3G, 4G i 5G - u čemu je razlika i preporuke uređaja

Bežična komunikaciona tehnologija se razvija impozantnom brzinom i čini se da još uvek nismo potpuno svesni kako naše informacije putuju. Ukoliko želite da saznate osnovne karakteristike 3G, 4G i 5G mreže, kao i u čemu je razlika između ovih tehnologija, pročitajte naredni tekst.
3G, 4G, 5G

3G mreža je treća generacija bežične mobilne telekomunikacione tehnologije koja predstavlja nadogradnju 2,5G GPRS mreže. U odnosu na svog prethodnika, postavila je daleko širi spektar usluga koji se može koristiti preko mobilnih mreža na brži i efikasniji način. Interesantno je napomenuti da je 3G mreža najdugovečniji komunikacioni standard u upotrebi, sa istorijom dugom preko dvadeset godina.

Šta je 4G?

4G mreža predstavlja naslednicu 3G tehnologije, sa značajno većim brzinama protoka podataka. Njenom implementacijom omogućeno je učinkovitije realizovanje usluga poput cloud computtinga, IP telefonije i mobilne telefonije u HD kvalitetu. Prvenstveno je pokrenut WIMAX standard 4G tehnologije u Južnoj Koreji (2007. godine), a već dve godine kasnije je sa upotrebom krenuo i LTE standard. Zbog velikog broja tornjeva i odašiljača, ova mreža je u trenutku pisanja teksta, najpouzdanija za upotrebu.

Šta je 5G?

5G mreža je peta generacija bežične telekomunikacione tehnologije koja je u potpunosti promenila način mobilnog povezivanja. Sa gotovo dvesta puta većom brzinom i značajno manjom latencijom, ova mreža važi za najnapredniji standard u wireless komunikaciji. U Srbiji je dostupna od 2023. ali ipak vredi napomenuti da će biti potrebno još nekoliko godina da se ova mreža proširi i razvije. S tim u vezi, za očekivati je da će se u narednom periodu uložoti još više novca u infrastrukturu.

3G, 4G, 5G

Glavna razlika između 3G, 4G i 5G mreže?

Osnovna razlika između ovih komunikacionih standardna, je naravno, u brzini i latenciji prenosa podataka. Prema istraživanjima i procenama IT stručnjaka, maksimalna brzina koju 3G mreža može dostići jeste 7.2 mbps. To u praksi znači da uređaji sa 3G mrežom imaju internet sasvim solidne brzine, dovoljan za neometano surfovanje, video pozive i povezivanje sa sigurnosnim sistemima.

Sa druge strane, njena naslednica, 4G mreža doseže do znatno efikasnijih 150 mbps. Korisnici ovog komunikacionog standardna mogu uživati u online gejmingu, HD strimovanju i konferncijama visokog kvaliteta. Smart home sisteteme, alarme i kamere u ovom slučaju krasi znatno brži odziv i veći kvalitet.

Naposletku, aktuelna 5G mreža u prosečnim uslovima može dobaciti i do 1 gbps, sa za sada još uvek teorijskim maksimumom od vrtoglavih 20 gbps. Ova zavidna brzina prenosa omogućava autonomnu vožnju automobila, fantastičnu upoterebu VR uređaja, 4K ultra HD strimovanje, kao i ostalne online aktivnosti bez ograničenja i prekida. Kada je reč o sigurnosnim sistemima, 5G mreža omogućava još brži prenos snimaka sa nadzornih kamera na umrežene uređaje.

Još nekoliko bitnih razlika

Naravno, prethodno navedene pojedinosti nisu jedine razlike između ovih standarda mobilne telekomunikacione tehnologije. 3G, 4G i 5G mreža se još razlikuju po transmisionom kapacitetu komunikacionog kanala (bandwidth), infrastrukturi, frekvencionom spektru, kapacitetu, pouzdanosti kao i softverima koje podržavaju. Većina ovih segmenata su napredniji svakom narednom generacijom.

3G, 4G, 5G

3G mreža - preporuke uređaja

Kapaciteti ove mreže nisu dovoljni za navike modernih korisnika, ali ukoliko se ipak, nostalgije radi, odlučite za nabavku nekolicine uređaja koji je podržavaju, preporučujemo da kupujete smart telefone lansirane sredinom 2010-ih godina. Huawei P8, Microsoft Lumia 640, Samsung Galaxy S7 Edge, HTC Desire 626 i Sony Xperia Z5 hvataju najbolji signal, a vredi pomenuti da većina navedenih telefona nudi i opciju povezivanja na 4G mrežu.

4G mreža – preporuke uređaja

Veliki broj pojedinaca i dalje poseduje uređaje sa 4G mrežom. Njen kapacitet je, i povrh toga što postoji napredniji standard, još uvek sasvim dovoljan prosečnom korisniku. Samo neki od popularnih telefona sa implementiranom četvrtom generacijom bežične mreže su Iphone 13 serija, Xiaomi 11 serija, Poco X3 serija, Samsung Galaxy S21 serija, Google Pixel 6 te OnePlus 9 smartfon.

5G mreža – preporuke uređaja

Peta generacija bežične telekomunikacione komunikacije, polako ali sigurno preuzima kormilo od 4G mreže. Poslednje serije flegšip telefona vodećih kompanija, kao što su Iphone 15, Samsung Galaxy S24, Redmi 13 te Xiaomi 14 dolaze sa implementiranom 5G mrežom i definitivno su naša glavna preporuka.

Smena generacija mobilnih telekomunikacionih tehnologija se uglavnom događa na svakih desetak godina. Na taj način se, od osamedesetih godina prošlog veka, pa sve do danas, ukupno promenilo pet standarda. Svaki je doneo nešto dotad neviđeno, a pravo je pitanje šta nas očekuje početkom tridesetih godina. Do tada, uživajte u ultra brzom internetu 5G mreže!