KAKO DA OMEKŠATE GUMU NA FRIŽIDERU ILI ZAMRZIVAČU: Jednostavan način da produžite rok traja i uređaju i hrani

Tvrdu gumu na vratima frižidera ili zamrzivača, koja je izgubila elastičnost, možete vrlo jednostavno omekšati i tako poboljšati performanse svog uređaja.
Kako da omekšate gumu na vratima frižidera ili zamrzivača - muškarac popravlja gumu na frižideru

Frižider je jedan od najvažnijih uređaja iz domena bele tehnike, koji se svakodnevno koristi i zbog toga je ključno da se redovno održava čistim i ispravnim. Pored frižidera, važnu ulogu ima i zamrzivač, posebno kada je reč o čuvanju sezonskih namirnica.

Kako bi i frižider i zamrzivač mogli da ispune svoju primarnu funkciju, a to je da hranu i piće održavaju u najboljem mogućem stanju, svežim i očuvanim, važno je da svaki njihov deo pravilno funkcioniše, a posebno vrata.

Ukoliko imate problema sa gumom na vratima frižidera ili zamrzivača, tj. ako je guma izgubila svoju prvobitnu elastičnost, u nastavku teksta možete da pronađete jednostavan odgovor na pitanje kako omekšati gumu na frižideru ili zamrzivaču.

Zašto je potrebno da omekšate gumu na vratima frižidera ili zamrzivača, koja je izgubila svoju prvobitnu elastičnost?

Kada vrata frižidera ili zamrzivača ne dihtuju dobro, može da dođe do toga da u frižider ili zamrzivač kontinuirano ulazi topao vazduh. Sa toplim vazduhom ulazi i gomila štetnih bakterija koje dolaze u dodir sa hranom i mogu da utiču na njen kvalitet, u smislu da će se hrana brže pokvariti.

Takođe, topao vazduh iz prostorije sadrži i određen procenat vlage koja se zadržava na zidovima frižidera ili zamrzivača i koja će se ubrzo pretvoriti u led. Nagomilani led loše utiče na performanse vašg uređaja, skraćuje njegov životni vek i povećava potrošnju elektirčne energije.

Kada vrata dihtuju dobro, onemogućavaju prodor toplog vazduha u frižider ili zamrzivač i na taj način sprečavaju da hrana bude kontaminirana virusima ili bakterijama otpornim na hladnoću. Time se čuva prvobitna svežina i nutritivna vrednost namirnica.

Još jedna važna stavka jeste ta da se, kada vrata frižidera ili zamrzivača dobro dihtuju, smanjuje pritisak na rad motora čime se doprinosi energetskoj efikasnosti, odnosno dolazi do uštede struje. Na kraju, što duže motor bude ispravan i sam frižider će imati duži vek trajanja. Zbog svega navedenog, veoma je važno znati kako omekšati gumu na frižideru ili zamrzivaču.

Pre nego što otkrijemo kako omekšati gumu na frižideru ili zamrzivaču, trebalo bi da znate da vam je potreban samo jedan sastojak, koji je moguće da već imate u svom domu, a to je - vazelin.

Kutijica vazelina - vazelin je dobar za omekšavanje gume na vratima frižidera i zamrzivača

Kako omekšati gumu na vratima uz pomoć vazelina?

Ceo postupak je prilično jednostavan i ne zahteva mnogo vremena. Sve što je potrebno da uradite je da prvo dobro očistite gumu na vratima, što možete da uradite uz pomoć krpe potopljene u sapunicu.

Imajući u vidu činjenicu da guma na vratima često može da bude prilično osetljiv deo frižidera ili zamrzivača, ne preporučuje se upotreba jakih hemijskih sredstava, pogotovo ne onih koja sadrže abrasive materije.

Nakon što ste očistili gumu, detaljno je namažite vazelinom i ostavite da stoji nekoliko dana. Nakon nekoliko dana, višak vazelina, koji guma nije upila, jednostavno obrišite krpom ili ubrusom.

Postupak bi trebalo da ponovite otprilike na svaka četiri meseca. Vazelin čini da guma postane mekša i elastičnija, što ima za rezultat bolje dihtovanje vrata.

Sada kada ste dobili sve neophodne informacije o tome kako omekšati gumu na frižideru ili zamrzivaču, možete da probate i sami se uverite u odlične rezultate.

Da li ste zadovoljni svojim frižiderom ili zamrzivačem?

Jedno je sigurno: recenzije, ocene, iskustva i preporuke za frižidere, kao i recenzije, ocene, iskustva i preporuke za zamrzivače, koje pišu sami korisnici, pomažu ljudima koji planiraju kupovinu novog frižidera odnosno zamrzivača. Pronađite na našem sajtu svoj model frižidera ili zamrzivača i napišite kratku recenziju, jer ćete time pomoći onima koji kupuju frižider ili zamrzivač da donesu bolju odluku.

Ukoliko planirate kupovinu novog frižidera ili zamrzivača, pročitajte naš Vodič za pametnu kupovinu frižidera ili Vodič za pametnu kupovinu zamrzivača i saznajte na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora.