VODIČ ZA PAMETNU KUPOVINU VEŠ MAŠINE 2024: Od kvalitetnog pranja do efikasnog sušenja veša

Saznajte kako da izaberete najbolju veš mašinu, bez obzira na to da li vam je potrebna mašina za pranje ili za sušenje veša ili možda kombinovana mašina za veš.
Vodič za pametnu kupovinu veš mašine - žena bira mašinu za veš u prodavnici

Moderne veš-mašine donose inovativne funkcije, programe i tehnologije, čineći proces pranja ili sušenja veša efikasnijim, bržim i jednostavnijim nego ikada ranije. Tehnološki napredak uticao je i na želje korisnika, pa se danas dobra veš-mašina više nije ona koja će veš samo dobro oprati ili osušiti, već ona kojom se može upravljati i putem mobilnog telefona, koja inteligentno dozira vodu i deterdžent u zavisnosti od nivoa zaprljanosti veša, koja ima mogućnost preuzimanja dodatnih programa sa interneta itd.

S tim u vezi i odgovori na pitanja kako izabrati veš mašinu i koju veš mašinu kupiti postaju sve kompleksniji, a šansa da nešto previdite prilikom odabira modela postaje sve veća. Ipak, neki detalji, kao što je npr. kapacitet bubnja, ostaju među najbitnijim karakteristikama pa nećete pogrešiti ako potragu za idealnom mašinom za vaše domaćinstvo počnete upravo od kapaciteta bubnja. No, imajte u vidu da sa porastom kapaciteta bubnja rastu i dimenzije veš mašine, pa zato neka vam prvi korak bude merenje prostora u kome će mašina stajati.

Ipak, biće bolje da ne preskačemo “gradivo” i zato smo ovaj vodič za kupovinu veš mašine koncipirali tako da bude jednostavan za čitanje i razumevanje, a ovo su teme kojima ćemo se baviti u nastavku teksta:

Planiranje kupovine veš-mašine

Uopšteno, ukoliko živite u domaćinstvu sa velikim brojem članova, gde bi svaki čas trebalo da se opere i osuši nešto od odeće, veša ili posteljine, razmislite o kupovini veš-mašine većeg kapaciteta, što znači između 8 i 12 kg. Ukoliko živite sami ili sa još jednom ili dve osobe, možete da izaberete veš-mašinu kapaciteta između 5 i 8 kg.

Uzmite u obzir i svoje potrebe, kao i potrebe članova vaše porodice jer na tržištu možete da pronađete veliki broj veš-mašina koje podržavaju posebne programe pranja, kao što su nega odeće za bebe, nega odeće za aktivnosti na otvorenom, posebni programi pranja za osobe koje pate od alergija, posebne opcije za pranje različitih vrsta tkanina i slično.

Nemojte zaboraviti da obratite pažnju i na prostor u kom će se veš-mašina nalaziti. Ako ste ogrančeni prostorom, pogotovo kada je u pitanju dubina veš-mašine, vrlo je verovatno da ćete morati da odaberete neku od takozvanih slim veš-mašina, a to automatski znači i nešto manji kapacitet bubnja. Za još tesnije prostore predviđene su mašine top-load tipa, koje se vešom pune odozgo pa su zbog toga primetno uže od klasičnih veš-mašina koje se vešom pune spreda.

Mladi bračni par bira top-load veš-mašinu u prodavnici

Raspoloživi prostor odnosno dimenzije uređaja ne treba zanemariti ni u slučaju da kupujete mašinu za sušenje veša, koju ljudi najčešće drže do mašine za mranje ili na mašini za pranje.

Planiranje kupovine je zgodan trenutak da razmislite i o tome da li vam je potrebna samostojeća ili ugradna veš-mašina koja može da se “sakrije” iza dekorativne ploče, kao mašina za sudove.

Kako izabrati mašinu za pranje veša?

Kapacitet mašina za pranje veša se uglavnom kreće između 5 i 12 kg. Četvoročlanoj porodici će, u većini slučajeva, odgovarati mašina kapaciteta od 6 do 9 kg. Možete da se odlučite i za neznatno veći kapacitet od onog koji vam je realno potreban, kako biste izbegli da mašina uvek radi pod maksimalnih opterećenjem, pod uslovom da takvu mašinu možete fizički da uklopite u predviđeni prostor.

Zatim razmislite o tome da li želite ugradnu ili samostojeću veš-mašinu. Prednost ugradne veš-mašine je u tome što nije primetna i besprekorno se može uklopiti čak i u kuhinjski prostor. S druge strane, ugradne veš-mašine nisu toliko popularne pa je i njihov izbor na tržištu ograničen, a mogu da budu prilično skuplje od standardnih veš-mašina.

Ukoliko ste se odlučili za samostojeću veš-mašinu, razmislite da li želite model sa frontalnim punjenjem ili punjenjem odozgo. Zapravo, o ovome će odlučiti prostor u koji planirate da smestite veš-mašinu, jer se protiv zakona fizike ne može.

Koje su standardne dimenzije veš mašina - muškarac meri širinu mašine za veš

Mašine sa frontalnim punjenjem su daleko popularnije jer pružaju odličnu stabilnost, preglednost i veću zapreminu bubnja. Uz to su tiše u radu, troše manje vode i jednostavnije su za održavanje. Nasuprot tome, ove mašine za pranje veša zahtevaju više prostora u odnosu na mašine koje se vešom pune odozgo. Mašine sa frontalnim tj. prednjim punjenjem se drugačije zovu Front-Load mašine i smatramo ih standardnim veš-mašinama.

Mašine sa gornjim punjenjem, takozvane Top-Load mašine, su uže i zauzimaju manje prostora, a ubacivanje veša je lakše i praktičnije. Zbog toga što se vrata za ubacivanje veša nalaze na gornjoj strani, na Top-Load mašinu ne možete da postavite mašinu za sušenje veša, ukoliko vam je u tom smislu potrebna ušteda prostora. Takođe, ove mašine su često manje stabilne i dolaze sa manje programa i funkcija.

Potom obratite pažnju na energetsku klasu mašine za pranje veša. Imajte u vidu da je stara skala za energetsku efikasnost, koja obuhvata energetske klase od A+++ do D, u martu 2021. godine zamenjena novom skalom u kojoj postoje energetske klase od A do G. Dakle, treba da znate da A energetska klasa iz novog standarda nije isto, pa čak ni slično, što i A energetska klasa iz starog standarda. U trenutku pisanju ovog teksta, na tržištu je preostalo još jako malo modela koji koriste stare energetske klase, pa oznake koje budete videli na uređajima gotovo sigurno označavaju nove energetske klase. Zašto je energetska klasa važna? Jednostavno, energetski efikasne mašine troše manje vode i manje deterdženta, te manje zagađuju životnu okolinu i kao takve su uvek pametniji izbor.

Stare i nove oznake za energetske klase, energetske razrede ili energetsku efikasnost

Što se tiče broja obrtaja centrifuge, taj broj se uglavnom kreće između 500 i 1.600 obrtaja u minuti. Što je veći broj obrtaja, to će veš biti bolje oceđen i zahtevaće manje vremena za sušenje. Ipak, osetljive tkanine ne bi trebalo da budu podvrgnute snažnoj centrifugi jer bi to moglo da ih ošteti (ne više od 500 obrtaja).

Obratite pažnju i na motor veš-mašine. Mašine za pranje veša sa standardnim motorom mogu da budu prilično bučne i manje efikasne od mašina sa inverter motorom. Glavna prednost veš-mašina sa inverter motorom je u tome što su energetski efikasnije i tiše, a sam motor je dugotrajniji.

Ukoliko vam je važno da mašina ne bude bučna, fokusirajte se na modele koji proizvode do 50 dBA buke. Prosečan nivo buke koji proizvodi veš-mašina kreće se između 60 dBA i 70 dBA.

Razmislite i o tome koje posebne karakteristike i funkcije želite da ima vaša nova mašina za pranje veša. Na tržištu možete da pronađete modele sa posebno dizajniranim bubnjem koji omogućava nežniji tretman vaše odeće. Takođe možete da izaberete jednu od mašina koje omogućavaju naknadno punjenje i koje imaju poseban deo na vratima bubnja u koji možete da ubacite veš, čarape ili neki drugi komad odeće koji ste zaboravili da ubacite u bubanj pre početka pranja. Pored toga, vaša nova mašina može imati i funkciju protiv gužvanja veša, zarad što lakšeg peglanja.

Ukoliko imate malu decu, funkcija Child Lock vam može biti od koristi. Ova funkcija će zaključati vrata bubnja i blokirati sve tastere kako deca ne bi mogla da poremete parametre pranja ili da se povrede dok je mašina u funkciji.

Dete pritiska dugmad na veš-mašini - Child Lock funkcija obezbeđuje tastere

Jedna od vrlo korisnih i popularnih funkcija je i odloženi start, koja vam omogućava da vreme početka pranja podesite onda kada vam odgovara. Drugačije rečeno, sve pripremite odmah i posedite kada želite da mašina počne sa pranjem. Zahvaljujući funkciji odloženog starta više nećete morati da ostajete budni do kasno u noć kako biste sačekali jeftinu struju.

Naravno, ne treba zaboraviti ni na bezbednost, a tu na scenu stupa Aqua Stop funkcija koja sprečava curenje vode u slučaju da se mašina pokvari tokom ciklusa pranja. Ako se to dogodi, plutajući prekidač zaustavlja rad mašine za pranje veša i prekida dovod vode, dok se voda sakuplja u sigurnosnoj posudi.

Neke vaš-mašine mogu imati i antibakterijski program pranja ili druge funkcije i tehnologije koje su specifično vezane za određenog proizvođača i slično. Važno je da znate da pojedine veš mašine imaju veoma napredan program ispiranja, koji iz tkanine uklanja čak preko 99% deterdženta, čineći je zdravijom i bezbednijom.

Ovaj tekst je tu da vam da uopšteni odgovor na pitanje kako izabrati mašinu za veš, a dodatne informacije o određenom modelu mašine uvek možete da potražite na sajtu proizvođača mašine ili kod prodavca.

Kako odabrati mašinu za sušenje veša?

Mašine za sušenje veša postaju potreba sve većeg broja porodica, posebno onih koje na dnevnom nivou peru veće količine veša koji bi trebalo brzo osušiti. Kao i kod odabira mašine za pranje veša, tako bi i kod mašina za sušenje veša trebalo obratiti pažnju na dimenzije mašine.

Ukoliko planirate da mašinu za sušenje veša postavite pored mašine za pranje veša, postarajte se da ima dovoljno prostora da se mašina nesmetano postavi. Ako planirate da mašinu za sušenje veša stavite na mašinu za pranje veša, kako biste uštedeli prostor, obratite pažnju na njenu težinu, kao i na to da dimenzije sušilice ne odudaraju previše od dimenzija mašine za pranje.

Mašina za pranje veša i mašina za sušenje veša, jedna do druge

Kapacitet mašina za sušenje veša se uglavnom kreće između 7 kg i 11 kg. U skladu sa potrebama vaše porodice, izaberite mašinu manjeg ili većeg kapaciteta. Izbegavajte da previše punite veš-mašinu, kako ne bi morala da radi pod punim opterećenjem, što može da utiče na njenu efikasnost. Takođe bi trebalo obratiti pažnju i na to da mašina ne radi poluprazna, jer će u tom slučaju trošiti više struje, osim ukoliko nije reč o modelu koji može precizno da odredi količinu veša u bubnju.

Kod mašina za sušenje veša uglavnom možete da birate između kondenzacione veš-mašine i kondenzacione mašine sa toplotnom pumpom.

Kondenzacione mašine za sušenje veša su pogodne za manje prostore, jer nemaju odvodnu cev. Umesto cevi imaju posebnu posudu, kondenzator, u kojoj se sakuplja vlaga iz veša. Nakon sušenja, potrebno je isprazniti kondenzator.

Kondenzacione mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom su veoma energetski efikasne. Ova mašina nema električne grejače, već putem pumpe sprovodi topao vazduh do odeće i na taj način kupi vlagu. Zatim taj vazduh prolazi kroz isparivač i tu se kondenzuje, a voda se skuplja u kondenzatoru. Potom se preostali suvi vazduh vraća kroz bubanj i koristi za sušenje odeće. U ovim mašinama se veš suši ujednačenom temperaturom i zbog toga su odlične za sušenje delikatnih tkanina. Takođe ne zahtevaju odvodnu cev, pa pružaju više mogućnosti za držanje u različitim prostorijama.

Što se tiče programa sušenja, izaberite mašinu koja odgovara vašem stilu života. Ukoliko redovno trenirate, izaberite mašinu za sušenje sa posebnim programima za sušenje sportske odeće i patika. Ukoliko ne volite ili ne stižete da peglate veš, izaberite mašinu sa programom protiv gužvanja, koja će vam znatno olakšati posao u tom domenu. U slučaju da imate člana porodice podložnog alergijama, izaberite mašinu sa antialergijskim programom.

Deca iznose tek osušen veš iz mašine za sušenje veša

Kako izabrati kombinovanu mašinu za pranje i sušenje veša?

Kombinovane mašine za pranje i sušenje veša su odlično rešenje za one koji nemaju prostora za dve odvojene mašine, a nemaju ni mogućnost sušenja veša na žici. Mašinu koja i pere i suši veš neretko kupuju i oni koji imaju mogućnost sušenja na žici, ali žele da imaju i mogućnost mašinskog sušenja zbog uštede vremena ili za sušenje osetljivih tkanina koje bi sušenjem na žici mogle da se oštete.

Ono što morate imati na umu prilikom kupovine kombinovane mašine za pranje i sušenje veša je činjenica da je kapacitet sušenja uvek manji od kapaciteta pranja. Primera, ako je bubanj mašine predviđen za pranje do 7 kg veša, u tom istom bubnju ćete moći da sušite otprilike 5-6 kg veša, u zavisnosti od modela mašine.

Ranije su kombinovane mašine često bile na udaru kritike jer se smatralo da lošije suše veš u odnosu na mašine koje su namenjen isključivo sušenju, ali i da se češće kvare od standardnih mašina za pranje ili sušenje. Međutim, savremeni modeli kombinovanih mašina podjednako dobro i peru i suše, dolaze sa brojnim korisnim programima i omogućavaju tih i efikasan rad.

Kod odabira mašine za pranje i sušenje veša obratite pažnju na sve pojedinosti, baš kao kod mašina za pranje odnosno kod mašina za sušenje veša. Uzmite u obzir dimenzije, kapacitet, programe pranja i posebne funkcije.

Sada znate sve što vam je potrebno za odabir najbolje veš-mašine za svoj dom. Prođite kroz sve stavke, razmislite o onome što tražite, uskladite mogućnosti sa željama vaše porodice i kućnim budžetom i odaberite veš-mašinu koja će vam dan učiniti lakšim, a vas rasterećenijim.

Planirate kupovinu nove veš-mašine?

Bez obzira na to da li vam je potrebna mašina za pranje veša, mašina za sušenje veša ili kombinovana mašina za pranje i sušenje veša, pri izboru vam najviše mogu pomoći recenzije, ocene, iskustva i preporuke za veš-mašine koje pišu korisnici našeg sajta, prenoseći vam svoje iskustvo sa uređajima koje imaju kod kuće.

Uz to, na sajtu “Iskustva & Preporuke” možete jednostavno upoređivati cene veš-mašina u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.