VODIČ ZA PAMETNU KUPOVINU ZAMRZIVAČA 2023: Od uštede prostora do savremenih funkcija

Kako izabrati najbolji zamrzivač, u skladu sa potrebama, budžetom i raspoloživim prostorom? Ovaj tekst će vam pružiti sve odgovore u vezi kupovine zamrzivača.
Vodič za kupovinu zamrzivača - par bira zamrzivač u prodavnici

Možda ste primetili da već duže vreme u frizu vašeg kombinovanog frižidera više nema mesta za meso, sezonsko voće ili povrće i gotova jela, pa zbog toga razmiščljate o kupovini zamrzivača. Možda svoj stari zamrzivač koristite već 20 ili više više godina i smatrate da je došlo vreme da ga zamenite novim, ali biste želeli da saznate više o novim tehnologijama koje dolaze sa savremenim zamrzivačima. Možda opremate vikendicu i potreban vam je pouzdan zamrzivač kako biste mogli da skladištite sve voće i povrće iz vaše bašte, ali pored toliko modela na tržištu niste sigurni odakle da počnete.

Šta god da vas je podstaklo na potragu za idealnim zamrzivačem, korisno je da na jednom mestu imate sve informacije o karakteristikama i funkcijama zamrzivača, koje bi mogle u velikoj meri da vam olakšaju izbor prilikom kupovine.

Zbog toga je i nastao ovaj vodič za kupovinu zamrzivača, kako biste na jednom mestu imali sve neophodne smernice koje možete da pratite, za što lakšu i jednostavniju kupovinu. U ovom vodiču ćete moći da pročitate više o tome:

Pripremite šolju ili čašu svog omiljenog napitka, udobno se smestite i nastavite da čitate.

Da li izabrati vertikalni ili horizontalni zamrzivač?

Vertikalni zamrzivači izgledaju poput frižidera, što znači da imaju prednja vrata i mogu biti visoki u rasponu od približno 84 cm pa sve do približno 185 cm. Vertikalni zamrzivači su posebno pogodni jer mogu da skladište veliku količinu namirnica, a zbog toga što stoje uspravno zauzimaju i manje prostora.

Vertikalne zamrzivače je često lakše premeštati nego horizontalne i jednostavnije je pronaći mesto za njih u kući ili stanu. Zamrzivači ovog tipa, zbog pregrada postavljenih kao u frižideru, pružaju odličnu preglednost namirnica i mogućnost njihovog brzog i lakog skladištenja.

Zamrznute namirnice unutar vertikalnog zamrzivača sa policama

Vertikalni zamrzivači su idealni za manje prostore jer ne zauzimaju mnogo mesta. Fioke vertikalnih zamrzivača mogu biti različitih dimenzija, kako biste mogli da smestite veće količine mesa, torte i druge proizvode ili hranu koja zauzima više prostora.

Imajte u vidu da se u zavisnosti od modela zamrzivača smer otvaranja vrata može menjati. Ukoliko se odlučite za model koji ne dozvoljava promenu smera otvaranja vrata, pre kupovine se uverite da smer otvaranja vrata odgovara rasporedu u vašoj kuhinji odnosno u prostoriji u kojoj ćete držati zamrzivač.

Horizontalni zamrzivači ne moraju nužno biti velikih dimenzija, ali zbog svog horizontalnog položaja ubično zauzimaju više mesta od vertikalnih. Poznati i pod nazivom “sandučari”, horizontalni zamrzivači su odličan izbor ukoliko ne želite da vam zamrzivač stoji u kuhinji, jer se mogu držati i u podrumu, predsoblju ili nekoj drugoj prostoriji.

Horizontalni zamrzivači su pogodni i u slučaju da imate prostranu kuhinju, a volite da su vam sve namirnice nadohvat ruke. Ovi zamrzivači imaju veće pregrade za odlaganje namirnica, koje mogu da budu i viseće, pa tako pružaju mnogo prostora za skladištenje. Možete da pronađete i modele sa manjim brojem pregrada, koji omogućavaju zaista dosta prostora za skladištenje, što je prednost ukoliko skladištite veliki broj namirnica na nedeljnom ili mesečnom nivou.

Klimatske klase zamrzivača - žena stavlja meso i namirnice u zamrzivač

Sa druge strane, može vam biti teže da doprete do određenih namirnica, pogotovu onih koje su smeštene na dnu horizontalnog zamrzivača i verovatno nećete imati dobru preglednost. Takođe, zamrznuti proizvodi u kesi mogu da se zalepe, pogotovo kod modela koji nisu opremljeni No Frost tehnologijom, pa ćete morati da provedete neko vreme razdvajajući ih.

Kada odabrati ugradni, a kada samostojeći zamrzivač?

Ugradni zamrzivači su idealan izbor ukoliko vam je na prvom mestu estetika. S obzirom na to da se ugrađuju u kuhinjske elemente, povezani su sa ostalim kuhinjskim uređajima i elementima i uglavnom se postavljaju tako da su neprimetni i da se u potpunosti uklapaju u dizajn kuhinje.

Ugradni zamrzivač sa otvorenim vratima u modernoj kuhinji

Samostojeći zamrzivači se možda ne uklapaju besprekorno u svaki prostor, ali zato imate tu slobodu da ih postavite gde god želite. U slučaju selidbe ili promene rasporeda u prostoriji, samostojeći zamrzivač možete lako da premestite. Kod izbora samostojećeg zamrzivača, uzmite u obzir to koliko hrane zamrzavate na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou. Ukoliko živite sami ili sa još jednom ili dve osobe i ne zamrzavate veće količine hrane, možete da se odlučite i za mini zamrzivač.

Šta znači klimatska klasa zamrzivača?

Klimatska klasa, odnosno klimatski razred zamrzivača, pokazuje temperaturni raspon u prostoriji u kojoj ćete držati zamrzivač. Drugim rečima, temperatura prostorije u kojoj će zamrzivač raditi mora da odgovara klimatskoj klasi zamrzivača kako bi zamrzivač efikasno radio i kako ne bi došlo do kvara zamrzivača.

Razlikuju se četiri klimatska razreda i to:

  • SN (subnormalni): 10 °C – 32 °C
  • N (normalni): 16 °C – 32 °C
  • ST (suptropski): 18 °C – 38 °C
  • T (tropski): 18 °C – 43 °C

Dakle, ukoliko odaberete zamrzivač koji pripada N klimatskoj klasi, biće neophodno da ga držite u prostoriji u kojoj temperatura ne pada ispod 16 °C i ne prelazi 32 °C.

Na koje tehničke karakteristike bi trebalo obratiti pažnju prilikom kupovine zamrzivača?

Prilikom odabira zamrzivača, posebnu pažnju bi trebalo obratiti na:

  • Kapacitet i ukupna zapremina zamrzivača
  • Energetskli razred (energetsku klasu) zamrzivača
  • Način odrmazavanja

Kada razmišljate o kapacitetu zamrzivača, trebalo bi da uzmete u obzir potrebe vaše porodice. Kapacitet zamrzavanja se računa prema broju kilograma koje zamrzivač može da zamrzne za 24 sata. Pa tako, ukoliko živite u porodici koja broji do tri člana, verovatno će vam biti dovoljan zamrzivač sa maksimalnim kapacitetom do 10 kg. Ukoliko živite u većoj porodici i često zamrzavate hranu na dnevnom nivou, možete da se odlučite za neki od zamrzivača velikog kapaciteta, što bi bilo do 25 kg.

Ukupan prostor za smeštanje namirnica naziva se zapremina zamrzivača. Logično, što je zapremina veća, više namirnica ćete moći da čuvate u zamrzivaču, ali zapreminu ne treba mešati sa kapacitetom.

Što se tiče energetskih razreda tj. energetskih klasa, od 1. 3. 2021. godine važe nove oznake energetske efikasnosti. Do ovoga je došlo kako bi se vrh skale oslobodio za označavanje novih, efikasnijih tehnologija. Dok su ranije u „zelenoj zoni“ bile oznake A+++, A++ i A+ danas na njihovo mesto dolaze oznake A, B i C. Spremili smo i poseban tekst koji će vam pružiti više informacija o energetskim klasama zamrzivača, jer je ovo parametar koji će direktno uticati na visinu vašeg računa za struju.

Šta pokazuje energetska klasa na zamrzivaču

Što se tiče načina odmrzavanja, možete da birate između takozvanih samootapajućih zamrzivača i onih koji zahtevaju ručno otapanje. Samootapajući zamrzivači su isključivo vertikalni zamrzivači, pa ukoliko vam je važno da zamrzivač podržava ovu funkciju onda horizontalni tip ne bi bio dobar izbor. Samootapajući zamrzivači, kao što im i naziv kaže, samostalno otapaju nagomilani led, dok ručnootapajuće zamrzivače morate da održavate sami i obavite čišćenje nekoliko puta godišnje.

Imajte u vidu da su moderni zamrzivači često opremljeni No Frost tehnologijom koja sprečava formiranje leda i na taj način podiže korisničko iskustvo na još viši nivo, štedeći tako ne samo vaše vreme već i vaš novac, jer ova tehnologija takođe smanjuje i potrošnju električne energije zamrzivača.

Možete da izaberete i neki od modela zamrzivača sa savremenim funkcijama koje će skladištenje hrane učiniti još lakšim. Tako, na primer, zamrzivač sa temperaturnim alarmom pokazuje kada temperatura poraste iznad predviđene, dok je funkcija brzog zamrzavanja odlična kada želite da sačuvate sve hranljive sastojke namirnica.

Tu je i takozvani eko režim rada, kojim poseduju određeni modeli zamrzivača, koji omogućava da zamrzivač maksimalno štedi električnu energiju tokom rada.

Još jedna od tehničkih karakterika na koju bi trebalo da obratite pažnju je vreme čuvanja namirnica bez električne energije. Naime, od ovog podatka zavisi koliko dugo će vaše namirnice ostati ispravne u slučaju nestanka struje ili prestanka rada zamrzivača.

Sve veći broj zamrzivača ima ugrađene i LCD ekrane sa spoljašnje strane, koji vam omogućavaju uvid u režim rada uređaja i nude mogućnost podešavanja određenih parametara. Uvek se dobro raspitajte o dodatnim funkcijama pre kupovine, kako biste izabrali onaj model koji najviše odgovara vašim željama.

Sada imate detaljniji uvid u to kako odabrati zamrzivač i na šta obratiti pažnju prilikom kupovine zamrzivača. Uzmite u obzir vaše potrebe za zamrzavanjem namirnica, prostor u kom ćete držati zamrzivač, koji način odmrzavanja želite da zamrzivač podržava, kao i koje dodatne funkcije su vam bitne.

Pročitajte tuđa iskustva i preporuke

Bez obzira na to da li vam je potreban dobar vertikalni zamrzivač ili dobar horizontalni zamrzivač, najveću pomoć pri kupovini vam mogu pružiti recenzije, ocene, iskustva i preporuke za zamrzivače svih vrsta, koje pišu korisnici našeg sajta, prenoseći vam lična iskustva sa uređajima koje imaju ili su imali kod kuće.

Takođe, na našem sajtu možete upoređivati cene zamrzivača u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.