KOJE SU STANDARDNE DIMENZIJE VEŠ MAŠINA: Pored tehničkih karakteristika važni su i gabariti

Fizičke dimenzije, tj. širina, visina, dubina i težina, predstavljaju vrlo važne parametre pri izboru veš-mašine, kako biste bili sigurni da se ona može uklopiti u predviđeni prostor.
Koje su standardne dimenzije veš mašina - muškarac meri širinu mašine za veš

Prilikom kupovine nove mašine za veš najčešće nedoumice su vezane za to koji brend izabrati, da li se odlučiti za model sa frontalnim ili punjenjem odozgo, da li izabrati mašinu sa inverter motorom itd. Manje pažnje se obraća na dimenzije veš–mašina, a poznavanje različitih dimenzija može biti veoma korisno prilikom odabira veš–mašine.

Dimenzije veš–mašina je važno znati kako biste što lakše uklopili mašinu u vaš životni prostor i izvukli maksimum iz njenih karakteristika. U nastavku teksta možete da pročitate više informacija o fizičkim gabaritima mašina za pranje veša, što vam može pomoći da napravite pravi izbor prilikom kupovine.

Šta su standardne dimenzije mašina za veš?

Kada je reč o dimenzijama mašina za veš, prvenstveno se misli na karakteristike kao što su: visina veš–mašine, širina veš–mašine, dubina veš–mašine i težina veš–mašine. Svi ovi parametri bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom kupovine mašine, kako kasnije ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. Može da se dogodi da se, na primer, širina veš–mašine ne poklapa sa širinom prostora koji ste namenili za mašinu i onda nastaje problem.

Pre nego što krenete da istražujete dimenzije veš–mašina, obratite pažnju na stvarne potrebe za pranjem odnosno sušenjem veša u vašem domu. Razmislite da li vam je potrebna veća ili manja mašina, u skladu sa tim koliko ćete je često upotrebljavati i koliko članova broji vaše domaćinstvo. Nakon što to utvrdite, biće vam jasnije i na koje dimenzije veš–mašina da obratite posebnu pažnju.

Dimenzije veš–mašina su prikazane u formatu “visina x širina x dubina” i uglavnom su izražene u centimetrima.

Mašina za pranje veša i mašina za sušenje veša, jedna do druge

Širina veš–mašine

Ukoliko niste obratili pažnju na dimenzije veš–mašina prilikom izbora modela, može da se javi problem da mašina bude preširoka za prostor koji ste joj namenili. Dimenzije veš–mašina, kada je reč o širini, se najčešće kreću između 40 i 60 cm.

Ukoliko nemate mnogo prostora u kupatilu ili vam je važno da uštedite što više prostora, možete da se odlučite za takozvanu top-load mašinu, tj. za mašinu koja se vešom puni odozgo, jer su takve mašine znatno uže u odnosu na mašine koje vešom pune frontalno tj. spreda.

Dubina veš–mašine

Pravilo je da dublje veš-mašine imaju veći kapacitet bubnja, jer veća dubina omogućava i veću zapreminu. Prosečna dubina mašina za veš je od 51 do 61 cm.

Dubina mašina velikog kapaciteta gotovo uvek prevazilazi 61 cm, dok se mašine čija dubina iznosi manje od 51 cm nazivaju “slim”.

Dubina veš-mašina iz “slim” kategorije najčešće ne prelazi 46 cm, pa se ovakve mašine često sreću u domaćinstvima koja raspolažu vrlo ograničenim prostorom.

Visina veš–mašine

Prosečna visina veš–mašine najčešće se kreće u rasponu od 81 do 91 cm, a najveći broj mašina za pranje veša je visine oko 85 cm. Visina veš–mašine je važna ukoliko planirate da je postavite ispod neke police, bojlera ili ormarića u kupatilu, pa bi trebalo da pogledate koji model mašine za pranje veša se uklapa u dimenzije vašeg prostora. Takođe, visina mašine za pranje veša je bitan parametar i ukoliko želite da na nju stavite mašinu za sušenje veša.

Mašina za pranje veša i mašina za sušenje veša, jedna na drugoj - visina veš mašine je važna

Težina veš–mašine

Težina veš–mašine se najčešće uzima u obzir kada je reč o samom transportu i nošenju mašine. Ukoliko živite na poslednjem spratu u zgradi bez lifta ili se često selite, a nemate uvek nekoga na raspolaganju da vam pomogne, možda bi trebalo da uzmete i težinu veš–mašine u obzir. Najčešći raspon težine standardnih veš–mašina je između 50 kg i 70 kg, dok su slim mašine i mašine sa punjenjem odozgo obično nešto lakše od navedenog.

Sada kada imate više informacija o tome koje su dimenzije veš–mašina i na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine mašine za pranje veša, biće vam mnogo lakše da donesete pravi izbor i proces kupovine učinite bržim i ugodnijim.

Planirate kupovinu nove veš-mašine?

Recenzije, ocene, iskustva i preporuke za mašine za pranje veša, mašine za sušenje veša ili kombinovane mašine za pranje i sušenje veša, koje na našem sajtu pišu ljudi koji koriste ili su ranije koristili neku od nekoliko stotina mašina dostupnih na tržištu Srbije, prava su riznica korisnih informacija koje vam u velikoj meri mogu pomoći prilikom izbora nove mašine za veš.

Ukoliko planirate kupovinu nove mašine za veš za svoj dom, pročitajte naš Vodič za pametnu kupovinu veš-mašine i saznajte na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora.