KAKO RADI NO FROST FRIŽIDER ILI ZAMRZIVAČ: Sve o tehnologiji koja čuva vašu hranu, novac i vreme

Saznajte kako No Frost je tehnologija sprečava stvaranje leda, smanjuje potrošnju struje i olakšava održavanje frižidera i zamrzivača.
Šta znači No Frost kod frižidera - No Frost natpis na prednjem delu frižidera

Ukoliko imate stari frižider ili zamrzivač dobro vam je poznato da se led može lako nakupiti u njemu i oformiti podeblji sloj. To znači da će te imati ne samo manje prostora za namirnice, već i veći račun za struju. Međutim, postoji No Frost tehnologija koja sprečava pojavu ovih problema. Pa da vidimo kako radi No Frost frižider ili zamrzivač i na koji način vam olakšava život.

Zašto se led uopšte gomila u frižideru ili zamrzivaču?

Pojava leda u ovim uređajima je rezultat kondenzacije vodene pare tj. vlage iz vazduha na cevima sistema za hlađenje unutar frižidera ili zamrzivača. Ova vodena para potiče iz vazduha, ali i iz samih namirnica.

Vodena para hlađenjem prelazi u tečno stanje, počinje da se hvata za rashladne cevi i zamrzava. Tako, tokom vremena, dolazi do formiranja sloja leda koji može dostići debljinu i od nekoliko centimetara.

Sada znate kako dolazi do stvaranja leda u frižiderima i zamerzivačima i zašto je led potrebno periodično očistiti. Ukoliko ste to nekada radili, onda sigurno znate koliko je ovaj proces, da tako kažemo, frustrirajuć. Sve traje satima, potrebno je izvaditi sve namirnice, ledeno hladna voda curi na sve strane, pa je brišemo, ribamo uređaj… I ode nam čitav dan, a neretko i više od dana.

Kako radi No Frost frižider odnosno zamrzivač i na koji način se sprečava stvaranje leda?

No Frost frižideri i zamrzivači u sebi poseduju tehnologiju koja automatski obavlja kontrolu i regulaciju temperature i vlažnosti vazduha unutar uređaja.

Sistem No Frost radi po principu uduvavanja hladnog vazduha i ventilacije viška vlažnog vazduha iz unutrašnjosti frižidera odnosno zamrzivača, tako što ga šalje u ugrađeni kondenzator. Na ovaj način se sprečava pojava i skupljanje leda u No Frost uređaju te nema potrebe da ga odmrzavate, kao što je to slučaj kod ručnootapajućih i samootapajućih frižidera i zamrzivača, čime se štedi na utrošenoj električnoj energiji.

Zahvaljujući ovakvom sistemu funkcionisanja, No Frost frižideri i zamrzivači korisnicima pružaju čitav niz pogodnosti kada je u pitanju čuvanje hrane:

  • No Frost tehnologija osigurava da se zamrznute namirnice u frižideru ili zamrzivaču neće lepiti jedna za drugu.
  • No Frost frižideri i zamrzivači imaju poseban deo za čuvanje ribe i lako kvarljive hrane. U pitanju je tzv. fresh zona koja izduvava višak vazduha iz uređaja i u kojoj je temperatura vazduha niža, a vlažnost veća nego li u ostatku frižidera ili zamrzivača što znači da će hrana u ovoj zoni biti zaštićenija i neće se isušivati.
  • Topla hrana se brže rashlađuje u No Frost frižiderima nego u običnim i to zahvaljujući višestrukom protoku vazduha koji omogućava ravnomerno hlađenje u čitavom No Frost frižideru.
  • Neki No Frost frižideri imaju posebnu 3-u-1 posudu koja može služiti za čuvanje jaja, pravljenje kockica leda ili za ostavljanje namirnica koje imaju neprijatan miris - na primer luka ili sireva.
  • Veliki broj modela No Frost frižidera poseduje ugrađen jonizator koji služi za eliminisanje mikroorganizama tako da hrana ostaje sveža značajno duži vremenski period (i po nekoliko nedelja) nego kada je čuvate u običnom frižideru.
  • No Frost frižideri i zamrzivači su dugotrajni, izuzetno tihi u svom radu i obično pripadaju nekom od viših energetskih razreda, što znači da su štedljivi po pitanju potrošnje električnie energije.

Verovatno se sada pitate da li No Frost frižideri i zamrzivači imaju i neku negativnu stranu. Zapravo postoje dve stvari koje je potrebno da ovde znate.

Prvo, način na koji No Frost frižideri i zamrzivači rade može dovesti do isušivanja hrane, ako je previše dugo čuvamo. Zbog toga je preporuka da namirnice koje se mogu isušiti pakujete u vakuum posude ili u specijalne kutije u frižideru.

Druga stavka jeste cena No Frost frižidera i zamrzivača. Naime, ona svakako zavisi od dimenzija i karakteristika samog uređaja, ali je potrebno izdvojiti više novca nego za obične frižidere i zamrzivače. Međutim, dugotrajnost, pouzdanost, kvalitet i ušteda električne energije su osobine No Frost uređaja koje čine da se, na duže staze, zapravo isplati investicija u njih.

Planirate kupovinu novog frižidera ili zamrzivača?

Prilikom izbora i kupovine najviše vam mogu pomoći recenzije, iskustva, preporuke i cene za frižidere, kao i recenzije, iskustva, preporuke i cene za zamrzivače koji se mogu kupiti na tržištu Srbije. Čitajte šta korisnici brojnih modela imaju da kažu o svojim frižiderima i zamrzivačima ili podelite svoje iskustvo sa drugima.