KAKO OČISTITI RERNU: Praktični saveti za lakše i efikasnije obavljanje jednog od najtežih kuhinjskih poslova

Nekoliko praktičnih saveta za čišćenje rerne električnog šporeta ili ugradne rerne je uvek dobrodošlo, bez obzira na to koliko ste već iskusni u tome.
Kako očistiti rernu - žena sa rukavicama i sredstvima za čišćenje rerne

Čišćenje rerne je jedan od onih kućnih poslova koje većina ne voli jer zahteva dosta vremena i može biti naporan. Kao i kod drugih aktivnosti u kuhinji, kao što su uklanjanje kamenca iz ketlera ili čišćenje mikrotalasne, bilo bi idealno kad biste čišćenje rerne obavljali na mesečnom nivou. Na taj način ćete izbeći stvaranje tvrdokornih naslaga koje, pored toga što ružno izgledaju, mogu da promene i ukus hrane koju pripremate jer zagorele naslage ispuštaju svoj miris. Sigurno ne želite da vam miris zagorelih ostataka pokvari trud.

Ukoliko spadate u veliku grupu ljudi kojima čišćenje klasične ili ugradne rerne ne ide od ruke, pa se stalno pitate kako očistiti rernu bez muke - ne očajavajte, jer postoji mnoštvo jednostavnih metoda koje će vam pomoći da vaša rerna ponovo zablista u punom sjaju.

Kako očistiti rernu u nekoliko jednostavnih koraka

Nekad se dešava da se, čak i ako redovno čistite rernu, hrana i masnoća nagomilavaju tokom vremena. Da biste to izbegli važno je da znate kako očistiti rernu pravilno. Daćemo vam nekoliko efikasnih saveta za čišćenje rerne, koji će vam pomoći da lakše obavite ovaj posao - od pripreme, preko korišćenja funkcije samočišćenja, pa sve do "uradi sam" metoda.

1. Pre čišćenja rerne isključite je i ispraznite

Pre nego što počnete čišćenje rerne električnog šporeta, potpuno je ohladite i isključite iz struje te uklonite sve što postoji u njoj kako biste bili sigurni da ćete lako doći  i do najnepristupačnijih uglova. Dakle, plehovi za pečenje, tepsije, kao i police, odnosno rešetke - sve mora da ide napolje. Stavite ih sve na jedno mesto, ako je potrebno i operite, a zatim vratite unutra kada završite detaljno čišćenje rerne.

Potpuno prazna rerna - pre čišćenja potpuno ispraznite rernu

2. Obrišite i uklonite ostatke hrane

Koristeći krpu za čišćenje rerne (najbolje od mikrofibera) ili nežnu četku za čišćenje rerne, pređite po unutrašnjosti prazne rerne kako biste uklonili ostatke hrane i mrvice koje su se možda nakupile na dnu ili su se zalepile za ivice. To će vam omogućiti da vidite šta je ostalo zalepljeno i za šta je potrebno temeljnije čišćenje rerne električnog šporeta ili moderne ugradne rerne.

3. Funkcija samočišćenja

Većina modernih rerni ima funkciju samočišćenja, odnosno dugme koje možete da pritisnete i koje čišćenje rerne radi umesto vas. Da biste saznali da li vaša pećnica ima ovu zgodnu funkciju i kako očistiti rernu na ovaj način, proverite uputstvo za upotrebu koje ste dobili uz rernu ili šporet.

Rerne koje se same čiste koriste vodenu paru ili ekstremno visoku temperaturu da bi omekšale odnosno spalile zagorele ostatke hrane, kako biste ih na kraju mogli lako obrisati. Međutim, ponekad ovo nije dovoljno - ako vam je rerna previše prljava, moraćete ipak malo i da zasučete rukave. Takođe, opcija samočišćenja ne čisti vrata rerne, a i ukoliko vaša rerna koristi tehnologiju pirolitičkog čišćenja (ekstremno visoka temperatura) moraćete da obrišete pepeo koji će se nataložiti nakon procesa samočišćenja.

4. Namenska sredstva za čišćenje rerne

Namenski sprejevi za čišćenje rerne su odlična opcija, posebno ako imate mnogo zapečene prljavštine. Za ovaj vid čišćenja rerne preporučujemo rukavice, kako hemikalije ne bi dolazile u direktan kontakt sa rukama. Uglavnom, sva ta sredstva je potrebno da odstoje kad ih nanesete (pratite uputstvo na pakovanju), ali ne duže od sat vremena. Bitno je da sredstvo za čišćenje detaljno nanesete na svaki deo rerne - dno, unutrašnju stranu vrata, zidove. Pustite da deluje, a zatim obrišite vlažnom krpom. Iako je ovo najbrži metod čišćenja ugardne rerne, nedostatak je prisustvo hemikalija koje mogu da nadraže kožu i oči. Zato u nastavku poročitajte naše predloge za čišćenje rerne potpuno prirodnim metodama.

Čišćenje rerne uz pomoć komercijalnih sredstava za čišćenje koja se mogu kupiti u prodavnicama

5. Soda bikarbona i sirće za čišćenje rerne

Ukoliko ne želite da koristite hemikalije, najbolja opcija za čišćenje rerne je kombinacija sode bikarbone i sirćeta. Ovo je jedan od najčešćih prirodnih načina kako očistiti rernu. Jedini nedostatak ovog metoda je što u odnosu na konvencionalne načine čišćenja rerne zahteva više vremena. Potrebno vam je:

  • pola šolje sode bikarbone
  • 2-3 kašike vode
  • 1 dl sirćeta
  • gumene rukavice

Za početak, napravite pastu od sode bikarbone i vode. Treba da dobijete pastu za mazanje koja je dovoljno gusta da se zadrži na glatkim površinama i zidovima vaše rerne. Koristeći gumene rukavice, rasporedite tu pastu po celoj rerni, vodeći računa da ne pokrijete grejne elemente donosno grejače. Kada završite, zatvorite vrata i ostavite da odstoji 12 sati.

U međuvremenu pospite sodu bikarbonu po rešetkama rerne i poprskajte ih sirćetom. Mešavina će se zapeniti, a prljavština početi polako da se otapa. Kad prestane da se peni, isperite rešetke toplom vodom i ostavite da se osuše.

Nakon 12 sati, vlažnom krpom prebrišete unutrašnjost rerne. Ako postoje delovi paste koji se ne mogu lako ukloniti, poprskajte ih sirćetom. Rastvor će se zapeniti i čišćenje ugradne rerne ili rerne električnog šporeta će biti lakše.

6. Voda i limun za čišćenje rerne šporeta na drva

Čišćenje rerne šporeta na drva je najbolje da uradite limunom. Sličan pristup možete koristiti i za čišćenje mikrotalasne pećnice, ali i za čišćenje rerne električnog šporeta. Napunite pleh ili šerpu vodom, te ubacite dva limuna, isečena napola. Stavite posudu u rernu, zagrejte je na 120 stepeni i ostavite da odstoji jedan sat. Potom isključite rernu i ostavite da se malo ohladi. Dok je još topla, ali ne previše da se ne biste se opekli, obrišite unutrašnjost rerne vlažnom krpom. Kiselina u limunu će omekšati svu prljavštinu pa ćete čišćenje rerne završiti brzo i bez muke.

7. Kako očistiti rešetku rerne

Police, odnosno rešetke rerne očistite na isti način kao i samu rernu, ali bi to trebalo da radite u sudoperi ili u lavoru da biste izbegli eventualni haos usled kapljanja po rerni ili kuhinjskom podu. Da biste detaljno skinuli prljavštinu, koristite staru četkicu za zube. Kao sjajno rešenje, pored deterdženata i sode bikarbone sa sirćetom, pokazale su se tablete za mašinsko pranje posuđa. U kadu ili lavor sipajte vrelu vodu, ubacite tri tablete za mašinsko pranje posuđa, mešajte dok se ne istope pa potopite rešetke i ostavite da odstoje barem dva sata - biće kao nove.

Žena sa gumenim rukavicama krpom čisti rešetku rerne

8. Kako očistiti vrata rerne

Blistavo čista rerna je cilj svake vredne domaćice ili domaćina, ali čišćenje tvrdokornih masnih fleka s vrata rerne može biti prava muka. Ipak, postoji jednostavno rešenje za to - tvrda strugalica. Nakon čišćenja njome biće manje nečistoće nego kad koristite hemikalije i vodu, pa se prljavštinu sliva na sve strane. No, dobro pazite pod kojim uglom stružete jer ugao veći od 30 stepeni može da napravi ogrebotine. Osim za čišćenje rerne električnog šporeta, čišćenje rerne šporeta na drva i čišćenje ugradne rerne, strugalica je odlična i za čišćenje indukcionih ploča.

Da li ste zadovoljni svojom ugradnom rernom?

Recenzije, ocene, iskustva i preporuke drugih korisnika ugradnih rerni pomažu onima koji planiraju kupovinu nove rerne, pružajući im dragocene informacije uz pomoć kojih će lakše doneti odluku i odabrati najbolji model za svoj novac.

Pronađite na našem sajtu svoj model rerne i napišite svoju recenziju.

Pročitajte i naš Vodič za pametnu kupovinu ugradne ploče i rerne kako biste saznali sve što treba da znate pre kupovine.