KAKO OTOPITI LED I OČISTITI ZAMRZIVAČ: Saveti i trikovi koji će vam olakšati ovaj dosadni posao

Otapanje leda koji se nagomilao u zamrzivaču i detaljno čišćenje njegove unutrašnjosti nije lak posao, ali postoje načini da se učini lakšim.
Kako otopiti led i očistiti zamrzivač - hrana zarobljena u naslagama leda

Da bi zamrzivač mogao neometano da obavlja svoju najvažniju funkciju tj. da čuva svežinu, teksturu, nutrijente i dugotrajnost namirnica, pored osnovne tehničke ispravnosti važno je još nešto - redovno održavanje zamrzivača. Ukoliko već posedujete ili planirate da kupite zamrzivač koji je opremljen No Frost tehnologijom, onda nemate razloga za brigu, ali ako vaš model ne poseduje No Frost tehnologiju vremenom će doći do nagomilavanja leda u zamrzivaču, što dovodi do otežanog rada čitavog uređaja i smanjenja njegove efikasnosti.

S tim u vezi, a i zbog toga što otapanje nagomilanog leda i čišćenje zamrzivača spadaju u red najdosadnijih kućnih poslova, biće dobro da znate kako otopiti led i očistiti zamrzivač na što jednostavniji način.

Hajde sada da vidimo koje su vam opcije raspoložive ukoliko se i vi pitate kako otopiti zamrzivač i očistiti njegovu unutrašnjost za što manje vremena i uz što manje napora. Naravno, kombinovani frižideri se mogu očistiti na isti način.

Kako otopiti i ukloniti led iz zamrzivača?

Kao što smo već naveli, otapanje zamrzivača, tačnije leda koji se nagomilao u zamrzivaču, često predstavlja zamoran posao, pogotovo ukoliko niste sigurni odakle da krenete i šta tačno treba da uradite. Zato nećemo ništa da prepustimo slučaju, već ćemo detaljno proći kroz čitav proces i objasniti sledeće:

Šta vam je potrebno za otapanje i čišćenje zamrzivača?

Pre nego što se upustite u avanturu otapanja tj. uklanjanja leda iz zamrzivača, potrebno je da pripremite nekoliko stvari. Mi ćemo dati više praktičnih saveta, ali ih ne morate sve primeniti. Uglavnom, trebaće vam:

  • Veći lonac
  • Prazne plastične flaše zapremine 0,5 l
  • Stare krpe i/ili peškiri
  • Plastična ili silikonska špatula
  • Alkoholno sirće
  • Krpa za brisanje

Kako pripremiti zamrzivač za čišćenje?

Prvo je potrebno da izvadite svu hranu iz zamrzivača i prebacite je u frižider. Zatim isključite zamrzivač iz struje i ostavite vrata zamrzivača otvorenim, kako bi otapanje leda moglo da počne. Nakon što ste izvadili sve namirnice i isključili zamrzivač, izvadite i sve pregrade i fioke. Na dno zamrzivača postavite stare krpe ili peškire koji će upijati vodu iz otopljenog leda.

Ukoliko ne želite da čekate da se led sam otopi, već želite da ubrzate otapanje zamrzivača, možete da primenite jedan od trikova (ili više njih) iz nastavka testa.

Kako ubrzati otapanje leda ventilatorom, vodenom parom i vrućom vodom?

Najjednostavniji način da brže otopite nagomilani led je da ispred zamrzivača postavite ventilator i usmerite ga ka ledu. Ubrzana cirkulacija toplog vazduha će ubrzati topljenje leda.

Ako nemate ventilator ili niste zadovoljni brzinom otapanja leda, sledeće što možete da pokušate je da lonac ili sličnu posudu sa ključalom vodom stavite u zamrzivač. Vodena para će znatno ubrzati otapanje nakupljenog leda. Imajte u vidu da će dno posude biti vrelo, pa je nemojte spuštati na plastične ili druge površine koje bi toplota mogla da ošteti.

Posuda sa toplom vodom ubrzava topljenje leda i čišćenje frižidera

Još jedan od načina da ubrzate topljenje “zamrzivača” uz pomoć tople vode je da u plastične flaše zapremine 0,5 l sipate vruću vodu i postavite ih direktno na led u frižideru. Vodu nemojte zagrevati do ključanja kako ne bi istopila flašu, ali neka bude što toplija.

Ukoliko nemate prazne plastične flaše, možete stare krpe ili peškire natopiti toplom vodom i prelaziti preko leda. U ovom slučaju voda treba da bude što toplija, ali ne i previše topla kako se ne biste opekli.

Kako ukloniti komade leda iz zamrzivača?

Prilikom otapanja zamrzivača ne preporučuje se upotreba oštrih, metalnih predmeta poput noža ili šrafcigera jer na taj način možete da oštetite ili probušite zamrzivač. Najbolje bi bilo da koristite plastičnu ili silikonsku špatulu i njom pažljivo odvajate led.

Kombinacija špatule i vruće vode iz nekog od prethodnih saveta može biti dobitna kombinacija jer će vruća voda omekšati led pa ćete ga lakše razbiti i ukloniti špatulom.

Uklanjanje leda iz zamrzivača uz pomoć plastične špatule

Kako očistiti i dezinfikovati unutrašnjost zamrzivača nakon otapanja leda?

Nakon otapanja leda, prirodno se nameće pitanje kako očistiti i dezinfikovati zamrzivač. Prvo uklonite sve mokre krpe, peškire ili ubruse i dobro obrišite sve ostatke vode. Potom možete da pomešate jednake količine alkoholnog sirćeta i vode i dobijenim rastvorom prebrišete zamrzivač iznutra. To je stara i proverena metoda za temeljno čišćenje i dezinfikovanje frižidera i zamrzivača.

Ne zaboravite da na isti način očistite i sve pregrade i fioke koje ste na početku izvadili. Ukoliko primetite da su se u nekim delovima zamrzivača nataložile nečistoće, možete da ih oribate starom četkicom za zube.

Naravno, možete da upotrebite i neko višenamensko sredstvo za čišćenje, ali budite oprezni i dobro uklonite sve tragove tog sredstva, kako ne bi došli u kontakt sa hranom.

Na kraju prebrišite unutrašnjost zamrzivača suvom krpom ili ubrusom, vratite delove koje ste izvadili, ubacite namirnice i uključite uređaj.

Kako da sprečite stvaranje leda u zamrzivaču - smrznute namirnice na polici zamrzivača

Sada imate odgovor na pitanje kako otopiti led i očistiti zamrzivač u nekoliko koraka, ali biće dobro da znate i kako sprečiti stvaranje leda u zamrzivaču kako ne biste morali često da otapate nagomilani led i prolazite kroz čitav proces ponovo.

Planirate kupovinu novog zamrzivača?

Sve što vam je potrebno da biste izabrali najbolji model su korisničke recenzije, ocene, cene, iskustva i preporuke za zamrzivače koji se mogu kupiti u prodavnicama širom Srbije. Oslonite se na iskustva ljudi koji koriste ili su ranije koristili neki od mnogobrojnih modela zamrzivača i odaberite najbolji model za svoj novac, bez obzira na to da li kupujete nov ili polovan zamrzivač.