TOP 5 izbora mobilnih telefona sa cenom do 200 evra u 2024. na sajtu Iskustva & Preporuke

U ovom Vodiču za pametnu kupovinu možete pročitati preporuku mobilnih telefona do 200 evra na sajtu Iskustva & Preporuke.
mobile-605422_1280.jpg

Srednja kategorija mobilnih telefona, dakle onih sa cenom do 200 evra, uvek privlači pažnju na tržištu. U ovoj klasi telefona, uvek se izdvoje modeli koji nam za tu cenu pružaju sjajno iskustvo. Evo kojih je to pet modela prema utiscima sa sajta Iskustva & Preporuke.

Xiaomi Redmi Note 11 - Izbor sa kojim sigurno ne grešite

Xiaomi Redmi Note 11

Redmi kao podbrend Xiaomi-ja od trenutka pojave na tržištu vrlo uspešno uverava kupce da za odlične performanse ne morate da date veliki novac. Model Redmi Note 11 nastavlja u tom smeru.

Baterija kapaciteta 5000mAh neće imati problema da izdrži i najzahtevnije korisnike. Uz neko prosečno korišćenje telefona ova baterija može da izdrži čak i nekoliko dana. Telefon podržava brzo punjenje do 33W, pa će vaša baterija biti puna za nešto više od sat vremena.

Zadnja kamera sa četvorostrukim objektivom, od kojih glavni broji 50 megapiksela pružiće vam sasvim kvalitetne fotografije u dobrim uslovima. Prednja kamera od 13 megapiksela takođe vam pružiti vrlo pristojne selfie fotografije.

Iako je plastično kućište, zahvaljujući AMOLED ekranu od 6.43 inča, i vrlo lepim dizajnerskim rešenjima, poput tankiih i oblih ivica, nemate utisak da se radi o jeftinom telefonu.

Sa svojim snažnim procesorom, odličnim dizajnom, i izdržljivom baterijom ovaj telefon je odličan izbor za one sa ograničenim budžetom.

Samsung Galaxy A12 - Pravi Izbor za sve kojima je kamera prioritet

Samsung Galaxy A12

Ono što se očekuje od Samsungovih modela, bilo da su iz kategorije visokobudžetnih ili niskobudžetnih telefona jeste kvalitetna kamera. I Galaxy A12 to pruža.

Zadnja kamera 48 MP pruža izuzetno dobre performanse za ovu kategoriju telefona. Prednja kamera od 8 MP obezbediće vam sjajne selfie fotografije, pa je ovaj telefon odličan izbor za sve ljubitelje fotografije koji su budžetski ograničeni.

Što se tiče dizajna i ergonomije kućište je plastično, međutim izgleda prilično dobro. 6.5-inčni ekran i vrlo pristojna ergonomija pružaju vrlo prijatan i dobar utisak dok ga držite u ruci. PLS LCD ekran u HD+ rezoluciji neće pružiti tako žive boje kao na AMOLED panelima, ali su zadovoljavajuće.
.
Baterija od 5000 mAh izdržaće puna dva dana čak i ako ste dnevno prisutni na telefonu 8-9 sati.

Ukratko, Samsung Galaxy A12 nudi solidne performanse, jako kvalitetnu kameru i odličnu bateriju po pristupačnoj ceni.

HONOR 90 Lite 5G - Telefon sa izuzetnim performansama

HONOR 90 Lite 5G

HONOR 90 Lite 5G se u odnosu na konkurenciju izdvaja sa pre svega snažnim performansama procesora. Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition omogućava glatko multitasking iskustvo. Otvaranje aplikacija, prelazak iz jedne u drugu, gaming ne predstvljaju nikakav problem za ovaj telefon i svaka radnja se odvija vrlo glatko.

Druga prednost ovog telefona je njegov ekran i dizajn. Impresivan veliki ekran od 6.7 inča ima visoku rezoluciju i jako lepo zakrivljene i tanke ivice, uz frekvenciju osvežavanja od 90 Hz. Sve ovo nudi utisak da se radi o telefonu više klase.

Iako su poboljšane performanse kamere, to ipak nije jača strana ovog modela. Zadnja kamera od 100 MP daje dobre rezultate samo u dobrim uslovima, a isto se ponaša i prednja kamera od 13 MP.

Baterija od 4500 mAh obezbeđuje dug vek trajanja, a brzo punjenje od 35W obezbeđuje punu bateriju za sat vremena, pa čak i manje.

Realme 9 4G - Sjajan dizajn i kamera za nisku cenu

Realme 9 4G


Realme se postaje glavni konkurent Xiaomi-ju u kategoriji “najbolji odnos cene i kvaliteta”. Njihov model Realme 9 opravdava to približavanje, jer zaista za nisku cenu možete dobiti vrlo zahvalan telefon.

Prvo što nam upada u oči kod ovog modela je dizajn. Tanak svega 8 mm za uređaj sa AMOLED ekranom dijagonale 6,4 inča i malo praznog prostora, odnosno tankih ivica deluje jako elegantno. HD+ rezolucija od 2400x1080 pruža jako dosta detalja i vrlo oštru sliku.

Što se tiče hardvera Realme 9 ne podbacuje ni u ovom segmentu i nudi jedno sasvim pristojno iskustvo kakvo se očekuje od telefona ovoga ranga.

Baterija od 5000mAh obezbediće vam sasvim solidnu autonomiju čak i ako se povremeno upustite u zahtvenije procese poput igranja igrica.

Realme 9 se ističe glavnom kamerom od 108 MPx, koja omogućava oštre i detaljne fotografije. Prednja selfie kamera je smeštena u gornjem levom uglu ekrana i može se reći da pruža sasvim zadovoljavajuće fotografije, ponekad čak i u nešto slabijim uslovima.

Samsung Galaxy A22 5G - Performanse koje premašuju očekivanja

Samsung Galaxy A22 5G


Još jedan Samsungov model našao se na listi, a to je Samsung Galaxy A22. I ovo je telefon, kojem, ako uzmemo u obzir da se radi o telefonu iz kategorije do 200 evra, ne možemo da nađemo puno mana.
Za razliku od njegovog “kolege”, A22 nudi AMOLED ekran pa će iskustvo na ovom 6,4 inčnom ekranu sa živim bojama bti vrlo zanimljivo. Rezolucija od 2400 x 1080 pruža vrlo jasnu sliku uz lepo vidljive detalje.

Zadnja kamera od 48 MP pružiće ono što se očekuje od Samsungovog modela - kvalitetne fotografije sa dobrim dinamičkim rasponom i dosta detalja, pogotovo u dobrim, dnevnim uslovima.

Kada je reč o performansama, zahvaljujući osmojezgarskom Helio G80 procesoru i osveženju od 90Hz, telefon radi sasvim brzo, glatko i bez zastoja. I može se reći da u ovom segmentu ovaj Samsungov model premašuje očekivanja.

Na kraju, sve ove dobre performanse neće previše koštati vašu bateriju, jer je kapaciteta 5000mAh.

Sve u svemu, ovaj telefon nudi za Samsung očekivano dobru kameru, i neočekivano dobre performanse, barem za ovu kategoriju telefona.