OLED, QLED, UHD, LED, QHD...

Tehnološke inovacije su nezaustavljive i nećemo vas osuđivati ako niste uspeli da ispratite sve promene koje su značajno proširile tržište poslednjih par godina. Ukoliko niste sigurni kako da odaberete televizor, monitor ili mobilni telefon upoznaćemo vas sa tehnologijama koje se kriju iza njihovih ekrana.
OLED TV

Glavna razlika u ovim tehnologijama ogleda se u načinu emitovanja svetlosti, što dalje utiče na kvalitet slike. Još jedan bitan pojam za razumevanje razlike je i odnos kontrasta - razlika između krajnosti crne i bele boje koju dati ekran može da proizvede.

Prilikom odabira televizora među pristupačnijim modelima ćete pronaći one koji koriste LED tehnologiju. Reč je o ekranima koji koriste diode za pozadinsko osvetljenje, raspoređene iza samog ekrana ili po njegovim ivicama. Ukoliko ste ljubitelji vibrantnih boja preporučujemo da da kupite LED televizore sa diodama raspoređenim na pozadini, jer vas u suprotnom očekuje slika bleđih boja. Kako na kvalitet slike utiče to kojom se jačinom generiše svetlost, kod LED ekrana je to ujedno i prednost i mana. Iako se mogu pohvaliti visokom svetlinom, ograničeni su u prikazivanju crne boje što dalje negativno utiče na odnos kontrasta u poređenju sa drugim tipovima LED ekrana.

OLED, UHD, QLED, LED televizori

Upravo taj problem rešen je OLED tehnologijom. Pikseli uključeni u rad OLED tehnologije svi nezavisno generišu boje, što dozvoljava prikazivanje potpuno crne boje kada su određeni pikseli uslovno rečeno isključeni. Ovim je omogućen zavidan odnos kontrasta i stvoreni su ekrani koje će posebno voleti ljubitelji gledanja filmova u mraku. OLED televizori se takođe mogu pohvaliti i činjenicom da se mogu gledati i svih uglova jer nezavisnost piksela omogućava ujednačenost. Mana se javlja kada se TV gleda preko dana, gde se bolje pokazuje QLED.

QLED tehnologija oslanja se na kvantne tačke i u suštini predstavlja unapređenu LCD LED tehnologiju. To u praksi znači da će svetlost LED lampica proći kroz pomenute kvatne tačke, odnosno nanočestice koje proizvode vibrantne boje u dodiru sa svetlom i time se performans vidno poboljšava. Jedna od glavnih prednosti je i to da će boje na ovakvim televizorima izgledati autentičnije, dok sama slika oštrije.

UHD ili QHD - odgovarajuća rezolucija je presudna

Rezolucija je jedna od najbitnijih stavki kada kupujete uređaje, bilo da je reč o televizorima, monitorima za posao ili gejming, ili mobilnim telefonima koje ćete svakodnevno koristiti. Da li ćete se odlučiti za UHD ili QHD zavisiće kako od vaših potreba, tako i od budžeta i preferenci kada je reč o proizvođačima.

U ovom dvojcu nešto slabija, ali opet više nego dobra za potrebe i zahtevnijih korisnika, je QHD rezolucija. U pitanju su ekrani rezolucije 2560x1440 piksela, odnosno 2K. Ovo je odlična opcija za gejmere koji žele da unaprede svoj setap, ali i dalje žele da zadrže stariju grafičku karticu, te predlažemo da istraže ASUS ROG monitore.

Osim za monitore, 2K rezolucija je prisutna i u sferi tableta i mobilnih telefona, te ne čudi da je Samsungova Z Fold serija telefona obogaćena upravo takvim ekranima. Ukoliko planirate da opremite kancelarijski prostor, monitori 2K rezolucije biće savršen izbor. Među popularnijim modelima za ove svrhe su DELL monitori iz Ultra Sharp kolekcije, kao i Acer Nitro zaobljeni monitori.

Televizor

UHD diže priču na dosta veći nivo sa 4K rezolucijom od 3840x2160 piksela. Ukoliko volite da gledate filmove u kućnoj varijanti ili planirate da povežete konzole na televizor i uživate u svim modernim igricama, 4K televizori su pravi izbor. Kao najpopularnija opcija koja opravdava sve pozitivne komentare izdvajaju se Samsung QLED 4K televizori, čija cena prelazi i 400 hiljada dinara. Razlika u detaljima slike kada se uporedi sa 2K rezolucijom je primetna i laičkom oku, što je posebno značajno kada planirate kupovinu monitora. Ukoliko se bavite grafičkim dizajnom ili radite u okviru filmske industrije ulaganje u 4K monitore je imperativ. Isto važi i za gejming scenu, te ako biste da isprobate najnovije naslove video igara i svoju skupu grafičku karticu istražite ponudu LG monitora.

Dobitna kombinacija će uvek biti dobro uparena rezolucija i tehologija ekrana za vaše potrebe, a kako je reč o proizvodima koje treba koristiti aktivno i na duže staze gledajte na kupovinu kao na investiciju. Ukoliko se i dalje dvoumite između dva ili više uređaja, od velike pomoći biće vam prodavci u radnjama i nemojte oklevati da se sa njima posavetujete na licu mesta.