Laptopovi sa ODLIČNIM trajanjem baterije

Čitava poenta laptop računara jeste da niste vezani za kancelarijski sto i najbližu strujnu utičnicu. Bilo da se radi o svakodnevnom surfovanju, poslovnoj upotrebi ili pak korišćenju ovog uređaja u javnom prevozu, činjenica je da svako od nas želi da mu baterija traje što duže. U suprotnom, kakvu bi uopšte funkciju imali ovakvi računari?
Laptopovi sa dobrom baterijom

Nekolicina proizvođača prenosnih računara posebno teži ka dugom trajanju baterije, a zahvaljujući visoko efikasnim komponentama i posebnim režimima upotrebe, sve češće uspevaju u tom cilju. Otud i ideja da u današnjem tekstu sa vama podelimo listu laptopova koji mogu da se pohvale sa dobrim trajanjem baterije. U ovom slučaju ćemo zanemariti cenovni rang, već ćemo se striktno fokusirati na jednu, mnogima najvažniju specifikaciju laptopova - trajanje jednog ciklusa baterije.

Model #1 – HP Dragonfly G4

Prvi prenosni računar na našoj listi laptopova sa najdužom baterijom HP Dragonfly G4 pokreće Intelov i5 procesor sa deset jezgara i turbo boost tehnologijom, čiji takt ide i do 4.6 GHz. Što se tiče memorije, Dragonfly G4 dolazi sa SSD-om od 512GB, kao i RAM-om od 16GB, tako da će uređaj biti spreman za obavljanje najzahtevnijih zadataka. Laptop takođe ima implementiranu veb-kameru, koja sa svojih 5MP i uglom od 88° predstavlja kvalitetno rešenje za online konferencije ili drugu vrstu video komuniciranja. Veličina ekrana je 13.5 inča, a vredi napomenuti da je displej osetljiv na dodir, tako da se može koristiti i kao tablet računar. A sada ono najvažnije – dužina trajanja jednog ciklusa baterije HP Dragonfly G4 iznosi 14 sati i 30 minuta.

HP Dragonfly G4

Model #2 – Acer ChromeBook Spin 513

Iako Acer ChromeBook Spin 513 ne poseduje zavidnu sistemsku memoriju (8GB RAM te 128GB flash memorije), pojedinci se najčešće odlučuju za kupovinu zbog fleksibilnosti ekrana osetljivog na dodir. Kada je reč o ostalim specifikacijama, uređaj pokreće četvorojezgarni Cortex procesor sa taktom od 2GHz. I ovaj laptop takođe poseduje implementiranu veb-kameru, čiji je kvalitet doduše za nijansu bolji nego kod prethodno navedenog modela. Sa 720p HDR snimka, te uz dva ugrađena mikrofona i fenomenalnim built-in zvučnicima, ovaj uređaj će biti nestvarno dobar za online sastanke, ali i slušanje muzike. A kako bi se sve to obavljalo i do nekoliko sati dnevno, zasluge moramo pripisati zavidnom trajanju jednog ciklusa baterije koji iznosi fenomenalnih 13 časova i 50 minuta.

Model #3 - Apple MacBook Pro M2 2022

Implementiranjem M1 čipa u svojim uređajima Apple je pomerio granicu kada je reč o brzini i performansama, a njegov mlađi naslednik M2 čip je vrlo brzo istu granicu postavio još dalje. Osnovni MacBook Pro 2022 dolazi sa 8GB RAM i 256GB flash memorije, a istu je moguće proširiti i do nekoliko puta. Retina displej od 13.3 inča sa rezolucijom od 2560x1600 ide i do 500 niti osvetljenja, a vredi pohvaliti da su boje na ekranu zaista fenomenalne. Period trajanja jednog ciklusa baterije ovog neverovatnog laptopa iznosi vrtoglavih 20 sati i 50 minuta, a da kupovina bude još bolja, postarao se ultra-brzi punjač od 67W koji bateriju laptopa može dopuniti u svega nekoliko desetina minuta.

Model #4 – Apple MacBook Pro 16 (M3 Max) 2023

Nakon izuzetnog uspeha M1 i M2 generacije čipova, Apple je odlučio da ode još dalje. M3 max važi za čip sa najluđim performansama koje mnogi pojedinci čak i iz IT industrije do pre par godina nisu mogli ni da zamisle. To je, naravno, glavni razlog koji MacBook Pro 2023 čini najboljom kupovinom danas, ali vredi pomenuti i druge specifikacije. Uređaj dolazi sa proširivom memorijom, a osnovni model poseduje 18/512GB. Rezolucija od 3456x2234 uz adaptivno osvežavanje do 120Hz displej čini verovatno najboljim ekranom laptopa na svetu, dok su karakteristike baterije fantastične. Sa kapacitetom od 100Wh, jedan ciklus baterije može potrajati i do nešto preko 21 čas.

Apple MacBook Pro 16 (M3 Max) 2023

Model #5 – Apple MacBook Pro M2 2023

Uzimajući u obzir višemilionska ulaganja u kompletan ekosistem, ovakva dominacija Apple uređaja pri samom vrhu liste uopšte nije iznenađujuća. Poslednji model na našoj listi je sa trajanjem jednog ciklusa baterije u periodu od 24 časa i 35 minuta uspeo da premaši sva, pa čak i ona najnerealnija očekivanja korisnika. Imajte u vidu da su svi navedeni modeli pušteni u prodaju u proteklih godinu do dve dana te pokušajte da zamislite šta će nas tek očekivati za isti taj period. Iako deluje da je industrija na vrhuncu, verujemo da će nas proizvođači ponovo iznenaditi.