VODIČ ZA PAMETNU KUPOVINU PEGLE ILI PARNE STANICE 2023: Uz manje muke do savršeno ispeglanih stvari

Saznajte kako da odaberete najbolju peglu ili parnu stanicu i na šta je potrebno da obratite pažnju prilikom kupovine. Dobra pegla je kao pomoć u kući.
Vodič za kupovinu pegle - Mlada žena bira peglu u prodavnici

Peglanje je uglavnom na vrhu liste onih kućnih poslova koje ljudi nerado obavljaju, ali je neizbežno ako želite da u svakoj prilici izgledate pristojno i uredno. Uz to, peglanje predstavlja i neku vrstu dezinfekcije tkanine jer visoka temperatura ubija veliki broj mikroorganizama. Ukoliko na poslu imate striktan “dress code” i često nosite košulje, pantalone ili suknje, onda verovatno peglate odeću nekoliko puta nedeljno ili jednom nedeljno veću količinu.

Peglanje često ume da bude zamorno i da oduzima prilično vremena, ali ne doživljavaju svi ovu obavezu na isti način. Ipak, bez obzira na to da li vam je peglanje više ili manje podnošljivo, sigurno želite da vam odeća uvek bude besprekorno ispeglana, a da samo peglanje bude što lakše, jednostavnije i efikasnije. U tome vam može pomoći dobra pegla, a naročito parna stanica. Savremene pegle i parne stanice dolaze sa korisnim funkcijama i karakteristikama koje peglanje čine bržim i lakšim.

Ovaj vodič za kupovinu pegle će vam dati odgovor na pitanje kako izabrati peglu, a takođe će vam biti jasnije na šta obratiti pažnju prilikom kupovine pegle. Između ostalog, saznaćete:

Sada, kada znate šta vas sve čeka u ovom tekstu, možemo krenuti redom.

Koje vrste pegli postoje i koju odabrati?

Iako se proces peglanja uvek svodi na isto - izravnavanje tkanine, nekada se to mora učiniti na specifičan način ili u specifičnim uslovima. Zato postoji više vrsta pegli. Dakle, prvo pitanje na koje morate odgovoriti sebi prilikom kupovine pegle je koju vrste pegle želite.

U nastavku teksta ćemo detaljnije opisati svaku vrstu pegle, a sada ćemo ih samo nabrojati:

Klasične pegle spadaju u najpovoljnije na tržištu, jer nemaju dodatne funkcije i ne poseduju rezervoar za vodu. Dakle, tehnički su jednostavnije, a samim tim i jeftinije za proizvodnju u poređenju sa peglama na paru i parnim stanicama.

Klasične pegle se sve ređe sreću u prodavnicama i češće su deo ograničenih “retro” serija nego deo redovne ponude, što im nekad može i povećati cenu. Ovu vrstu pegli ćete najlakše prepoznati po potpuno ravnoj grejnoj ploči, bez rupica za ispuštanje vodene pare.

Pre nego što počnete da peglate odeću standardnom peglom, trebalo bi da imate bočicu sa raspršivačem koju ćete napuniti vodom, a zatim poprskati odeću. Na ovaj način se dobijaju najoptimalniji rezultati peglanja.

Klasična pegla ima ravno dno, bez rupica za vodenu paru

Pegle na paru imaju ugrađen rezervoar za vodu koja se zagrevanjem pretvara u vodenu paru koja iz pegle izlazi kroz posebne rupice koje se nalaze na grejnoj ploči. Para u velikoj meri olakšava peglanje tj. ispravljanje tkanine, pogotovo kada je reč o jako izgužvanoj ili zahtevnijoj tkanini.

Pegle na paru su naprednije i tehnički kompleksnije u poređenju sa klasičnim peglama, što ih čini i nešto skupljim, ali ne previše. Ova vrta pegli se danas smatra standardom i većina prodavaca će podrazumevati da želite peglu na paru kada kažete da želite da kupite peglu.

Pegla na paru kroz rupice na grejnoj ploči ispušta vodenu paru

Parne stanice su poznate i kao generatori pare, a omogućavaju veoma brzo peglanje, zahvaljujući grejnim pločama koje lako klize i izuzetno moćnim mlazevima pare koji prodiru čak i kroz više slojeva tkanine. Pomoću parne stanice možete da opeglate veću količinu odeće u jednoj turi jer imaju velike rezervoare za vodu, a takođe omogućavaju pouzdano peglanje i zahtevnijih vrsta tkanina, bez opasnosti od pregorevanja.

U tehničkom smislu, parne stanice se zapravo sastoje iz dva povezana dela - pegle i rezervoara sa ugrađenim generatorom pare. Zbog svoje superiornosti, parne stanice spadaju u red skupljih uređaja za peglanje.

Parna stanica je sistem kojeg čine pegla i povezani rezervoar sa generatorom pare

Vertikalne pegle su veoma praktične jer ne zahtevaju korišćenje daske za peglanje niti konstantno nameštanje odeće u idealan položaj. Jednostavno, komad garderobe koji želite da ispeglate okačite na nosač za odeću (koji se često dobija uz peglu) ili ga prosto okačite na ofinger i pokretima odozgo nadole peglajte bez velikog napora.

Pegle za vertikalno peglanje izgledom podsećaju na fen za kosu i uglavnom se vrlo jednostavno pakuju, poput fena, ali mogu imati i dodatak za kačenje odeće i tada zauzimaju nešto više mesta, ali u svakom slučaju znatno manje nego daska za peglanje i standardna pegla.

Vertikalna pegla ne zahteva dasku za peglanje

Koliko je važan materijal od kog je izrađena grejna ploča?

Kada kažemo grejna ploča, mislimo na dno pegle, tj. na mateirjal koji dolazi u direktan dodir sa tkaninom i klizi preko nje prilikom peglanja. Za svaku peglu tj. za svaku grejnu ploču se može reći da je univerzalna jer njom možete peglati bilo koju vrstu tkanine.

Međutim, neke pegle će, u zavisnosti od materijala od kojeg je njihova grejna ploča izrađena, na određenim tkaninama postići natrosečno dobre rezultate. Drugim rečima, svaka grejna ploča se može koristiti na svakoj tkanini, s time što će svoj pun potencijal otkriti tek kada se materijal od kog je ploča izrađena “poklopi” sa vrstom tkanine koju peglate. Pored toga, neki materijali generalno imaju bolje performanse i pružaju sveukupno bolje iskustvo peglanja, bez obrzira na vrstu tkanine.

Danas postoji veliki broj različitih materijala i legura od kojih se izrađuju grejne ploče, a cilj svake od njih je da vam omogući što lakše i što efiokasnije peglanje, uz smanjeni rizik od oštećenja tkanine.

Za izradu grejnih ploča danas se najčešće koriste:

 • Inoks (nerđajući čelik)
 • Teflon
 • Keramika
Pegla sa grejnom pločom od inoksa ili nerđajućeg čelika

Grejne ploče od inoksa tj. od nerđajućeg čelika su idealne za peglanje odeće i posteljine od prirodnih materijala, poput pamuka i svile. Ovakve grejne ploče su dugotrajne i omogućavaju efikasno peglanje čak i kada je tkanina veoma izgužvana. Mana grejnih ploča izrađenih od inoksa je to što mogu da se zalepe za tkaninu tj. mogu da istope tkaninu. S tim u vezi, trebalo bi da izbegavate peglanje na visokim temperaturama ukoliko koristite peglu čija je grejna ploča izrađena od nerđajućeg čelika.

Teflonske grejne ploče su se pokazale odličnim kod peglanja sintetičkih materijala, jer sprečavaju lepljenje materijala za ploču. Ove ploče onemogućavaju stvaranje statičkog elektriciteta i lako klize po odeći, čineći peglanje efikasnijim. Mana teflonskih ploča je ta što su osetljive na ogrebotine i oštećenja, pa bi sve delove oko dugmića, rajsfešlusa ili pločica na odeći trebalo pažljivo peglati.

Keramičke grejne ploče su veoma pogodne za peglanje sintetičkih materijala jer prilikom peglanja ne dolazi do stvaranja statičkog elektriciteta. Pored toga, ove grejne ploče vrlo lako klize po tkanini, čime omogućavaju brže peglanje, a ploča se celom površinom ravnomerno zagreva pa je peglanje veoma efikasno. Mana keramičkih grenih ploča je što vremenom može da dođe do oštećenja tj. pucanja keramičke presvlake, zbog čega se ploča više neće zagrevati ravnomerno.

Za izradu grejnih ploča koriste se i drugi materijali, pa čak i titanijum. Ukoliko bismo detaljno opisali sve vrste grejnih ploča i tehnologija koje različiti proizvođači primenjuju kako bi poboljšali performanse svojih grejnih ploča, ovaj tekst bi bio veoma dugačak. Zato vam preporučujemo da se o karakteristikama grejne ploče detaljnije informišete na sajtu proizvođača pegle koja vam je zapala za oko ili kod prodavca. Važno je da sada znate osnovne razlike između grejnih ploča.

Sada su na redu parne stanice - uređaji koji lakoću i efikasnost peglanja podižu na primetno viši nivo. Hajde da vidimo kako to parne stanice rade.

Kako i kada odabrati parnu stanicu umesto klasične pegle?

Ukoliko morate da ispeglate veću količinu odeće na dnevnom ili nedeljnom nivou, najbolje je da izaberete parnu stanicu, a ne standardnu peglu. Kao što smo naveli ranije u tekstu, parna stanica je uređaj koji se sastoji iz dva povezana dela - pegle i rezervoara sa ugrađenim generatorom pare. Zato su ovi uređaji poznati i pod nazivom generatori pare.

Parna stanica ima veliki rezervoar i većih je dimenzija, kada govorimo o uređaju u celini, ali je sama pegla prilično laka i omogućava brzo peglanje. To je moguće zahvaljujući velikoj količini pare i snažnom pritisku pod kojim se para izbacuje.

Kako biste stekli realan utisak o superiornosti parnih stanica, navešćemo da ćete istu količinu veša dvostruko brže ispeglati uz pomoć parne stanice nego uz pomoć standardne pegle na paru. Dakle, duplo manje vremena ćete trošiti na peglanje, a to znači da ćete više vremena imati za sebe, porodicu i prijatelje.

Imajući u vidu sve navedeno, nije teško zaključiti da je parna stanica gotovo obavezna stavka ukoliko kod velikih porodica.

Žena drži pehar pored pegle i gomile ispeglanog veša

Sada, kada znate koje su prednosti parne stanice u odnosu na tradicionalne pegle, vreme je da saznate i kako izabrati parnu stanicu. Karakteristike na koje je potrebno obratiti pažnju su:

 • Kapacitet (veličina) rezervoara za vodu: Sama činjenica da je kod parnih stanica rezervoar za vodu praktično izdvojen u zaseban uređaj, već vam govori u prilog tome da parne stanice imaju znatno veće rezervoare u odnosu na tradicionalne pegle na paru. Ipak, vredi da znate da se kapacitet rezervoara za vodu kod parnih stanica uobičajeno kreće u rasponu od 1 do 2 l, u zavisnosti od modela uređaja, a izbor napravite u skladu sa količinom veša koju najčešće peglate.
 • Količina pare: Parne stanice su poznate po moćnim mlazevima pare koji obezbeđuju besprekorno peglanje, čak i najupornijih nabora na odeći, a sve to obavljaju veoma brzo. Međutim, za određene vrste tkanina vam nije potreban najjači mlaz pare, pa bi trebalo da odaberete model koji ima mogućnost regulacije pare, kako biste količinu pare uvek mogli da uskladite sa vrstom materijala koji peglate.
 • Temperatura grejne ploče: U zavisnosti od modela, parne stanice mogu imati takozvane pametne grejne ploče koje vam omogućavaju da istom temperaturom, tj. bez ikakvih podešavanja, peglate sve vrste tkanine, a da pritom ne dođe do oštećenja materijala.
 • Funkcija samočišćenja: Posle izvesnog vremena, u parnoj stanici može da se nakupi kamenac koji otežava rad i skraćuje životni vek uređaja. Zbog toga je korisno da se odlučite za model koji ima opciju samočišćenja. To podrazumeva da pritisnete dugme za samočišćenje, nakon čega će se isprazniti rezervoar, a kamenac će biti odstranjen.
Parna stanica i složeni ispeglani peškiri na dasci za peglanje

Na koje tehničke karakteristike treba da obratite pažnju prilikom kupovine pegle?

Kako biste bili sigurni da će vaša nova pegla biti na visini zadatka, prilikom kupovine obratite pažnju na sledeće:

 • Električna snaga pegle: Savremene pegle uglavnom imaju snagu oko 2.200 W. Drugačije rečeno, moderna pegla će potrošiti oko 2,2 kWh električne energije za jedan sat peglanja, pod uslovom da je grejač sve to vreme maksimalno angažovan, što se u praksi praktično ne dešava jer se grejač automatski uključuje onog trenutka kada grejna ploča dostigne zadatu temperaturu. Međutim, kupovinom slabije pegle nećete uštedeti struju jer će slabija pegla generisati manje toplote i manje pare, pa će vam biti potrebno više vremena za peglanje. Kupovina pegla čija je električna snaga manja od 2.000 W ima smisla samo ukoliko kupujete vertikalnu peglu ili peglu za putovanja pa je mala snaga uslovljena malim dimenzijama.
 • Težina pegle: Pegle su u proseku teške između 1 i 3 kg. Pegla sa većim rezervoarom za vodu će uglavnom biti teža, očekivano. Ukoliko često duže peglate, razmotrite kupovinu laganije pegle, kako bi vam bilo ugodnije.
 • Dužina napojnog kabla: Kako biste bili sigurni da ćete u svakom trenutku moći nesmetano da peglate, gde god da ste smestili dasku za peglanje, obratite pažnju da kabl za napajanje pegle ne bude previše kratak. Dužina od oko 2 m će u većini slučajeva biti dovoljna. Takođe, bilo bi dobro da odaberete peglu sa mehanizmom koji omogućava slobodno okretanje kabla odnosno sprečava uvrtanje kabla. Imajte u vidu da uvrtanje kabla može dovesti do njegovog trajnog oštećenja.
 • Mogućnost (automatske) regulacije temperature: Različite vrste tkanina zahtevaju peglanje na različitim temperaturama, kako se materijal ne bi oštetio. Na peglama je nivo temperature najčešće izražen u brojevima (npr. od 1 do 5 ili od 1 do 10), ali možete da pronađete i modele pegli na kojima se umesto brojeva koriste oznake za materijale pa ako peglate, na primer, svilu, biće dovoljno da dugme za podešavanje temperature postavite u položaj za svilu. Na ovaj način nećete morati da razmišljate o tome da li ste dobro podesili temperaturu.
Točkić za podešavanje temperature na pegli za veš

Koje napredne funkcije pegle mogu imati?

U tehnološkom smislu, pegle su jednostavni uređaji pa samim tim nisu ni mogle da dožive neke revolucionarne promene u pogledu funkcionalnosti, kao što su ih doživeli npr. mobilni telefoni, ali činjenica je da su moderne pegle i te kako naprednije u odnosu na modele iz ranijih godina.

Neke od važnijih inovacija koje su se u svetu pegli dogodile u proteklih nekoliko godina su:

 • Funkcija automatskog isključivanja: Sigurno vam se barem jednom dogodilo da se sa pola puta do posla vraćate kući jer niste sigurni da li ste u jutarnjoj žurbi isključili peglu. Ukoliko odaberete peglu koja ima funkciju automatskog isključivanja, više nećete morati da brinete jer će se vaša pegla posle kraćeg vremena sama isključiti, a po povratku kući ćete je zateći potpuno hladnu.
 • Sistem protiv curenja vode: Prilikom peglanja na nižim temperaturama može doći do curenja vode kroz rupice na grejnoj ploči. Kapi vode mogu ostaviti fleke na tkanini, pa je zato bolje da odaberete peglu koja je opremljena sistemom koji sprečava curenje vode kroz rupice za ispuštanje vodene pare. Imajte u vidu da efikasnost sistema protiv curenja može varirati u zavisnosti od modela pegle, a za najbolje rezultate važno je da redovno čistite peglu od kamenca.
 • Automatski režim pare: Ovo je još jedna praktična funkcija koja omogućava da se prilikom peglanja količina pare automatski podešava prema vrsti tkanine koju peglate.
 • Automatsko podešavanje temperature grejne ploče: Ovu funkciju smo spomenuli ranije u tekstu. Umesto da ručno podešavate temperaturu, dovoljno je da dugme za odabir vrste tkanine postavite u odgovarajući položaj, u skladu sa tkaninom koju želite da ispeglate, a pegla će automatski podesiti temperaturu u skladu sa odabranom vrstom materijala.
Žena pegla majicu na dasci za peglanje

Peglanje za većinu ljudi definitivno ne spada u kućne poslove koji se obavljaju sa entuzijazmom, ali posedovanje kvalitetne pegle ili, još bolje, parne stanice može u velikoj meri da promeni stvari. Kada znate da ćete i veću količinu odeće, veša ili posteljine moći da ispeglate za relativno kratko vreme, udobno i jednostavno, onda vam je svakako mnogo lakše i kada samo pomislite na posao koji vas čeka.