SAMSUNG GALAXY Z FOLD4 I GALAXY Z FLIP4: Novi savitljivi telefoni iz visoke klase

Upoznajte Samsung Galaxy Z Fold4 i Samsung Galaxy Z Flip4 - najnovije telefone južnokorejskog giganta, sa savitljivim ekranima.
Samsung Galaxy Z Fold4 i Samsung Galaxy Z Flip4 - novi savitljivi telefoni

U kompaniji Samsung, avgust mesec je donedavno bio rezervisan za premijeru novih telefona iz Galaxy Note serije. U međuvremenu je Galaxy Note serija ugašena, na veliku žalost mnogobrojnih fanova, a njeno mesto u Samsungovom kalendaru je pripalo Galaxy Z seriji savitljivih telefona ili, bolje rečeno, telefona sa savitljivim ekranima. 

Tako je 10. avgusta 2022. godine južnokorejski gigant održao svoju čuvenu Unpacked konferenciju na kojoj je svetu predstavio četvrtu generaciju svojih telefona sa savitljivim ekranima - Samsung Galaxy Z Fold4 i Samsung Galaxy Z Flip4.

Pored navedenih telefona, na avgustovskoj Unacked prezentaciji predstavljeni su Samsung Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro pametni satovi, kao i Samsung Galaxy Buds2 Pro bluetooth slušalice True-Wireless tipa.

Šta novo donose Samsung Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4

Dosadašnja praksa kompanije Samsung, barem kada su u pitanju vodeći modeli telefona ovog proizvođača, podrazumevala je korišćenje dve vrste SoC čipova - Samsung Exynos i Qualcomm Snapdragon, u zavisnosti od tržišta na kome će se telefon prodavati. S tim u vezi, mnoge je iznenadila vest da Samsung Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4 dolaze samo u jednoj varijanti i to sa Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 čipovima, bez obzira na to kom delu sveta su namenjeni.

Kao što je to bio slučaj i kod prethodnih generacija Samsung Galaxy Z telefona, oba telefona poseduju po dva ekrana - unutrašnji (koji postaje dostupan kada se telefon rasklopi) i spoljašnji (koji se može koristiti dok je telefon sklopljen).

Kada je reč o glavnim, tj. unutrašnjim ekranima, Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4 opremljeni su savitljivim Dynamic AMOLED 2X ekranima čija brzina osvežavanja sadržaja iznosi 120 Hz, pa u praksi možete da očekujete izuzetno kvalitetan prikaz. Za zaštitu ovih savitljivih ekrana Samsung je koristio specijalni materijal koji se može saviti stotine hiljada puta, a da pritom zadrži svoje performanse i snagu.

Spoljašnji ekran kod Samsung Galaxy Z Fold4 telefona ima dijagonalu dužine 6,2 inča i omogućava punu funkcionalnost telefona, čak i bez otvaranja. S druge strane, spoljašnji ekran Galaxy Z Flip4 modela se može definisati jedino kao pomoćni ekran - nudi prikaz različitih obaveštenja i informacija o vremenu i pozivima. Uz to, ovaj pomoćni ekran služi i za prikaz kadra sa zadnje (glavne) kamere, što znači da selfi fotografije možete bez po muke snimati i glavnom kamerom i uživati u svim njenim kvalitetima.

Samsung je veoma ponosan na saradnju sa kompanijama Goolge i Microsoft, jer je upravo ta saradnja donela potpuno novo iskustvo u radu sa više aplikacija istovremeno. Tako, na primer, Google Chrome i Gmail aplikacije sada podržavaju tzv. drag-and-drop (prevuci i pusti) funkciju, što korisnicima omogućava da vrlo brzo i jednostavno kopiraju i lepe linkove, fotografije i drugo, iz jedne aplikacije u drugu. Uz to, kompletan Microsoft Office paket, kao i Outlook aplikacija za Android, koriste prednosti Samsungovog sklopivog displeja i pružaju više informacija na ekranu i brže načine interakcije sa prikazanim sadržajem.

Kao i dosadašnji Galaxy Z Fold modeli, Samsung Galaxy Fold4 je kompatibilan sa čuvenom Samsung S Pen digitalnom olovkom uz koju ćete svoju produktivnost podići na još viši nivo.

Kamere

Samsung Galaxy Z Fold4 dolazi sa veoma naprednim sistemom kamera koji broji čak pet kamera-senzora od kojih se tri nalaze na poleđini uređaja (glavne kamere), četvri se nalazi u okviru prednjeg ekrana (prednja kamera), dok se peti nalazi u okviru prostranog unutrašnjeg ekrana. Kada je reč o glavnim kamerama, tj. o triu koji se nalazi na zadnjoj strani telefona, možete očekivati fotografije izuzetnog kvaliteta, uz mogućnost zumiranja do 30 puta uz pomoć 30X Space Zoom sočivo.

Samsung Galaxy Z Fold4 - zadnja strana, glavne kamere

Samsung Galaxy Z Flip4 vam, zahvaljujući pomoćnom ekranu koji se nalazi odmah do glavne kamere i unapređenoj Quick Shot funkciji, omogućava da snimate visokokvalitetne selfi fotografije - glavnom kamerom. Još jedna zanimljivost koju donosi Galaxy Z Flip4 je funkcija po imenu FlexCam. Zapravo, FlexCam je poseban režem snimanja video-sadržaja, koji je optimizovan za najpopularnije mreže kao što su Instagram, WhatsApp i Facebook. FlexCam režim vam omogućava da snimate video-klipove bez potrebe da telefon držite u rukama. Drugim rečima, ruke će vam biti potpuno slobodne dok snimate svoj novi vlog ili šta god želite, jer ćete telefon, savijen pod uglom od približno 90 °, moći da postavite na neku površinu ili predmet ispred vas.

Samsung Galaxy Z Flip4 - otvoren, unutrašnji ekran, FlexCam režim

Memorija

Samsung Galaxy Z Fold4 poseduje čak 12 GB RAM-a (radne memorije), dok interna memorija (za skladištenje podataka) može imati kapacitet od 256 ili 512 GB odnosno 1 TB.

Model Galaxy Z Flip4 dolazi sa 8 GB RAM-a i u varijantama sa 128, 256 ili 512 GB interne memorije.

Interna memorija se kod oba telefona bazira na izuzetno brzim i pouzdanim UFS 3.1 memorijskim čipovima koji obezbeđuju veoma brzo čitanje i upisivanje podataka, kao i munjevito brzo učitavanje aplikacija i igara.

Šta korisnici Samsung telefona misle o svojim telefonima?

Recenzije, ocene, iskustva i preporuke drugih korisnika Samsung telefona pomažu onima koji planiraju kupovinu novog Samsunga, pružajući im dragocene informacije uz pomoć kojih će lakše doneti odluku i odabrati najbolji model za svoj novac.

Pronađite na našem sajtu svoj model Samsung mobilnog telefona i napišite svoju recenziju.