KAKO OČISTITI PLOČU I PLOTNE ŠPORETA NA DRVA: Trikovi za blistav "smederevac" ili Alfa-Plam

Saveti za lako i efikasno čišćenje ploče i plotni šporeta na drva - bez obzira na to da li koristite legendarni "smederevac", neki od sjajnih Alfa-Plam modela ili model nekog drugog proizvođača.
Kako očistiti ploču i plotne šporeta na drva - šerpa na šporetu

Šporeti na drva decenijama unazad predstavljaju prvi izbor kada je reč o efikasnom kuvanju i ekonomičnom izvoru grejanja. Ukoliko imate šporet na drva i svakodnevno ga koristite, znate da se često dogodi da se nešto prolije, zamasti i sl. pa samim tim nikada dosta praktičnih saveta o tome kako očistiti ploču šporeta na drva. Čišćenje ploče odnosno plotni šporeta na drva na prvi pogled može da deluje komplikovano, ali uz odgovarajuće smernice i vaš šporet može da izgleda kao nov - u svakom trenutku.

Šta vam je potrebno za čišćenje ploče i plotni šporeta na drva?

Plotne i ploča šporeta na drva se izrađuju od istog materijala, pa je samim tim i postupak čišćenja isti. Drugim rečima, saveti o tome kako očistiti ploču šporeta na drva, koji slede u nastavku teksta, mogu se u potpunosti primeniti i za čišćenje plotni.

Ploču i plotne šporeta na drva možete lako da očistite sa malo sredstava, a velika je verovatnoća da jednu ili više stvari sa naše liste već imate u svom domu. Za jednostavno čišćenje plotne šporeta na drva potrebni su vam:

  • Aluminijumska folija
  • Šmirgla
  • Namensko sredstvo za čišćenje
  • Soda bikarbona

1. Aluminijumska folija za efikasno čišćenje plotni šporeta na drva

Veoma jednostavan trik za čišćenje plotni i ploče šporeta na drva jeste upotreba aluminijumske folije. Sve što je potrebno da uradite je da nabavite rolnu aluminijumske folije, otcepite malo veći deo, zgužvate foliju u lopticu i malo je nakvasite mlakom vodom. Zatim je neophodno da trljate folijom ploču šporeta dok je mlaka, tj pre nego što se u potpunosti ohladi. Čistite kružnim pokretima, sve dok ne uklonite nečistoće. Isti metod primenite i kada su u pitanju plotne, kako biste ih lako očistili od fleka od ulja i drugih nečistoća. I u ovom slučaju bitno je da plotna šporeta bude topla.

Loptica od aluminijumske folije je odlična za čišćenje ploče i plotne šporeta na drva, kružnim pokretima

2. Šmirgla odlično uklanja zagorele ostatke hrane

Kao odgovor na pitanje kako očistiti ploču i plotne šporeta na drva, često se pojavljuje upravo šmirgla. Čišćenje šporeta na drva možete da obavite uz pomoć sitne šmirgle, naročito kada su u pitanju zapečeni ostaci hrane. Ploču i plotne šporeta bi trebalo da šmirglate kada se šporet sasvim ohladi - oštrim, kružnim pokretima. Očišćene površine prebrišete vlažnom ili poluvlažnom krpom, a na kraju i suvom krpom.

3. Namensko sredstvo za čišćenje plotne šporeta na drva

Sipajte malo namenskog sredstva za čišćenje na vlažan sunđer i istrljajte deo sa kog želite da uklonite fleke, a nakon što završite sa čišćenjem plotne odnosno ploče šporeta na drva, pređite preko nje prvo vlažnom, a zatim suvom krpom.

Pored pitanja kako očistiti ploču šporeta na drva, često se javlja i pitanje kako održavati ploču u što boljem stanju. U ovom slučaju, bilo bi korisno da ploču s vremena na vreme premažete uljem koje ne sadrži kiseline. Takođe bi trebalo da obratite pažnju na to da ne ostavljate šerpe, lonce i tiganje na hladnim pločama za kuvanje, jer se na ivicama može pojaviti korozija koju je kasnije teško ukloniti.

4. Kako očistiti ploču šporeta na drva pomoću sode bikarbone

Ukoliko želite da čišćenje ploče i plotni šporeta na drva obavite nekim prirodnim sredstvom, koje verovatno već imate u vašem domaćinstvu, možete da probate sa sodom bikarbonom. Jednostavno sipajte sodu bikarbonu na mesto koje želite da očistite, potom sipajte sirće preko sode bikarbone i ostavite da sve zajedno odstoji oko 20 minuta. Nakon toga uzmite mekanu krpu, nakvasite je i prebrišite ploču.

Soda bikarbona i sirće su odlična prirodna sredstva za čišćenje šporeta na drva

Kroz ovaj tekst smo želeli da vam prikažemo nekoliko jednostavnih i brzih načina o tome kako očistiti ploču šporeta na drva. Za koji god metod da se odlučite, jedno je sigurno - čišćenje ploče i plotni za kuvanje na šporetu na drva više neće predstavljati napornu obavezu, a moći ćete još bezbrižnije da uživate u pripremi omiljenih jela i poslastica.

Da li ste zadovoljni svojim šporetom na drva?

Jedno je sigurno: recenzije, ocene, iskustva i preporuke za šporete na drva, koje pišu sami korisnici, pomažu ljudima koji planiraju kupovinu novog šporeta na drva. Pronađite na našem sajtu svoj model šporeta na drva i napišite kratku recenziju, jer ćete time pomoći onima koji kupuju šporet da donesu bolju odluku.

Pročitajte i naš Vodič za pametnu kupovinu šporeta kako biste pre kupovine saznali sve što treba da znate o šporetima.