KAKO BRZO OTOPITI LED U FRIŽIDERU: Ubrzajte ovaj dosadan proces za koji vam je nekada trebalo i 24 sata

Iako ne postoji čarobni štapić koji bi u trenu očistio sav led iz frižidera, dobra vest je da postoji jednostavan način da se led otopi znatno brže.
Kako brzo otopiti led u frižideru - ženska osoba sa rukavicama na rukama odvaja komade leda

Primetili ste da vam se nagomilao led u frižideru i želite da pronađete efikasan način za čišćenje frižidera od leda? U nastavku teksta vas očekuje odgovor na pitanje kako brzo otopiti led u frižideru.

Čišćenje frižidera od leda može da predstavlja dug i zamoran proces, pogotovo ako vaš model frižidera ne poseduje nijednu od tehnologija koje usporavaju proces gomilanja leda odnosno smanjuju količinu leda. Međutim, postoji način da relativno brzo i lako otopite led u frižideru, a da tom prilikom ne koristite previše komplikovane metode otapanja.

Zašto se stvara led u frižideru?

Pre nego što pročitate više o tome kako i čime očistiti led u frižideru, korisno je da znate zašto se stvara led u frižideru. Do pojave leda u frižideru može doći usled delovanja više faktora, od kojih se jedan posebno izdvaja - vlaga iz vazduha.

Frižider se često otvara i tom prilikom u frižider ulazi topao, vlažan vazduh iz prostorije, a to se dešava i kada vrata frižidera nisu dobro zatvorena ili kada ne dihtuju ispravno. Tako se povećava vlažnost vazduha u frižideru, a vlaga iz vazduha se potom pretvara u led. Zbog toga bi trebalo redovno da održavate gumu na vratima frižidera, kako bi ona uvek dobro dihtovala i sprečila da dođe do pojave leda.

Takođe, ne bi trebalo da stavljate vrelu hranu direktno u frižider, jer se i na taj način povećava vlažnost vazduha u frižideru i stvara pogodno tle za gomilanje leda.

Važno je i kako raspoređujete namirnice u frižideru. Ukoliko nema dovoljno prostora među njima, biće otežan protok vazduha. Izbegavajte da namirnice dodiruju zadnji zid frižidera, kako bi vazduh mogao nesmetano da cirkuliše.

Kako otopiti led u frižideru brzo i jednostavno?

Sve što vam je potrebno za brže čišćenje frižidera od leda jesu:

  • Voda
  • Veća činija
  • Kesa prosečne veličine, koja nije probušena

Kako otopiti led u frižideru pomoću činije sa vrelom vodom?

Isključite frižider, izvadite sve namirnice i zatim uklonite sve pregrade i police koje se mogu izvaditi. Nakon toga, napunite veću činiju vrelom vodom i postavite je na dno frižidera. Vodena para će učiniti da se led mnogo brže otopi nego prirodnim putem.

Posuda sa toplom vodom ubrzava topljenje leda i čišćenje frižidera

Pored činije možete da stavite još nekoliko posuda u koje će se slivati voda kako se led bude topio, a možete da postavite i nekoliko peškira ili ubrusa na pod da upiju višak vode.

Prebrišite sve pregrade koje ste izvadili, kao i unutrašnjost frižidera, vratite police i namirnice i uključite frižider.

Kako otopiti led u frižideru pomoću kese i vrele vode?

Nakon što ste isključili i ispraznili frižider, uzmite kesu prosečne veličine i sipajte u nju vrelu vodu, a potom na kesi vežite čvor. Preporuka je da odaberete kesu koja ima deblje zidove kako ne bi došlo do bušenja kese i izlivanja vrele vode.

Zatim uzmite kesu krpom, kako se ne biste opekli, i stavite kesu u deo frižidera gde se nakupilo najviše leda. U zavisnosti od toga koliko leda se nagomilalo u frižideru, možda će biti potrebno da nekoliko puta promenite kesu sa vodom ili da jednostavno prospete vodu koja se ohladila i istu kesu napunite novom količinom vrele vode.

Plastična kesa puna tople ubrzava topljenje leda i čišćenje frižidera

Na dno frižidera postavite posude u koje će se sliti voda. Uz to, možete postaviti i peškire ili ubruse koji će upiti višak vode.

Kada sav led bude otopljen pokupite višak vode, prebrišite pregrade i unutrašnjost frižidera, vratite pregrade i namirnice na mesto i uključite frižider.

Pomoću činije ili kese napunjene vrelom vodom možete da otopite i led u frizu tj. u zamrzivačkom delu frižidera, ukoliko imate kombinovani frižider.

Kako još možete da ubrzate topljenje leda u frižideru?

Čišćenje frižidera od leda možete da ubrzate i upotrebom ventilatora ili fena za kosu. Postavite ventilator ispred frižidera i uključite ga, a cirkulisanje vazduha će doprineti tome da se led brže otopi.

Isti postupak možete da ponovite i sa fenom za kosu. Usmerite fen ka delovima sa ledom i pustite da topao vazduh ubrza otopljavanje leda, ali je od izuzetne važnosti da držite fen na odgovarajućoj udaljenosti kako toplota ne bi oštetila plastične delove frižidera.

Sada imate jednostavan odgovor na pitanje čime i kako brzi očistiti led u frižideru, a za koji god metod da se odlučite do željenih rezultata ćete doći za kratko vreme, uz minimalan napor.

Planirate kupovinu novog frižidera?

Na našem sajtu možete čitati recenzije, ocene, iskustva i preporuke za frižidere sa jednim vratima, kao i za kombinovane i side-by-side frižidere koje pišu sami korisnici, te upoređivati cene u prodavnicama širom Srbije. Na ovaj način se možete detaljno informisati o velikom broju različitih modela i napraviti pravi izbor. Možete i napisati recenzije i preporuke za uređaje koje trenutno koristite ili ste ih ranije koristili.

Ukoliko planirate kupovinu novog frižidera za svoj dom, pročitajte naš Vodič za pametnu kupovinu frižidera i saznajte na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora.