiti električni, plinski ili šporet na čvrsto gorivo, da li odabrati model sa staklokeramičkom ili indukcionom pločom itd.
Vodič za kupovinu šporeta - mlada žena bira šporet u prodavnici

Za razliku od kupovine nekih drugih uređaja iz domena bele tehnike, odabir odgovarajućeg šporeta često nije jednostavan zadatak. Od svih aparata i uređaja koje možete da pronađete u kuhinji, šporet je često najviše u upotrebi, naročito ukoliko kuvate svakog dana. Zbog toga je od posebne važnosti da pronađete dobar šporet, koji će imati sve ono što očekujete i želite i koji će uvek biti na visini zadatka svojim radnim učinkom.

Možda okvirno znate koji tip šporeta je pravi za vas, ali želite da se bolje informišete o određenim karakteristikama. Možda opremate ili renovirate svoju kuhinju i rešeni ste da više kuvate, ali niste sigurni kojim modelom šporeta da zamenite stari. Možda po prvi put kupujete šporet i uopšte ne znate odakle da počnete…

Zato je tu naš vodič za kupovinu šporeta, koji će vam razrešiti nedoumice i pružiti vam odgovor na pitanje kako izabrati šporet. Iz ovog vodiča ćete moći da saznate:

Udobno se smestite i krećemo.

Kako se šporeti dele prema vrsti goriva i koji odabrati?

Šporeti mogu koristiti različita goriva za proizvodnju toplotne energije. Pod gorivom podrazumevamo energent koji se troši u procesu proizvodnje toplote. S tim u vezi, na tržištu se mogu naći električni šporeti, plinski šporeti, kombinovani šporeti i šporeti na čvrsto gorivo (drva, ugalj, pelet).

Hajde sada da objasnimo svaku vrstu šporeta ponaosob i otkrijemo šta od njih možete očekivati u praksi.

Električni šporeti

Električni šporeti su i danas među najtraženijim na tržištu. Postoje dve varijante električnih šporeta, a to su električni šporeti sa klasičnim ringlama i električni šporeti sa ravnom pločom.

Električni šporeti sa klasičnim ringlama najčešće imaju četiri ringle različitih veličina. Kod standardnih modela to su uglavnom dve manje ringle prečnika 145 mm i dve veće ringle prečnika 180 mm. Određeni modeli električnih šporeta imaju ringle nestandardnih dimenzija, prilagođene savremenom stilu života, pa tako mogu da se pronađu modeli sa veoma malom ringlom na koju staje samo džezva za kafu.

Praktičan savet:

Kada je prečnik ringle veći od prečnika suda koji se na ringli nalazi, dolazi do rasipanja toplotne odnosno električne energije. Kako biste uštedeli električnu energiju, trudite se da na ringlu stavljate samo posude čiji je prečnik jednak prečniku ringle ili neznatno veći od njega.

Prednost električnih šporeta sa klasičnim ringlama u odnosu na električne šporete sa ravnom pločom ogleda se u jednostavnosti i ceni popravke u slučaju kvara, jer pojedinačne ringle nije ni komplikovano ni skupo zameniti. Šporeti sa ravnom pločom često imaju napredniju elektroniku, tastere osetljive na dodir i razne senzore, pa je popravka gotovo uvek skuplja.

Ono što bi se moglo navesti kao nedostatak električnih šporeta sa ringlama jeste to što su ringle malo komplikovanije za čišćenje, lako zarđaju i sporije se zagrevaju u poređenju sa ravnim pločama.

Električni šporet sa četiri klasične ringle

Električni šporeti sa ravnom pločom (staklokeramičkom ili indukcionom) su jednostavni za održavanje jer se ravna ploča veoma lako čisti. Ovde bi jedino trebalo da obratite pažnju da ne koristite sredstva za čišćenje koja mogu da izgrebu ili oštete ploču. Ovakvi šporeti najčešće imaju četiri grejne zone, umesto četiri ringle.

U zavisnosti od modela šporeta, grejne zone mogu biti podeljene na unutrašnji i spoljašnji krug, kao da imate ringlu u ringli, što vam omogućava da veličinu grejne zone po potrebi povećate ili smanjite kako biste je uskladili sa veličinom posude. Drugima rečima, možete da uljučite samo unutrašnji tj. manji krug, a možete da uključite i unutrašnji i spoljašnji krug istovremeno kako biste aktivirali grejnu zonu u celosti. Ako ste nekada pripremali više jela istovremeno, onda vam je sigurno poznata situacija kada vam nedostaje još jedna velika ili još jedna mala ringla. Grejne zone sa promenjivom veličinom rešavaju upravo taj problem. Na slici koja sledi možete videti električni šporet sa staklokeramičkom pločom kod koje se podesiva grejna zona nalazi dole levo.

Električni šporet sa staklokeramičkom ravnom pločom i podesivom grejnom zonom

Glavne prednosti električnih šporeta sa ravnom pločom jesu brzina zagrevanja i lakoća održavanja. Međutim, ako dođe do kvara ploče, izdaci za popravku ili zamenu iste mogu da budu veliki.

Ukoliko nemate mnogo mesta u kuhinji, često se selite ili vaše potrebe za spremanjem hrane ne zahtevaju šporet velikih dimenzija, uvek možete da se odlučite za mini šporet sa dve ringle ili ravnom pločom sa dve grejne zone.

Plinski šporeti

Plinski šporeti se zagrevaju takoreći instant i omogućavaju odličnu kontrolu plamena tj. toplote. Kod plinskih šporeta se za napajanje grejnih elemenata koristi plin tj. zemni gas, pa se zbog toga zovu i šporeti na gas.

Šporeti ovog tipa se smatraju vrlo ekonomičnim, zbog mogućnosti preciznog kontrolisanja temperature, a savremeni modeli dolaze sa odličnim sistemom za kontrolu plina i osiguračem za automatsko isključivanje dotoka plina.

S obzirom na to da šporeti na gas praktično omogućavaju kuvanje na otvorenom plamenu, priprema svakog jela donosi i svojevrsni vizuelni doživljaj.

Plinski šporet sa četiri gorionika

Kombinovani šporeti

Kombinovani šporeti su idealan izbor za sve one koji vole da imaju više opcija kada je reč o kuvanju. Kombinovani šporeti mogu da koriste i struju i plin, a najčešće imaju dve plinske “ringle” tj. dva plinska gorionika i dve standardne električne ringle.

Ovakva konfiguracija je naročito pogodna kada želite nešto brzo da spremite ili kod pripreme jela koja su zahtevnija za kuvanje, pa brzim zagrevanjem vode ili kuvanjem nekog sastojka, skraćujete proces pripreme.

Kombinovani šporet sa dve električne ringle i dva plinska gorionika

Šporeti na čvrsto gorivo

Šporeti na čvrsto gorivo, poznati i kao šporeti na drva, šporeti na pelet i šporeti na ugalj, imaju odličnu ekonomsku isplativost jer se koriste i za pripremu hrane i za grejanje, a opštepoznato je da grejanje na drva, ugalj ili pelet ume da bude isplativije od grejanja na struju. Naravno, korišćenje šporeta na čvrsto gorivo u letnjem periodu nije nimalo prijatno iskustvo, osim ukoliko ne želite da od sobe napravite saunu.

Međutim, grejanje na drva i pelet, a pogotovo na ugalj, nije ekološki prihvatljivo jer se sagorevanjem ovih energenata zagađuju vazduh i životna okolina.

Pored toga, nabavka i priprema drva, peleta ili uglja može predstavljati dodatni izazov jer ove energente, kao i prostor za njihovo skladištenje, morate da obezbedite pre početka grejne sezone. Takođe, održavanje i čišćenje šporeta na drva, ugalj ili pelet zahteva više vremena i angažovanja nego što je to slučaj sa električnim šporetima.

Moderan šporet na čvrsto gorivo

Da li izabrati šporet sa staklokeramičkom ili indukcionom pločom?

Osnovna razlika između staklokeramičke i indukcione ploče je u tome što na staklokeramičku ploču možete da stavite bilo koju vrstu posuđa, dok na indukcionu ploču možete da stavite samo posuđe koje je izrađeno od materijala koji podržavaju elektromagnetnu indukciju.

S obzirom na to da veliki deo posuđa starije proizvodnje nije namenjen i prilagođen upotrebi na indukcionoj ploči, kupovina šporeta sa ovakvim tipom ravne ploče bi zahtevala i kupovinu dodatnog, modernijeg posuđa.

S druge strane, indukcione ploče troše znatno manje električne energije u odnosu na staklokeramičke ploče i imaju niz drugih prednosti, zbog čega su sve češći izbor u domaćinstvima. Jedna od najvećih prednosti je to što se na indukcionu ploču ne možete opeći, kao i to što ne postoji mogućnost izazivanja požara u slučaju da zaboravite da isključite indukcionu “ringlu” nakon korišćenja.

Na kraju krajeva, čak iako biste 50% svog posuđa morali da zamenite posuđem koje se može koristiti na indukcionoj ploči, taj trošak bi bio jednokratan, a u prednostima indukcione ploče biste uživali godinama.

Koji tipovi rerni postoje i za kakvu rernu se odlučiti?

Prilikom odabira šporeta trebalo bi da se zapitate i koju vrstu rerne želite jer nisu sve rerne iste. Evo kakva se rerna može naći na modernim šporetima:

  • Konvencionalna rerna koja omogućava pečenje i kuvanje hrane pomoću gornjeg i donjeg grejača. Konvencionalna rerna ne proizvodi isti nivo toplote u svim delovima, pa nije pogodna za pripremu više jela odjednom.
  • Ventilatorska ili turbo rerna koja ima ventilator zadužen za ravnomerno širenje toplote unutar rerne. Turbo rerna je idealna za pripremu više jela istovremeno i veoma je energetski efikasna, zahvaljujući tome što toplota stiže do svakog dela rerne.
  • Parna rerna koja omogućava zdravu pripremu jela na pari i čuvanje svih nutritivnih vrednosti i prirodnog ukusa hrane. Takođe je pogodna za pripremu više jela istovremeno, čime dobijate na uštedi vremena.

Kod savremenih šporeta najčešće ćete naići na ventilatorsku rernu koja je poznata i kao turbo rerna.

Otvorena vrata rerne u kojoj se peku povrće i riba

Sve veći broj rerni ima funkciju samočišćenja, što čišćenje rerne čini neuporedivo lakšim i jednostavnijim. U zavisnosti od modela šporeta i tipa rerne, funkcija samočišćenja se može obavljati uz pomoć vodene pare, procesom pirolize ili katalitičkim čišćenjem.

Rerne koje samočišćenje obavljaju uz pomoć vodene pare imaju posebno dugme kojim se ova funkcija aktivira. Pre aktiviranja funkcije samočišćenja potrebno je da u rernu stavite pleh u koji ste prethodno nasuli pola litra vode. Para koja se bude stvorila će doprineti tome da sve nečistoće omekšaju i budu lakše za brisanje.

Rerne koje se čiste procesom pirolize ne zahtevaju da u njih ubacujete pleh sa vodom već samočišćenje obavljaju tako što temperaturu podignu do čak 500 °C i na taj način doslovno spale sve nečistoće, pretvarajući ih u prah koji kasnije možete da pokupite vlažnom krpom. Smatra se da je piroliza najefikasniji način čišćenja rerne.

Kod rerni sa katalitičkim čišćenjem postoje ugrađeni katalitički ulošci koji razlažu nečistoće kada rerna dosegne odgovarajuću temperaturu. Ovi ulošci moraju da se menjaju posle određenog vremena.

Sada znate na šta obratiti pažnju prilikom kupovine šporeta, kako biste doneli pravu odluku. Uzmite u obzir svoje želje, kulinarske navike, enterijer kuhinje i, naravno, budžet za kupovinu.

Pročitajte tuđa iskustva i preporuke

Bez obzira na to da li vam je potreban električni, plinski ili bilo koji drugi šporet, najveću pomoć pri kupovini vam mogu pružiti recenzije, ocene, iskustva i preporuke za šporete, koje pišu korisnici našeg sajta, prenoseći vam lična iskustva sa uređajima koje imaju ili su imali kod kuće.

Takođe, na našem sajtu možete upoređivati cene šporeta u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.