KAKO OČISTITI VEŠ MAŠINU: Saveti i preporuke za održavanje bubnja, pregrade za deterdžent, gume na vratima i filtera

Praktični saveti i odgovori na pitanja kako očistiti mašinu za pranje veša ili gumu na veš mašini. Brzo i lako.
Kako očistiti veš mašinu - prljavština u gumi mašine za pranje veša

Možda ste primetili da iz vaše veš-mašine dopire neprijatan miris ili da, i pored upotrebe omekšivača, vaša odeća jednostavno ne odiše svežinom i ne miriše onako kako biste želeli. Za ove probleme postoji jednostavno rešenje, a to je redovno čišćenje veš-mašine.

Kako su veš-mašine veoma pogodne za pojavu i razvoj buđi, kamenca, neprijatnih mirisa i bakterija, redovno čišćenje mašine pozitivno utiče kako na kvalitet pranja, tako i na životni vek samog uređaja. Ukoliko ste se pitali kako očistiti veš-mašinu, odgovor je da sve što vam je potrebno za samo čišćenje veš-mašine verovatno već imate u svom domu, samo je važno da upotrebite sredstva na pravi način.

Kako očistiti mašinu za veš?

Pre nego što vam otkrijemo različite načine čišćenja veš-mašine, bitno je napomenuti da su svi ti načini primenjivi na sve vrste mašina za pranje veša - bez obzira na to da li je reč o mašinama koje se pune frontalno ili o mašinama u koje se veš ubacuje odozgo.

Važno je da mašinu detaljno očistite, kako iznutra tako i spolja, jer time doprinosite njenoj dugovečnosti i tome da i nakon višegodišnjeg korišćenja izgleda kao nova. Takođe bi trebalo da se potrudite da nakon svakog pranja veša ostavite otvorena vrata mašine, kako bi se unutrašnjost mašine što bolje prosušila jer je, podsetimo, vlaga idealno okruženje za razvoj mikroorganizama. 

Pre nego što počnete sa čišćenjem veš-mašine, pročitajte korisničko upustvo i upoznajte se sa preporukama proizvođača, kako biste izbegli potencijalna delimična ili potpuna oštećenja koja mogu nastati upotrebom pojedinih sredstava za čišćenje.

Za čišćenje veš mašine potrebno vam je alkoholno sirće i soda bikarbona, a možete da koristite i malo deterdženta, ukoliko se odlučite za tu metodu čišćenja. Detaljno pojašnjenje o tome kako očistiti mašinu za pranje veša sledi u nastavku teksta.

1. Čišćenje bubnja veš-mašine

Jedno od najčešćih pitanja kada je reč o tome kako očistiti veš-mašinu, tiče se čišćenja samog bubnja, jer se upravo u tom delu stvara najviše uslova za pojavu bakterija koje mogu da prouzrokuju neprijatne mirise i dovedu do smanjenja performansi i radnog učinka mašine.

Bubanj mašine za veš možete da očistite na dva načina:

  • Alkoholnim sirćetom i sodom bikarbonom
  • Korišćenjem deterdženta za veš ili izbeljivača
Soda bikarbona i sirće su odlična prirodna sredstva za čišćenje šporeta na drva

Kako očistiti veš-mašinu alkoholnim sirćetom i sodom bikarbonom?

Verovatno znate kolika je moć alkoholnog sirćeta kada je reč o dezinfekciji i eliminisanju bakterija. Kada se tome doda i soda bikarbona, dobija se izvrsna kombinacija za uklanjanje nečistoća i neprijatnih mirisa. U pregradu za prašak sipajte sodu bikarbonu, a u pregradu za omekšivač sipajte sirće - u uobičajenim dozama, kao prilikom pranja. Zatim napravite smešu sirćeta i sode bikarbone, u razmeri 1:1. Biće vam potrebna polovina šoljice (za kafu) ove smeše. Dobijenu smešu sipajte direktno u bubanj, a potom uključite mašinu “na prazno” i to na najtopliji program pranja (90 stepeni). Na ovaj način ćete efikasno ukloniti neprijatne mirise, gljivice, bakterije, kao i kamenac iz svoje veš-mašine.

Kako očistiti mašinu za pranje veša deterdžentom ili izbeljivačem?

Čišćenje veš-mašine možete da obavite i tako što ćete je samo uključiti na najtopliji program, bez bilo kakvog veša unutra. Ovaj postupak je pogodan ukoliko imate novu mašinu koju do sada niste čistili. Takođe, u praznu mašinu uključenu na 90 stepeni možete da sipate malo deterdženta za veš i tako se rešite svega što se nataložilo u vašoj mašini.

Kada je reč o tome kako očistiti mašinu za veš pomoću izbeljivača, postupak je takođe jednostavan: polovinu šolje izbeljivača sipajte u pregradu za deterdžent. Ponovo napunite polovinu šolje izbeljivačem i sipajte tečnost direktno u bubanj. Uključite mašinu na najtopliji program, bez odeće unutra. S obzirom na to da je izbeljivač prilično jako sredstvo i da može da ošteti veš ukoliko nije dobro uklonjen, možete da pustite mašinu na dodatno ispiranje.

Kao još jedna efikasna opcija, kada je reč o tome kako očistiti veš-mašinu, jeste upotreba specijalizovanih tableta za čišćenje veš-mašine, koje možete kupiti u gotovo svim bolje snabdevenim prodavnicama robe široke potrošnje ili u drogerijama. Stavite tabletu u bubanj i odaberite program pranja na visokoj temperaturi, a nakon ovakvog načina čišćenja, vaša mašina će biti oslobođena od svih neprijatnih mirisa.

2. Čišćenje pregrade za deterdžent i omekšivač

Veoma je važno znati kako očistiti fioku za deterdžent kod veš-mašine, zbog toga što je taj deo posebno pogodan za pojavu plesni i bakterija koje se kasnije rasprostranjuju po celoj mašini.

Izvadite pregradu, ukoliko vaša mašina to dozvoljava, a zatim je potopite u rastvor tople vode i sapunice i ostavite da odstoji neko vreme. Potom uzmite staru četkicu za zube i njom dobro očistite sve što se nataložilo u pregradi.

Ukoliko želite još efikasnije da očistite pregradu, možete da iskoristite već pomenuto alkoholno sirće, u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Sipajte malo sirćeta i sode bikarbone u pregrade i ostavite da smeša deluje neko vreme. Nakon toga, četkicom detaljno očistite ostatke buđi i prljavštine.

Nakon čišćenja, isperite fioku toplom vodom i ostavite da se osuši. Za to vreme možete da dezinfikujete unutrašnjost prostora u kom stoji sama pregrada, jer i tu često umeju da se natalože nečistoće.

Čišćenje prljave fioke veš mašine - pregrade za prašak (deterdžent) i omekšivač

3. Kako očistiti gumu na veš-mašini

Kada je u pitanju čišćenje gume na veš-mašini, trebalo bi posvetiti posebnu pažnju tretiranju ovog dela mašine, jer se veoma lako može oštetiti i postati neupotrebljiv.

Guma na vratima veš-mašine je naročito pogodna za pojavu buđi i razvoj bakterija zbog toga što uvek zadržava određenu količinu vode. Zato bi pre čišćenja gumu trebalo prebrisati mekanom, suvom krpom koja će upiti višak vode. Potom bi trebalo potopiti krpu u sapunicu i detaljno prebrisati kompletnu površinu gume.

Za čišćenje gume na vratima mašine za pranje veša se ne preporučuje upotreba jakih, abrazivnih sredstava jer mogu da oštete gumu. S vremena na vreme, možete da dezinfikujete gumu manjom količinom alkoholnog sirćeta, nakon čega ćete temeljno prebrisati sve tretirane delove.

4. Čišćenje filtera veš-mašine

Čišćenje veš-mašine nije kompletno ukoliko ne očistitie i filter. Redovno održavanje filtera je veoma važno za ispravno funkcionisanje mašine, posebno kada imamo u vidu da sve nečistoće, u putu ka kanalizacionoj mreži, prolaze kroz filter. Filter takođe sprečava da sve ono što može da se nađe u mašini tokom pranja dođe do pumpe i ošteti je. Filter veš-mašine može da prikupi veliku količinu prljavštine, sitnih delova tkanine, dlaka, metalnog novca i drugih stvari, pa je zbog toga posebno važno da se na svaka tri meseca radi čišćenje filtera.

S obzirom na to da je reč o delikatnom delu mašine, trebalo bi obratiti pažnju na to šta piše o održavanju filtera u korisničkom uputstvu za vaš model veš-mašine.

Proverite kako se skida filter, a zatim ga dobro očistite pod mlazom tople vode, uz pomoć stare četkice. Kako biste uklonili kamenac sa filtera, možete da koristite i sodu bikarbonu prilikom čišćenja. Nakon što završite sa čišćenjem, vratite filter na mesto.

Prljavština izvađena iz filtera veš mašine prilikom čišćenja

Koliko često bi trebalo čistiti mašinu za pranje veša?

Pored pitanja kako očistiti veš mašinu, važno je i pitanje koliko često bi trebalo čistiti veš-mašinu. Spoljašnji deo mašine možete brzinski da očistite na svakih par dana ili po potrebi, a unutrašnje, dubinsko čišćenje veš-mašine bi bilo poželjno da obavite jednom u 3-4 meseca.

Ukoliko živite u većem domaćinstvu i često perete velike količine veša, čišćenje veš mašine možete da obavljate i jednom mesečno.

Nekoliko korisnih saveta:

  • Koristite preporučene količine deterdženta i omekšivača, kako biste sprečili stvaranje naslaga.
  • Ne ostavljate veš predugo u mašini nakon završenog ciklusa pranja, kako ne bi došlo do stvaranja buđi i neprijatnih mirisa.
  • Nakon pranja, vrata mašine i pregrade za deterdžent i omekšivač ostavite otvorenim, kako bi se bubanj što bolje prosušio, a pregrade provetrile.
  • Redovno čistite filter veš-mašine i koristite sredstva protiv stvaranja kamenca.
  • Redovno čistite gumu na veš mašini.

Ukoliko se redovno budete pridržavali saveta o tome kako očistiti veš-mašinu i o tome kako da je održavate u što boljem stanju, sigurno je da ćete biti zadovoljni i radom i izgledom vaše mašine dugi niz godina.

Da li ste zadovoljni svojom mašinom za pranje veša?

Jedno je sigurno: recenzije, ocene, iskustva i preporuke za veš-mašine, koje pišu sami korisnici, pomažu ljudima koji planiraju kupovinu nove mašine za pranje, sušenje ili pranje i sušenje veša. Pronađite na našem sajtu svoj model mašine za veš i napišite kratku recenziju, jer ćete time pomoći onima koji kupuju veš-mašinu da donesu bolju odluku.

Ukoliko planirate kupovinu nove mašine za veš, pročitajte naš Vodič za pametnu kupovinu veš-mašine i saznajte na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora.