KAKO DA sami unapredite performanse vašeg mobilnog telefona ili kompjutera?

Svakom korisniku mobilnog telefona ili računara se dešava da njegov uređaj uspori sa performansama, ponekad čak i zablokira. Na ove probleme nisu imuni ni uređaji iz premium klase. I tih nekoliko trenutaka dok se operacija ne pokrene ili dovrši mogu biti zaista frustirirajući, pogotovo jer se nebrojeno puta događaju u toku dana. Međutim, ovaj problem je rešiv. Performanse telefona ili kompjutera se mogu ubrzati. Uz par jednostavnih trikova, za koje vam je potrebno najosnovnije poznavanje ovih uređaja, ubrzajte vaše uređaje. U nastavku saznajte kako.
Ubrzanje racunara

Počećemo od mobilnih telefona, koji po pravilu zahtevaju češću optimizaciju od računara.

Saveti za ubrzanje telefona

Postoje nekoliko glavnih stvari šta možete da uradite kako bi vaš telefon radio bolje a tu spada čišćenje memorije, ažuriranje softvera i aplikacija, onemogućavanje ili brisanje nepotrebnih aplikacija, smanjenje broja widgeta, resetovanje telefona na fabrička održavanja.

Očistite keš memoriju

Prva stvar koju bi trebalo da uradite je da očistite keš memoriju. Ovo se uglavnom na svim android telefonima radi na isti način.

Da biste obrisali keš aplikacije potrebno je da pokrenete “Settings”. Zatim izaberite „Apps“. Izaberite aplikaciju čiji keš želite da obrišete. Aplikacije koje uglavnom koriste dosta keš memorije su Viber, Instagram, Facebook, X (Twitter).
Aplikacije će posle nekog vremena ponovo zauzeti cache memoriju pa je čišćenje keša potrebno da obavljate redovno.

Ažurirajte softver i aplikacije

Iako postoji skepsa među korisnicima prema ažuriranju softvera i apdejtu aplikacija ove radnje se preporučuju. Zapravo svaka novija verzija sistema i aplikacije pruža unapređenja u odnosu na prethodnu, i telefon će zasigurno raditi bolje i sa manje zastoja i takozvanih bagova.

Onemogućite ili obrišite nepotrebne aplikacije

Sigurni smo da u vašem mobilnom telefonu imate aplikacije koje ste otvorili svega nekoliko puta, i niste ih koristili nakon toga gotovo uopšte. Ovakve aplikacije nepotrebno zauzimaju memoriju u vašem uređaju i dodatno ga usporavaju. Sami pregledajte aplikacije u svom telefonu i one koje ne kosristite uklonite.

Ukoliko vam ovo deluje zamarujće aplikacija za optmizovanje koju sadrži svaki android uglavnom sama prepoznaje koje aplikacije ne koristite i preporučuje vam ih da ih uklonite, pa možete nju upotrebiti.

Aplikacije i brzina telefona

Resetujte telefon na fabrička podešavanja

Ako ništa drugo ne pomogne, resetovanje telefona na fabrička podešavanja sigurno će popraviti situaciju.

Ovo bi trebalo koristiti kao poslednju opciju s obzirom na to da resetovanjem gubite sve podatke sa uređaja, uključujući aplikacije, slike, muziku i kontakte.

Saveti za ubrzanje računara

Sada su na red došli računari i saveti iz nastavka možete da primenite kako na vaš laptop tako na desktop računar.

Onemogućite pokretanje programa koji nisu neophodni

Mnogi programi se automatski pokreću pri startovanju računara. Ovo znači da je već pri samom podizanju sistema dok još niste pokrenuli bilo koji program vaša RAM memorija opterećena.

Svi programi koji se pokreću pri startu imaju mogućnost da se isključi njihovo automatsko pokretanje.

Ikonice programa koji se automatski pokreću pri startovanju računara, uglavnom se nalaze u donjem desnom uglu, pored sata i zvučnika, pa na taj način možete da znate koje programe da isključite.

Kada ovo uradite primetićete da je vaš operativni sistem primetno brže spreman za rad nakon podizanja.

Koristite alate za čišćenje operativnog sistema

Za razliku od telefona, laptopovi i desktop računari nemaju u svom sistemu programe koji služe za optimizaciju sistema i performansi. Međutim, na internetu možete pronaći besplatne i pouzdane programe namenjene za ovu svrhu.

Jedan od takvih programa je CCleaner i ovaj program će vam pomoći u uklanjanju nepotrebnih fajlova i optimizaciji sistema.

Defragmentacija diska

Redovna defragmentacija može poboljšati brzinu čitanja i pisanja na hard disku. Ovo se obavlja jednostavno i nije vam potreban nikakav dodatni program.

Sve što je potrebno je da desnim klikom kliknete na particiju koju želite da defragmentirate. Iz padajućeg menija desnog klika odaberite opciju “Properties”.

Zatim u okviru ponuđenih kartica odaberite “Tools” i, na drugom mestu ćete pronaći opciju za defragmentaciju pod nazivom “Defragment now”. Kliknite i na “Defragment now” i sačekajte da računar obavi ovu operaciju.

Dodajte još RAM memorije i zamenite HDD sa SSD diskom

Ukoliko prethodni koraci nisu dali rezultate, onda ćemo najverovatnije morati da uložimo nešto novca u naš računar.

Tako ukoliko vaš računar podržava nadogradnju, dodavanje RAM memorije može značajno poboljšati performanse. Dodavanje RAM-a omogućiće lakše pokretanje zahtevnijih programa, kao i multitasking.

SSD diskovi su mnogo brži od tradicionalnih HDD diskova i mogu dramatično ubrzati vaš laptop i desktop računar.

Za kupovinu RAM-a i SSD diska biće potrebno da izdvojite nekoliko hiljada dinara (cene variraju u zavisnosti od kapaciteta i proizvođača), ali ovo će dugotrajno rešiti vaš problem sa performansama i imaćete utisak da radite na potpuno novom računaru.

Za kraj ovaj poslednji korak savetujemo da ne preduzimate sami, ukoliko nemate već iskustva u zameni računarskih komponenti.
Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći i da će vaši uređaji raditi brže i efikasnije!