KAKVO POSUĐE SE KORISTI NA INDUKCIONOM ŠPORETU ILI NA INDUKCIONOJ PLOČI: Važan je materijal, oblik, pa čak i boja

Indukcioni šporeti i indukcione ploče za kuvanje zahtevaju posebnu vrstu posuđa kako bi mogla da se generiše toplota potrebna za kuvanje hrane.
Posuđe za indukcioni šporet ili indukcionu ploču - presečeni tiganj u kome se prži jaje

Jedna od većih dilema prilikom kupovine šporeta jeste ta da li se odlučiti za električni šporet sa staklokeramičkom pločom ili za indukcioni šporet. Ista dilema postoji i prilikom kupovine ugradne ploče za kuvanje - da li je bolji izbor staklokeramička ugradna ploča ili indukciona ugradna ploča.

Ukoliko ste već napravili ovaj izbor i odlučili se za indukcioni šporet odnosno indukcionu ugradnu ploču, onda ste verovatno čuli da će vam biti potrebno posebno posuđe, tj. posuđe koje odgovara indukcionim šporetima i indukcionim pločama za kuvanje.

S obzirom na to da se indukcioni šporeti i indukcione ugradne ploče međusobno razlikuju samo po fizičkoj formi, dok je princip rada potpuno isti, u nastavku teksta ćemo koristiti samo termin indukciona ploča - kao univerzalni naziv za obe vrste uređaja.

Dokazano je da 2 l vode može da proključa dva puta brže na indukcionoj ploči nego na standardnoj staklokeramičkoj grejnoj ploči ili ringli. Ovo znači da indukcione ploče troše manje električne energije u odnosu na staklokeramičke grejne ploče, što ih čini isplativijim, a uz to štede i vreme, zbog čega su veoma čest izbor kupaca.

Hajde da vidimo na koji to način indukcione ploče rade, jer se tu krije odgovor na pitanje zašto one zahtevaju specifično posuđe i kakvo se to zapravo posuđe koristi na indukcionom šporetu ili na indukcionoj ugradnoj ploči za kuvanje.

Kako funkcioniše indukciona ploča?

Unutar indukcionih ploča nema klasičnih grejača kakvi postoje kod ringli ili kod staklokeramičkih ploča. Umesto grejača, kod indukcionih ploča postoje namotaji od bakarne žice. Ovi namotaji stvaraju elektromagnetno polje kada kroz njih protiče struja. Drugim rečima, indukcione ploče umesto toplote proizvode elektromagnetno polje. Dakle, na indukcionu ploču se ne možete opeći niti može doći do nekog problema ukoliko zaboravite da je isključite nakon korišćenja.

Naravno, toplota sa posude u kojoj kuvate će svakako zagrejati i samu indukcionu ploču, pa nemojte dodirivati ploču baš odmah nakon sklanjanja posude sa nje.

Na slici koja sledi možete videti kako izgleda indukcioni namotaj koji se nalazi unutar “ringle” na indukcionoj ploči.

Indukcioni namotaj na indukcionoj ploči ili indukcionom šporetu

Elektromagnetno polje koje izvire iz indukcionog namotaja deluje na dno posude, zbog čega se u dnu posude indukuje tj. stvara električna struja. Zato se ovaj proces naziva elektromagnetna indukcija. Pod dejstvom ove struje dno posude se brzo zagreva. Drugačije rečeno, dno posude postaje svojevrsni grejač sa kog se toplota direktno prenosi na unutrašnjost posude tj. na ono što se u njoj nalazi.

Međutim, elektromagnetna indukcija je moguća samo kod određenih vrsta metala i zbog toga se ne može svaka posuda koristiti za pripremanje hrane na indukcionoj ploči. Dakle, najvažnije je od koje je vrste metala izrađena šerpa, lonac, tiganj… i tako dolazimo do suštine ovog teksta - kakvo se posuđe koristi na indukcionom šporetu ili na indukcionoj ploči.

Kakvo vam je posuđe potrebno za indukcioni šporet odnosno indukcionu ploču?

Kao što smo već naveli, nije svaki metal pogodan za elektromagnetnu indukciju pa samim tim nije ni svaki sud upotrebljiv na indukcionoj ploči. Ipak, indukcione ploče su već postale standard širom sveta pa je većina savremenog posuđa izrađena upravo od materijala koji odgovaraju indukcionim pločama. Većina - da, ali i ne sve posuđe.

Posuđe koje odgovara indukcionim pločama je najčešće izrađeno od livenog gvožđa, čelika, emajliranog čelika ili nerđajućeg čelika. S druge strane, materijali koji ne odgovaraju indukcionim pločama su aluminijum, bakar, mesing, staklo, keramika, porcelan.

U nastavku ćete saznati kako možete da proverite da li je posuđe koje već imate u kuhinji pogodno za korišćenje na indukcionim pločama, kao i to kako da prepoznate odgovarajuće posuđe prilikom kupovine.

Trik sa magnetom

Postoji mali trik sa magnetom, koji vam može pomoći da otkrijete da li se posuđe koje već imate kod kuće može koristiti na indukcionoj ploči. Vrlo je jednostavno: uzmite magnet i probajte da ga “zalepite” za dno posude. Ukoliko se magnet “zalepi” za dno posude, možete biti sigurni da će ta posuda moći da se koristi na indukcionoj ploči - u suprotnom je reč o posudi koja se ne može koristiti na indukcionoj ploči.

Imajte u vidu da neće baš sve posude koje “polože” test sa magnetom biti idealne za korišćenje na indukcionom šporetu odnosno ploči. Naime, neke posude će se sporije zagrevati, a razlog za to može biti oblik ili premali prečnik dna posude, tanak materijal od kojeg je dno izrađeno ili sam materijal od kojeg je posuda napravljena.

Ako se pitate gde da nađete magnet, prvo pogledajte vrata svog frižidera jer postoji velika verovatnoća da na njima imate suvenire sa odmora koji se upravo uz pomoć magneta “lepe” za frižider.

Magneti (suveniri) na frižideru

Kupovina novog posuđa za indukcionu ploču

Ukoliko kupujete novo posuđe i želite da budete sigurni da se ono može koristiti na indukcionoj ploči, stvar je znatno jednostavnija jer će među tehničkim karakteristikama posude biti navedeno i na kojim se izvorima toplote ta posuda može koristiti. Uz to, na ambalaži ili na dnu posude može postojati i poseban simbol za indukciju.

Nažalost, grafički simboli koji reprezentuju različite izvore toplote nisu standardizovani pa tako ni simbol za indukciju nije isti kod svih proizvođača posuđa, ali najčešće izgleda kao spiralno umotana žica, nalik na oprugu.

Ukoliko isto posuđe planirate da koristite na različitim šporetima, recimo na plinskom i indukcionom, biće dobro da znate i ostale simbole kako biste odabrali posuđe koje se može koristiti na oba šporeta. Na slici koja sledi možete videti uobičajene simbole koji se mogu naći na posuđu, a koji označavaju na kojim se izvorima toplote to posuđe može koristiti.

Simboli na posuđu koji određuju na kojim se izvorima toplote posuda može koristiti - indukcija, staklokeramika, gas (plin), električna ringla

Pored prikazanih simbola postoje i simboli koji označavaju da se posuda može koristiti za pečenje u rerni ili da je pogodna za pranje u mašini za sudove.

Na šta još treba da obratite pažnju?

Materijal od kojeg je posuđe izrađeno jeste najvažniji parametar kada govorimo o tome kakvo se posuđe koristi na indukcionom šporetu ili na indukcionoj ploči. Iako ovo jeste najvažniji - nije jedini parametar. Hajde da vidimo šta je to, pored materijala, na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora posuđa za indukcionu ploču.

Boja posuđa

Posuđe koje ćete koristiti na indukcionoj ploči ne bi trebalo da bude obojeno jer boja može da ometa elektromagnetnu indukciju tj. može da umanji dejstvo elektromagnetnog polja na dno posude, što će za posledicu imati sporije zagrevanje.

Naravno, kod posuđa koje je od strane proizvođača deklarisano kao posuđe za indukcione ploče ne treba da brinete o ovom detalju jer je proizvođač koristio boje koje ne ometaju elektromagnetnu indukciju.

Prečnik i oblik dna

“Ringle” na indukcionim pločama će detektovati veličinu tj. prečnik dna posude i automatski će se prilagoditi posudi. Međutim, najbolje rezultate ćete postići ukoliko koristie posudu čije je dno iste veličine kao i “ringla” na indukcionoj ploči. S tim u vezi, dobro je da imate barem jednu posudu takve veličine i da je koristite kad je to moguće.

Imajte u vidu da previše male posude mogu imati probleme sa zagrevanjem zbog premale indukcione površine. U nekim slučajevima indukcija uopšte neće biti moguća, što znači da se posuda uopšte neće zagrevati. U tehničkoj specifikaciji svoje indukcione ploče možete proveriti kolika je minimalna veličina posude koja odgovara ploči. Naravno, koristite posude čije je dno kružnog oblika.

Indukcija tj. stvaranje toplote će takođe biti otežano ukoliko koristite posudu sa krivim tj. deformisanim dnom - bez obzira na to da li je dno ispupčeno ili ulubljeno. Koristite isključivo posude sa ravnim dnom.

Priprema hrane na prenosivoj indukcionoj ploči - indukcionom rešou

Sada tačno znate kakvo posuđe se koristi na indukcionom šporetu ili na ugradnoj indukcionoj ploči i na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine posuđa. Indukcione ploče mogu značajno da vam skrate vreme provedeno u pripremi obroka, ne morate da brinete da li će nešto da se prospe i ostane zalepljeno za ploču, a velika prednost je i u tome što su prilično štedljive. Uživajte u punom potencijalu kuvanja na indukcionoj ploči, a to ćete najbolje uraditi ulaganjem u adekvatno posuđe za indukcionu ploču.

Planirate kupovinu novog indukcionog šporeta ili indukcione ploče?

Bez obzira na to da li vas zanimaju indukcioni šporeti ili ugradne indukcione ploče, najveću pomoć pri izboru vam mogu pružiti recenzije, ocene, lična iskustva i preporuke za indukcione šporete, odnosno recenzije, ocene, lična iskustva i preporuke za indukcione ploče, koje iz prve ruke prenose korisnici našeg sajta.

Na sajtu “Iskustva & Preporuke” možete upoređivati cene indukcionih šporeta i cene indukcionih ploča u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.