VODIČ ZA PAMETNU KUPOVINU USISIVAČA 2024: Kako izabrati najbolji model za svoj dom, radni prostor ili automobil

Saznajte koje vrste usisivača postoje, kakvim filterima mogu biti opremljeni, otkrijte da li je bolji usisivač sa kesom ili posudom za prašinu.
Vodič za kupovinu usisivača - par bira usisivač u prodavnici

Savremeni modeli usisivača često imaju brojne inovativne funkcije i pružaju više mogućnosti za čišćenje različitih površina, pa odabir idealnog usisivača često nije lak zadatak, kao što je to ranije bio slučaj. Kako izabrati usisivač tj. kako kupiti dobar usisivač je pitanje na koje više ne možete da pronađete tako jednostavan odgovor, imajući u vidu da postoje različiti tipovi usisivača, sa različitim funkcijama, dodacima, sistemima filtriranja itd.

Možda niste sigurni koji tip usisivača vam je uopšte potreban, pa niste sigurni ni koje karakteristike biste želeli da ima vaš novi usisivač. S druge strane, možda znate koji tip usisivača želite, ali ste stari model imali dugi niz godina i korisno vam je da saznate šta sve nude noviji modeli. Šta god da je u pitanju, verovatno težite ka tome da odaberete usisivač sa najboljim funkcijama u okviru budžeta koji ste izdvojili za ovu kupovinu.

Uz ovaj vodič za kupovinu usisivača dobićete sve neophodne informacije u vezi toga na šta obratiti pažnju prilikom kupovine usisivača. U nastavku teksta ćete saznati više o tome:

Koje vrste usisivača postoje i koju odabrati?

Svaki životni ili radni prostor zahteva održavanje, ali potrebe za redovnim čišćenjem mogu prilično da variraju. Možda živite sami u manjem stanu i sasvim je dovoljno da usisavate jednom nedeljno. Možda živite u kući sa većim brojem članova i usisavanje vam je svakodnevna obaveza. Možda ste u potrazi za usisivačem za vašu kancelariju ili radionicu, u koju odlazite svakog dana ili jednom u nekoliko nedelja. Sve ovo bi trebalo da uzmete u obzir prilikom kupovine usisivača, ali je podjednako važno da odaberete i odgovarajuću vrstu usisivača. Prema vrsti, razlikuju se:

Standardni usisivači su najčešće modeli koji se sastoje od centralne mobilne jedinice na točkićima, dugačkog usisnog creva i kabla za napajanje. Klasični tj. standardni usisivači i danas spadaju među najtraženije modele usisivača, posebno zbog toga što se uglavnom mogu pronaći po pristupačnijim cenama.

Standardni usisivači su se pokazali efikasnim i kod usisavanja tvrdih podova i kod usisavanja čupavih tepiha. Ovi usisivači pretežno imaju jaku usisnu snagu i pružaju odlične performanse čišćenja. S obzirom na to da ovi modeli usisivača često zahtevaju malo veći prostor za skladištenje, pogodni su za čišćenje većih kuća, stanova ili kancelarija. Uz automatsko namotavanje kabla, pritiskom na dugme, nećete imati problema prilikom premeštanja ili skladištenja usisivača nakon čišćenja.

Standardni usisivač sa usisnim crevom i napojnim kablom

Standardni usisivači, poznati i kao ležeći usisivači, zbog svojih većih dimenzija, duge usisne cevi i kabla nisu toliko pokretni prilikom usisavanja. Mogu da zahtevaju više napora prilikom prebacivanja iz jednog dela prostorije u drugi ili iz jedne sobe u drugu, kao i više napora tokom samog čišćenja, zbog čestog savijanja.

Štapni usisivači su veoma praktični za korišćenje, s obzirom na to da su lako prenosivi i omogućavaju efikasno usisavanje, a sve to zahvaljujući tome što se motor i posuda odnosno kesa za prašinu nalaze na samoj usisnoj cevi, kao i tome da se najčešće napajaju iz ugrađene punjive baterije pa nema ni ograničavajućih kablova. Idealni su za manje stanove i prostorije, s obzirom na to da ne zauzimaju mnogo mesta zbog svog uspravnog položaja.

Štapni usisivači ponekad imaju manju usisnu snagu od standardnih usisivača, ali zato omogućavaju brže usisavanje. Ovi modeli usisivača su naročito pogodni za svakodnevno brzinsko čišćenje, a takođe lako dopiru i do teže dostupnih mesta.

Mlada žena usisava pod koristeći štapni usisivač

Imajte u vidu da baterija, kod štapnih usisivača koji se napajaju na taj način, obezbeđuje ograničeno vreme rada koje često nije dovoljno za temeljno čišćenje. U takvim situacijama najbolje je da pri ruci imate dodatnu bateriju kojom ćete zameniti istrošenu i nastaviti da usisavate. Drugim rečima, poželjno je da imate dve baterije ukoliko se odlučite za bežični štapni usisivač.

Ručni usisivači se napajaju uz pomoć ugrađne punjive baterije i nemaju dugu usisnu cev, tako da su idealni za čišćenje unutrašnjosti automobila, radnih površina u kuhinji, kancelarijskih stolova i nameštaja, kao i nameštaja u vašem domu. Usisivači ove vrste su posebno pogodni za održavanje higijene prostora ukoliko imate kućnog ljubimca, jer efikasno uklanjaju dlake i mrve sa kauča, fotelje ili kreveta, a lako čiste i zavučene delove između nameštaja.

Žena koristi ručni usisivač za čišćenje kauča

Štapno-ručni usisivači ili štapni/ručni usisivači se, po potrebi, mogu koristiti i kao štapni i kao ručni. Ovi modeli usisivača su izvorno štapni, s tim što mogu da se odvoje od usisne cevi kako biste mogli da ih koristite i kao ručne usisivače. Najveća prednost štapno-ručnih usisivača je ta što praktično dobijate dva uređaja po ceni jednog.

Robot-usisivači ili robotski usisivači su sve popularniji i traženiji na tržištu, najviše zbog toga što sav posao čišćenja obavljaju sami. Ovi modeli usisivača omogućavaju značajnu uštedu vremena i energije, dok lako zaobilaze sve prepreke u vašem domu, zahvaljujući pametnom sistemu za navigaciju. Pored pametnog mapiranja prostora, robotski usisivači se takođe samostalno aktiviraju i deaktiviraju.

Na vama je samo da podesite sve parametre (vreme početka čišćenja, odabir prostorije i slično) putem aplikacije na svom mobilnom telefonu i to je to - usisivač će poštovati definisane komande, a vi možete da uživate u slobodnom vremenu i aktivnostima koje volite.

Robotski usisivač na parketu

Industrijski usisivači se uglavnom koriste kod profesionalnih poslova čišćenja, jer veoma temeljno i efikasno čiste prostor od prašine, različitih materijala, ostataka struganih delova itd. Naročito su pogodni za čišćenje radionica, ateljea i drugih prostora u kojima se koriste materijali koje nije lako očistiti. Industrijski usisivači su često pogodni i za duvanje lišća.

Muškarac koristi industrijski usisivač i čisti hodnik

Mokro-suvi usisivači su veoma izdržljivi i pouzdani uređaji, idealni za čišćenje većih površina. Ovi usisivači mogu da usisaju veliku količinu čvrstog, ali i tečnog otpada, pa su veoma pogodni za čišćenje garaža, terasa, podruma, tavana i radionica. Mokro-suvim usisivačima možete detaljno da očistite i nameštaj, kao i unutrašnjost automobila.

Mokro-suvi usisivači mogu da usisavaju i tečnost

Usisivači za pepeo se koriste za uklanjanje pepela iz šporeta, roštilja, peći, kotlova ili ložišta kamina. Pre nego što počnete sa čišćenjem pepela, trebalo bi da proverite da li je pepeo hladan i da se uverite da u njemu nema žara, mada postoje i modeli koji bez problema mogu da usisavaju čak i topao pepeo. Usisivači za pepeo funkcionišu poput standardnih usisivača, tako što pepeo prolazi kroz cev uređaja i završava u glavnom metalnom rezervoaru.

Žena koristi usisivač za pepeo da bi očistila ložište roštilja

Da li izabrati usisivač sa kesom ili sa posudom za prašinu?

Usisivači sa posudom za prašinu su praktični iz razloga što nakon usisavanja jednostavno ispraznite posudu i vratite je na mesto. Takođe, u zavisnosti od modela usisivača, često možete da vidite koliko je posuda napunjena prašinom i praznite je po potrebi.

Usisivači sa kesom za prašinu mogu da imaju kese za jednokratnu upotrebu, koje moraju da se menjaju nakon svakog čišćenja, što podrazumeva češću kupovinu ovih kesa i veće troškove. Usisivači sa kesom mogu da imaju i kese, odnosno vrećice, za višekratnu upotrebu koje mogu da se operu i ponovo koriste. Usisivači sa kesom su pogodni za osobe koje pate od alergije na prašinu, jer manje dolaze u kontakt sa prašinom nego što je to slučaj kod čišćenja posude za prašinu.

Muškarac prazni kesu usisivača

Usisivači sa vodenom filtracijom koriste vodu kao filter u kome se zadržava prljavština. Naime, ovi usisivači imaju posudu sa vodom, kroz koju prolazi usisani vazduh i na taj način se sve nečistoće zadržavaju u vodi, bez mogućnosti da se vrate nazad u prostoriju. Zbog toga su usisivači sa vodenim vilterom posebno pogodni za ljude koji imaju astmu ili pate od alergija i osetljivosti disajnih organa. Naravno, vodu bi trebalo menjati redovno, kako se ne bi taložile bakterije u usisivaču.

Koje vrste filtera postoje kod usisivača?

Uloga filtera kod usisivača je da pročisti vazduh koji usisivač vraća u prostoriju, tj. da u sebi zadrži čestice prašine i drugih nečistoća. Postoji više vrsta filtera. Nisu svi filteri podjednako efikasni, neki se menjaju, neki se peru… U nastavku ćemo opisati neke vrste filtera, koje se najčešće sreću kod modernih usisivača, kako biste bolje razumeli razlike između različitih tipova filtera.

Hepa filter

Najsavremeniji modeli usisivača često imaju višestruki sistem filtracije, gde se uklanjaju čak i najsitnije čestice prašine. Kao filter koji se posebno izdvaja i može se pronaći kao standard kod velikog broja usisivača jeste takozvani HEPA filter. HEPA je skraćenica od High Efficiency Particulate Air, što se može prevesti kao visokoefikasni filter čestica iz vazduha.

Usisivači koji imaju ovaj filter su se pokazali veoma korisnim za osobe koje pate od alergija, astme, osetljivosti kože i sluzokože, kao i za one koje pate od respiratornih problema, jer HEPA filter zadržava i više od 99% čestica prašine. Vazduh koji uđe u HEPA filter vraća se u prostoriju praktično potpuno čist, jer ovaj filter efikasno uklanja čak i najmanje čestice prašine.

Muškarac skida filter sa usisivača radi čišćenja

Vodeni filter

Kao što je ranije spomenuto u tekstu, usisivači koji za filtriranje izduvnog vazduha koriste specijalnu posudu sa vodom odlično uklanjaju prašinu, grinje, gljivice i bakterije jer sve nabrojano ostaje u vodi kroz koju prolazi vazduh pre nego što bude vraćen u prostoriju. Usisivači sa vodenom filtracijom su idealni za temeljno čišćenje podova i nameštaja, a tom prilikom je količina prašine i neprijatnih izduvnih mirisa svedena na minimum.

Filter u vidu kese

Neki modeli standardnih usisivača nemaju poseban filter, već se filterom smatra sama kesa odnosno vreća za prašinu, čiji zidovi zadržavaju čestice prljavštine. Ipak, ovakav način filtriranja nije efikasan kao filtracija HEPA filterom.

Na šta bi trebalo da obratite posebnu pažnju prilikom kupovine usisivača?

Vrsta usisivača i tip filtera jesu veoma važni parametri prilikom odabira usisivača, ali postoje i drugi, ništa manje bitni detalji koji će direktno uticati na vaše zadovoljstvo.

Usisna snaga usisivača

Često vlada mišljenje da usisivači sa snažnijim motorima bolje usisavaju, ali to nije pravilo jer priključna (električna) snaga uređaja nije uvek efikasno konvertovana u usisnu snagu. Drugim rečima, usisna snaga usisivača ne zavisi samo od snage njegovog motora već i od brojnih drugih faktora, a najpre od toga na koji je način rešen protok vazduha kroz sam uređaj. Zato nije redak slučaj da naiđete na usisivač sa manjom snagom motora, koji usisiva bolje nego drugi usisivač sa većom snagom motora. Međutim, ono što je uvek tačno je da usisivači sa snažnijim motorima troše više električne energije nego usisivači sa slabijim motorima.

S tim u vezi, važno je da obratite pažnju na parametar koji se zove usisna snaga usisivača, a koji može prilično da varira od usisivača do usisivača. Ovaj podatak možete pronaći u tehničkoj specifikaciji uređaja, mada neki proizvođači, pogotovo oni nižerazredni, izbegavaju da istaknu informaciju o usisnoj snazi.

Nivo buke

Ukoliko vam je važno da imate usisivač koji nije mnogo bučan, onda možete da se odlučite za neki od štapnih usisivača, jer su oni po pravilu najtiši. Sa druge strane, usisivači sa vodenom filtracijom umeju da budu prilično bučni, ali imaju veliki benefit u vidu veoma temeljnog, higijenskog čišćenja. Nivo buke usisivača najčešće varira između 70 i 80 decibela. Ukoliko želite tih usisivač, odaberite onaj koji proizvodi nivo buke ispod 75 decibela.

Dužina napojnog kabla

Dužina napojnog kabla nije standardizovana i razlikuje se od modela do modela usisivača. Iako se uobičajeno kreće oko 6-7 metara, na pojedinim modelima može biti i 4 metra, a na pojedinim i više od 10 metara. Prilikom izbora usisivača obavezno obratite pažnju na dužinu napojnog kabla kako biste bili sigurni da će dužina kabla i raspored zidnih utičnica u vašem životnom ili radnom prostoru omogućiti lako i efikasno čišćenje svakog kutka.

Nastavci za usisivač

Pre kupovine usisivača proverite sa kojim sve nastavcima dolazi, kako biste mogli da odaberete onaj model koji ima nastavke koji su vam najviše potrebni. Posebni nastavci za usisivač povećavaju njegovu efikasnost u funkcionalnost, pa je korisno da upotrebljavate jedan nastavak za usisavanje tvrdih površina, drugi za usisavanje mekanih tepiha, a tu su i nastavci za teže dostupna mesta, nastavci za čišćenje životinjske dlake itd.

Usisivač i dodaci za usisivač poređani na podu

Koristan savet: ne usisavajte vodu usisivačem, osim ako…

Možda ste se nekada pitali šta će se desiti ako usisate vodu usisivačem. Odgovor na to pitanje je jednostavan - usisivač će se pokvariti, osim ako nije reč o morko-suvom usisivaču. Drugačije rečeno, standardni usisivači nisu predviđeni za usisvanje tečnosti, pa bi tečnost dovela do električnog kratkog spoja unutar uređaja, što može biti i opasno po korisnika.

Sada znate na šta obratiti pažnju prilikom kupovine usisivača i kako da odaberete pravi model za vaš dom, kancelariju, vikendicu, čišćenje automobila i sl. Danas na tržištu možete da pronađete veliki broj usisivača koji ispunjavaju čak i najzahtevnije kriterijume, pa ne morate da pravite kompromise u pogledu performansi i karakteristika koje su vam važne.

Pročitajte tuđa iskustva i preporuke

Bez obzira na to da li vam je potreban standardni, štapni ili neki drugi tip usisivača, najveću pomoć pri kupovini vam mogu pružiti recenzije, ocene, iskustva i preporuke za usisivače, koje pišu korisnici našeg sajta, prenoseći vam lična iskustva sa uređajima koje imaju ili su imali kod kuće.

Takođe, na našem sajtu možete upoređivati cene usisivača u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.