VODIČ ZA PAMETNU KUPOVINU UGRADNE PLOČE I RERNE 2024: Bez po muke do moderne, funkcionalne i praktične kuhinje

Ugradna bela tehnika je idealno rešenje kada želite sveden, minimalistički dizajn kuhinje, uz maksimalnu funkcionalnost i jednostavnost korišćenja.
Vodič za kupovinu ugradne ploče i rerne - porodica bira ugradnu ploču u prodavnici

Ugradne ploče za kuvanje i ugradne rerne mogu da uštede dosta prostora u kuhinji, a takođe omogućavaju bržu pripremu jela. Poznato je da se ravne ploče za kuvanje zagrevaju mnogo brže od standardnih ringli, dok savremene rerne omogućavaju da toplota ravnomerno dolazi do svih delova rerne, uz opcije za zdravije kuvanje (npr. rerne koje koriste vodenu paru). Uz sve navedeno, ugradna bela tehnika, u koju spadaju ugradne ploče i rerne, kuhinji daje moderan izgled.

Ugradne ploče i ugradne rerne mogu biti zavisne i nezavisne.

Zavisne ploče i rerne se postavljaju zajedno, uvek jedna ispod druge, jer se komande za rukovanje ugradnom pločom nalaze na ugradnoj rerni, zbog čega je ploča zavisna od rerne.

Nezavisne ugradne ploče i rerne ne moraju da budu postavljene na istom mestu. Drugim rečma, radi se o dva potpuno samostalna uređaja koji ni na koji način ne zavise jedan od drugog. U savremenim kuhinjama, ugradna ploča se često montira na tzv. kuhinjskom ostrvu, odnosno velikoj kuhinjskoj ploči smeštenoj na sredini kuhinje, dok ugradna rerna stoji blizu sudopere ili frižidera.

Pored zavisnih i nezavisnih ugradnih ploča i ugradnih rerni, postoje i ugradni setovi koji dodatno olakšavaju proces kupovine, čineći ga jednostavnijim i bržim. Takođe, ugradni setovi mogu da budu povoljniji nego kad kupujete ploču i rernu odvojeno. O svim navedenim varijantama ćete moći detaljno da se informišete u nastavku teksta.

Ukoliko ste u potrazi za idealnim ugradnim uređajima za svoju kuhinju, tj. ukoliko vam je potrebna dobra ugradna ploča za kuvanje ili dobra ugradna rerna, ovaj vodič za kupovinu ugradne rerne i ploče će vam pružiti odgovor na pitanje na šta obratiti pažnju prilikom kupovine ugradne ploče i rerne. Između ostalog ćete saznati:

Moderna ugradna ploča i moderna ugradna rerna

Koje vrste tj. tipovi ugradnih ploča postoje?

Prva stavka na koju bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira ugradne ploče, jeste koji tip ploče želite.

Indukciona ugradna ploča za kuvanje omogućava pripremu hrane samo u posuđu čije je dno izrađeno od materijala koji dozvoljavaju elektromagnetnu indukciju. Indukciona ploča funkcioniše tako što stvara magnetno polje koje deluje na posudu i tako unutar posude stvara toplotu.

Velika prednost indukcione ploče je u tome što se veoma brzo greje, a nakon sklanjanja posude se brzo hladi, što omogućava značajnu uštedu struje i vremena za pripremu hrane. Zapravo, indukcione ploče se same po sebi uopšte ne zagrevaju, jer ne poseduju grejače, a toplota koju možete osetiti na indukcionoj ploči je zapravo toplota koja se prenosi sa posude, što znači da se na indukcionu ploču ne možete opeći.

Indukcione ploče su često tehnički vrlo napredne i imaju brojne dodatne funkcije kao što su child-lock, prilagodljive zone za kuvanje, tajmer i slično.

Ono što bi se moglo istaći kao glavni nedostatak indukcionih ploča jeste taj što su uglavnom najskuplje. Takođe, ukoliko u kuhinji imate mnogo starog posuđa, velika je verovatnoća da ono nije primenjivo na indukcionim pločama i da ćete morati da uložite u novo, moderno posuđe. Dobra vest je da se većina modernog posuđa može koristiti na indukcionim pločama, što znači da nabavka adekvatnog posuđa neće biti problem.

Upozorenje:

Indukcione ploče tj. magnetno polje koje one stvaraju može da ometa rad pejsmejkera i insulinskih pumpi. Osobe koje koriste navedene uređaje moraju biti na udaljenosti od najmanje 60 cm od indukcione ploče za kuvanje, dok je ploča uključena.

Staklokeramička ugradna ploča omogućava komforno i efikasno spremanje, zahvaljujući različitim grejnim zonama koje mogu da se prilagođavaju vašim potrebama kuvanja. Tako u okviru jedne grejne zone možete da imate više grejnih krugova, kako biste mogli da zagrevate posuđe različitih dimenzija i skratite vreme pripreme hrane. Staklokeramička ploča se zagreva brže od standardnih ringli, a uz indikator toplote uvek znate da li je bezbedno da dodirnete ploču ili je prebrišete.

Staklokeramička ploča je jednostavnija za čišćenje od klasičnih ringli i veoma je energetski efikasna jer se toplota veoma lako prenosi do posude. Za kuvanje na staklokeramičkoj ploči je najbolje da koristite posuđe od nerđajućeg čelika, jer posuđe od aluminijuma može da ostavi tragove na ploči koje je jako teško ukloniti.

Poput indukcionih ploča i staklokeramičke su skuplje u odnosu na druge vrste ugradnih ploča, a i njihova zamena takođe može da bude skupa. Međutim, staklokeramičke ploče dolaze sa brojnim korisnim funkcijama, kao što su fleksibilne zone kuvanja, tajmer, displej sa receptima, automatsko isključivanje kada nešto iskipi, pauziranje kuvanja itd. Ukoliko su vam ove i slične funkcije važne, onda razmislite o ulaganju u kupovinu staklokeramičke ploče.

Staklokeramička ugradna ploča sa četiri grejne zone

Plinska ugradna ploča će biti odličan izbor za one koji vole pripremu hrane na malo drugačiji način. Plinska ploča, kao i plinski šporet, radi na principu gasa i gorionika, tj. otvorenog plamena, tako da instant dostiže visoku temperaturu, čime se omogućava veoma brzo kuvanje, uz preciznu kontrolu temperature. Većina savremenih plinskih ugradnih ploča poseduje funkciju za kontrolu gasa, čime je bezbednost zagarantovana. Takođe, moderne plinske ploče poseduju tajmer koji vas upozorava da isključite ploču nakon kuvanja, ukoliko ste kojim slučajem to zaboravili.

Ukoliko ne volite da kuvate na otvorenom plamenu, onda plinska ugradna ploča nije najbolje rešenje za vas. Ukoliko vam se dopada način pripreme jela poput onog u mnogim svetskim, prestižnim restoranima, a to je upravo na otvorenom plamenu, onda bi trebalo da istražite ponudu plinskih ploča.

Plinska ugradna ploča za kuvanje

Ugradna ploča sa klasičnim ringlama je odličan izbor ukoliko ste u potrazi za ugradnom pločom po pristupačnijoj ceni ili jednostavno niste ljubitelj ravnih ploča za kuvanje. Savremene ugradne ploče sa ringlama imaju ringle koje su dizajnirane tako da se lakše čiste u odnosu na stariji tip ringli. Ugradne ploče sa ringlama pored standardnih mogu da imaju i ekspres ringle koje su obeležene crvenim krugom i koje se zagrevaju brže od regularnih.

Ugradna ploča sa ringlama

Kombinovana ugradna ploča je dobra opcija za sve koji vole da imaju različite mogućnosti za kuvanje. Kombinovane ugradne ploče imaju klasične ringle ili grejne zone, u kombinaciji sa plinskim gorionicima. Drugim rečima, kombinovane ugradne ploče predstavljaju spoj elektrike i plina. Ovaj tip ugradne ploče je veoma praktičan kod pripreme više jela istovremeno.

Kombinovana ugradna ploča za kuvanje

Koja je razlika između staklokeramičke i indukcione ploče za kuvanje?

Osnovna razlika između indukcionih i staklokeramičkih ploča jeste ta što na staklokeramičkim pločama možete da kuvate u posuđu bilo kog tipa, dok na indukcionim pločama možete da koristite isključivo posuđe koje je izrađeno od materijala koji podržavaju elektromagnetnu indukciju.

Staklokeramičke i indukcione ploče brzo dostižu željenu temperaturu, s tim što se indukcione ploče zagrevaju znatno brže i veoma brzo se hlade jer ne poseduju grejač već je reč o toploti koja je preneta sa posude u kojoj pripremate hranu. Indukcione ploče su uglavnom skuplje od staklokeramičkih, ali omogućavaju veću uštedu energije. Uvek obratite pažnju na to da ugradna ploča bude iste širine kao aspirator ili malo uža, kako bi aspirator efikasno sakupljao sva isparenja.

Staklokeramičke i indukcione ugradne ploče dolaze sa brojnim korisnim funkcijama, u zavisnosti od modela, kao što su:

  • Automatsko prilagođavanje veličine grejne zone - prepoznavanje veličine posude kako bi se zagrejao samo deo koji posuda pokriva;
  • Indikator preostale toplote - informiše vas o tome da li je bezbedno dodirnuti grejnu zonu ili ne;
  • Child-Lock funkcija - onemogućava da deca uključe i pojačaju ringle tako što isključuje svu komandnu dugmad;
  • Zaštita od pregorevanja;
  • Pojačivač za brže zagrevanje;
  • Senzori koji sprečavaju da hrana zagori ili iskipi;
  • Automatsko sigurnosno isključivanje ploče ukoliko zaboravite da je isključite;
  • Prikaz recepata na ekranu itd.
Priprema hrane u tiganju na ugradnoj ravnoj ploči

Još jedna dostupna opcija su domino ugradne ploče. Ove ploče možete da sastavite u potpunosti prema vašim potrebama, pa tako sami birate broj električnih i plinskih ringli i funkcije koje želite. Domino ugradna ploča se ugrađuje na domino radnu površinu koja može da sadrži različite ugrađene kuhinjske aparate.

Koja je razlika između konvencionalnih (klasičnih) i ventilatorskih (turbo) rerni?

Nakon odabira ugradne ploče za kuvanje, vreme je da izaberete ugradnu rernu. Osnovna podela rerni je na konvencionalne tj. klasičnei ventilatorske trj. turbo rerne.

Konvencionalne iliti standardne ugradne rerne rade po principu gornjeg i donjeg grejača, pogodne su za standardno pečenje hrane. S obzirom na to da se unutrašnjost ovakvih rerni ne zagreva ravnomerno, standardne rerne nisu pogodne za pečenje više od jednog jela u isto vreme.

Turbo ili ventilatorske ugradne rerne takođe poseduju klasične grejače, ali uz njih imaju i ventilator koji obezbeđuje da topao vazduh dopre ravnomerno do svakog dela rerne. Ventilatorske rerne su pogodne za pečenje više jela istovremeno, što je naročito korisno kod pripreme hrane za različite proslave ili kada nemate mnogo vremena za kuvanje.

Turbo ili ventilatorska rerna

Šta su multifunkcionalne ugradne rerne?

Multifunkcionale ugradne rerne rade po principu gornjeg i donjeg grejača, poput standardnih i ventilatorskih, s time što imaju i dodatni kružni grejač oko ventilatora koji je zadužen za ravnomerno širenje toplote unutar čitave rerne. Zbog ravnomerne distribucije vazduha, multifunkcionalne rerne mogu da rade na nešto nižim temperaturama od konvencionalnih rerni i omogućavaju besprekorne rezultate pečenja više jela istovremeno.

Multifunkcionalne ugradne rerne su veoma energetski efikasne i pružaju brojne mogućnosti za pripremu hrane, kao što su odmrzavanje, grilovanje, pečenje na više nivoa, priprema hrane na pari itd.

U okviru multifunkcionalnih rerni izdvajaju se parne rerne koje omogućavaju zdravu pripremu hrane na pari, uz veoma malo ulja. Ne samo što kuvanjem na pari hrana zadržava prirodan ukus i sve hranljive materije, već se na ovaj način dobijaju savršeni rezultati pečenja sa hrskavom koricom i sočnom unutrašnjošću određenih jela.

Na kom principu funkcioniše samočišćenje ugradne rerne?

Savremeni modeli ugradnih rerni često imaju funkciju samočiščenja. Rerne koje se same čiste su najčešće poznate kao pirolitičke rerne jer se kao tehnologija samočišćenja najčešće koristi piroliza. Pirolitičke rerne su opremljene posebnim programom koji omogućava da se rerna zagreje na veoma visoku temperaturu (oko 500 °C), kako bi sve masne naslage i nečistoće u rerni sagorele u prah. Nakon što se završi proces samočišćenja, jednostavno obrišete krpom pepeo koji je ostao, a rerna će biti besprekorno čista.

Pojedine rerne umesto pirolitičkog samočišćenja imaju opciju čišćenja pomoću hidrolize, odnosno opciju samočišćenja vodenom parom. Ovaj tip čišćenja funkcioniše tako što se u rernu stavi činija sa vodom, a potom uključi program za samočišćenje parom. Para će omekšati sve nečistoće, koje ćete kasnije mnogo lakše i brže očistiti.

Verujemo da vam je ovaj vodič za kupovinu ugradne ploče i ugradne rerne pomogao u donošenju odluke i da sada imate savršeno jasan odgovor na pitanje kako izabrati ugradnu ploču i rernu. Razmislite o tome koje funkcije su vam potrebne i koji tip rerne i ploče se najviše uklapa u vaš budžet za kupovinu i nakon toga krenite u razgledanje ponude domaćih prodavnica, a sve to možete naći na našem sajtu.

Pročitajte tuđa iskustva i preporuke

Bez obzira na to da li vam je potrebna ugradna ploča za kuvanje ili ugradna rerna, najveću pomoć pri kupovini vam mogu pružiti recenzije, ocene, iskustva i preporuke za ugradne ploče, odnosno recenzije, ocene, iskustva i preporuke za ugradne rerne, koje pišu korisnici našeg sajta, prenoseći vam lična iskustva sa uređajima koje imaju ili su imali kod kuće.

Takođe, na našem sajtu možete upoređivati cene za ugradne ploče kao i cene za ugradne rerne u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.