KAKO OČISTITI GUMU NA FRIŽIDERU: Sprečite razvoj bakterija i pojavu buđi

Guma na vratima je veoma važan deo za ispravno funkcionisanje frižidera, a posebno je važno da bude čista. Zato saznajte kako očistiti gumu na frižideru.
Kako očistiti gumu na frižideru - mlada žena sunđerom briše frižider

Kako bi sve namirnice koje držite u frižideru bile sveže i očuvane, važno je da se ovaj uređaj redovno čisti i održava. Prilikom čišćenja frižidera, trebalo bi obratiti pažnju na to da se detaljno očiste svi delovi i spolja i iznutra. Dok se posebna pažnja poklanja čišćenju unutrašnjosti frižidera, ponekad se dogodi da se zaboravi na čišćenje jednog važnog dela, a to je - guma na vratima frižidera.

Guma na frižideru koja se redovno održava ne gubi svoju elastičnost, što je posebno značajno za ispravno dihtovanje vrata. Kada vrata frižidera pravilno dihtuju, hrana ostaje duže sveža, smanjuje se mogućnost pojave neprijatnih mirisa i ne dolazi do mešanja toplijeg vazduha iz kuhinje sa hladnim vazduhom iz frižidera. Na taj način se sprečava gomilanje leda u frižideru, čime se primetno smanjuje potrošnja električne energije. Zbog toga je korisno znati kako očistiti gumu na frižideru.

Kako očistiti gumu na frižideru bez upotrebe specijalnih sredstava?

Frižider se otvara i zatvara više puta dnevno, a tom prilikom je najviše na udaru guma na vratima frižidera. S obzirom na to da često dolazi u dodir sa toplim vazduhom iz kuhinje, guma zadržava određenu količinu vlage koja je pogodna za razvoj bakterija i pojavu buđi. Ovo sve može da utiče na kvalitet hrane i doprinese tome da se ona brže pokvari.

Takođe, ukoliko guma na frižideru izgubi svoju prvobitnu elastičnost, vrata frižidera neće dihtovati ispravno. Time se povećava pritisak na rad motora i smanjuje energetska efikasnost samog frižidera. Odgovor na pitanje kako očistiti gumu na frižideru može da doprinese tome da izbegnete navedene probleme.

U zavisnosti od toga da li na gumi na vratima frižidera primećujete manje ili više nečistoće, primenite jedno od sledećeg:

  • Ukoliko se na gumi na vratima vašeg frižidera nazire malo prljavštine, za čišćenje će vam biti dovoljni krpa, činija sa mlakom vodom i malo sapunice. Potopite krpu u sapunicu i detaljno obrišite gumu na frižideru. Nakon što završite sa čišćenjem, prebrišite gumu suvom krpom ili ubrusom kako biste uklonili preostalu vlagu.
  • U slučaju da na gumi na vratima frižidera primećujete veću količinu prljavštine i/ili buđi, upotrebite čistu krpu i rastvor alkoholnog (belog) sirćeta i vode, u razmeri 1:1. Ovim rastovorm ćete lako očistiti i dezinfikovati gumu frižidera.
Prljava guma na vratima frižidera - nečistoće i buđ

Kako je guma na vratima frižidera veoma osetljiva, ne preporučuje se upotreba jakih hemikalija za njeno čišćenje, kako se ne bi oštetila. Ukoliko ste primetili tvrdokornije fleke na gumi, za čišćenje možete da koristite i staru četkicu za zube, a teško dostupna mesta možete da očistite štapićem za uši, prethodno potopljenim u sirće. Nakon čišćenja prebrišite gumu suvom krpom ili ubrusom.

Koliko često treba da čistite gumu na vratima frižidera?

Gumu na vratima frižidera možete da čistite jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, u zavisnosti od mikroklime koja vlada u frižideru i njegovoj okolini, kako biste bili sigurni da neće doći do pojave buđi. Takođe, na svaka četiri meseca možete da omekšate gumu na frižideru tako što ćete je namazati vazelinom. Vazelin delotvorno utiče na gumu, čineći da postane mekša i elastičnija, što ima za rezultat bolje dihtovanje vrata.

Sada imate jednostavan odgovor na pitanje kako očistiti gumu na frižideru i šta da radite u slučaju da se pojavila buđ. Probajte jednu od navedenih metoda jer ne oduzimaju mnogo vremena, a veoma su korisne kada je reč o pravilnom održavanju frižidera.

Planirate kupovinu novog frižidera?

Na našem sajtu možete čitati recenzije, ocene, iskustva i preporuke za frižidere sa jednim vratima, kao i za kombinovane i side-by-side frižidere koje pišu sami korisnici, te upoređivati cene u prodavnicama širom Srbije. Na ovaj način se možete detaljno informisati o velikom broju različitih modela i napraviti pravi izbor. Možete i napisati recenzije i preporuke za uređaje koje trenutno koristite ili ste ih ranije koristili.

Takođe, pročitajte naš Vodič za pametnu kupovinu frižidera i saznajte na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora.