ZAŠTO I KAKO da sami sastavite svoj računar?

Bilo da smatrate sebe laikom ili su dani sastavljanja računara za vama, te vam samo treba malo podsećanje, predstavićemo vam ovaj proces korak po korak i pokušati da vas ubedimo u to da je uvek bolji izbor u odnosu na kupovinu već sklopljenih računara. Nije vam potrebno ogromno znanje niti iskustvo, samo par sati uloženih u istraživanje i moći ćete sebi i svojim potrebama da prilagodite računar koji dugi niz godina nećete morati da doterujete.
Sastavljanje racunara

Radite od kuće na sopstvenoj opremi i želite da imate prvoklasan uređaj spreman da podrži i najkompleksnije alate za rad. Možda ste u potrazi za popularno prozvanim porodičnim računarom, koji će uglavnom služiti za korišćenje interneta, gledanje filmova, puštanje muzike i po koju ne toliko zahtenu igricu. Ako ste pak gejmer treba vam moćna mašina za pokretanje zahtevnih igara i strimovanje, a da je ujedno i lepa za oko. Svaki od navedenih tipova računara će se razlikovati prvenstveno po ceni, ali i po tome gde ćete pronaći potrebne delove, kako ćete ih sastaviti i slično. Ovo je ujedno i glavna prednost samostalnog sastavljanja računara - niste vezani za unapred setovane specifikacije kojima morate da se prilagodite, već je na vama da sebi stvorite idealan setap.

Na količinu potrošenog novca neće uticati samo proizvođači, već i same specifikacije i dodatne pogodnosti za kojima tragate. Pored unutrašnjih komponenti dobro je uložiti i u kvalitetne periferne uređaje za ultimativno iskustvo. To podrazumeva kako i kvalitetan monitor, koji opet treba odabrati u skladu sa svrhom korišćenja i budžetom, tako i tastaturu, miš, zvučnike i potencijalno pojačala, RGB osvetljenja i slično.

Šta sve kupiti pre sastavljanja

Ukoliko računar sastavljate od nule imate jedinstvenu priliku da svaku komponentu kupite zasebno, te tragate za akcijama i upustite se u detaljno istraživanje. Komponenete bez kojih se ne može podrazumevaju:

  1. Kućište: Kvalitetno kučište je pola posla, a pored izdržljive izrade bitno je i da bude odgovarajuće veličine kako biste mogli da smestite sve delove koje planirate da koristite, ali i nekada u budućnosti dodajete. Ukoliko vam je estetika značajan faktor možete se odlučiti za providna kućišta sa RGB osvetljenjem.
    Matična ploča: Na ovu ploču ćete povezivati sve ostale delove, jer sadrži priključke za procesor, hard disk, memoriju, grafičku karticu i sve neophodne periferne uređaje. Neke od komponenate ćete povezati na nju i pre nego što je ubacite u kućište kako biste sebi olakšali proces sastavljanja.
  2. Procesor i kuler: Komponenta bez koje se ne može, procesor će biti zadužen za obradu svih podataka na softveru računara i upravo zbog toga je bitno kupiti najkvalitetniju opciju u okviru budžeta koji zacrtate. Da biste održali procesor u što dužem i zdravijem životu i osigurali da se neće pregrejati i da će moći da izvršava sve zadate funkcije obezbedite i dobar kuler.
  3. Grafička kartica: Nije važna samo gejmerima, već i svim korisnicima grafičkih aplikacija. Njeno glavno zaduženje je da preuzima podatke i dalje ih obrađuje, a korisniku predstavi u formi slike, boje i teksta na monitoru.
  4. Napajanje: Svaka od komponenti ima svoje potrebe kada je u pitanju energija potrebna za rad. Napajanje će se električnu energiju koju dobija iz toga što je jednim svoje krajem priključena u utičnicu dalje raspodeliti komponenatama i omogućiti im neometan rad.
  5. RAM memorija: Matematika je ovde prosta - što više RAM memorije to veća brzina izvrašavanja zadataka traženih od računara i multitasking programa.
  6. Hard disk: Reč je o skladišnom uređaju za trajno čuvanje podataka. Danas su dostupni u formi rotirajućih ili HDD diskova, koji se mogu pohvaliti memorijom i do neverovatna 32 terabajta, ali i SSD diskovi koji se oslanjaju na čipove fleš memorije sa znatno bržim radom nauštrb količine memorije.
Sastavljanje racunara

Ne morate biti profesionalac da biste povezali komponente računara

Kada ste nabavili sve delove i njima ste zadovoljni, jedino što vas deli od uživanja u vašem novom računaru jeste smeštanje i povezivanje svega u kućište. Od alata će vam biti potreban samo krstasti šrafciger i to najbolje onaj sa magnetisanim vrhom da biste posao obavili što efikasnije. Da ne biste upali u zamku neurednih kablova najbolje je da ih u hodu grupišete i time im ne dozvolite da se upetljaju, što najlakše možete uraditi plastičnim šelnama. Kako je držanje kućišta čistim i sa što manje prašine krucijalno u održavanju komponenti učinite sebi uslugu i isplanirajte položaj kućišta tako da mu je kasnije lako prići za čišćenje. Ukoliko planirate kućište da držite na podu uz sto, razmislite o kupovini platforme ili podloge za kućište koji ujedno mogu biti i dodatni esteski dodir.

Najoptimalniji redosled za sklapanje počinje postavkom procesora, zatim memorije i kulera na samu matičnu ploču pre nego što je ubacite u kućište. Memoriju je bitno povezati po pravilnom redosledu i na pravilan način, kako je ne biste fizički oštetili. Kojim redom ćete povezivari RAM memoriju na matičnu ploću zavisiće od samog tipa matične ploče, pa tako nemojte baciti uputstvo za upotrebu pre nego što utvrdite koja ležišta treba koristiti. Kada je reč o samoj memoriji, većina proizvođača dizajnira ih sa osiguračima na krajevima, koji imaju dva položaja. Da bi memorija bila pravilno instalirana morate je ravno ubaciti u odgovarajuči ležaj na matičnoj ploči i proveriti da su osigurači promenili položaj, odnosno kliknuli na pravo mesto iz kog ne mogu da ispadnu.

Kada je to ubačeno pređite na povezivanje grafičke kartice, koja se povezuje na sličan način kao i RAM memorija, i hard diska i za kraj ostaje napajanje. Ako ste u hodu sređivali kablove nećete imati zbrku na kraju povezivanja i estetski će to sve izgedali vrlo zadovoljavajuće. Za kraj vam ostaje da dodate sve komponente van osnovnih, zatvorite kućište, povežete periferne uređaje i možete preći na instaliranje operativnog sistema i pratećih drajvera.

Svaka komponenta dolazi sa uputstvom za instaliranje kom se možete u svakom momentu vratiti za dodatno pojašnjenje, a ako ste vizuelni lik ne manjka ni tutorijala na internetu. Ne odustajte ako vam se na momente učini teškim, vredno je.