KAKO OČISTITI TASTATURU DESKTOP ILI LAPTOP RAČUNARA: Trikovi za uklanjanje prašine, masnoće i drugih nečistoća

Mrvice od hrane, dlake kućnih ljubimaca, vlasi kose, masne fleke, kućna prašina... Naučite kako da tastaturu kompjutera očistite od ovih i drugih nečistoća.
Kako očistiti tastaturu - minijaturni ljudi čiste tastaturu na laptopu

Tastatura je definitivno jedan od najprljavijih delova računara, bez obzira na to da li su u pitanju desktop računari ili laptop računari. Uz to, tastatura je jedan od onih delova računarske opreme na kojima se i najmanja nečistoća veoma lako primeti.

Ukoliko svakodnevno koristite svoj računar, onda sigurno znate kojom brzinom mrvice od hrane, dlake kućnih ljubimaca, vlasi kose, masnoća, kućna prašina i druge nečistoće mogu da “nastane” vašu tastaturu. Verujemo da vam se barem jednom dogodilo da vidite sloj prašine na tastaturi samo jedan dan nakon što ste je obrisali, pogotovo ako vam se radni sto nalazi u blizini otvorenog prozora.

Iako su tastature laptop računara zaštićenije u odnosu na tastature desktop računara, zbog ekrana koji ima ulogu poklopca kada se laptop ne koristi, praksa pokazuje da nivo zaprljanosti i brzina prljanja tastature gotovo uopšte ne zasvise od vrste računara, već više od uslova rada i korisničkih navika.

Redovno čišćenje tastature je važno ne samo zbog toga što nakupljena prljavština može da utiče na funkcionalnost njenih tastera, pa čak i čitavog računara, pogotovo ako koristite laptop, već i da biste sebi obezbedili rad u čistijem okruženju. U redovima koji slede objasnićemo:

Šta bi trebalo da uradite pre čišćenja tastature?

Pre nego što se upustite u čišćenje tastature, obavezno isključite računar. Ukoliko koristite laptop računar i ukoliko je to moguće, skinite bateriju sa laptopa kako se tokom čišćenja tastature ne bi iznenada uključio. U slučaju da koristite desktop računar odnosno tastaturu koja se putem kabla povezuje sa računarom, isključite je iz priključka u koji je uključena.

Sada je vreme da se otarasite krupnijih čestića i mrvica koje su zapale između tastera. Okrenite tastaturu “naglavačke” tj. tako da tasteri budu okrenuti prema podu i blago je protresite. Ukoliko je reč o laptop računaru, budite posebno pažljivi i nežni, vodeći računa o tome da ne dođe do oštećenja ekrana i šarki koje drže ekran, ali i da ne ispustite računar.

Nemojte preterivati. Dovoljno je da istresete samo najkrupnije nečistoće kako vam ne bi ometale dalje čišćenje tastature.

Šta će vam biti potrebno za čišćenje tastature?

Za temeljno čišćenje tastature biće vam potrebna i određena hemijska sredstva koja će omekšati ili razgraditi masnoće i druge nečistoće i omogućiti njihovo efikasno uklanjanje. Trebaće vam:

  • Boca komprimovanog (kompresovanog) vazduha
  • Manja posuda ili činija
  • Destilovana voda
  • Sapun
  • Izopropil alkohol (izopropanol)
  • Čista mikrofiber krpa
  • Štapići za uši

Nakon što pripremite sve navedeno, pređite na sledeći korak.

Kako očistiti tastaturu?

Ukoliko ste otpočetka pratili ovo uputstvo za čišćenje tastature, trebalo bi da ste najkrupnije čestice prljavštine već istresli iz tastature. Sada je vreme da uklonite nešto sitnije nečistoće, koje niste uspeli da izbacite trešenjem, a za to će vam biti potreban vazduh pod pritiskom.

Imajte u vidu da su tastature osetljivi uređaji i da ih previše snažan mlaz vazduha može oštetiti. Zato je najbolje da umesto velikih i jakih kompresora koristite komprimovani vazduh u boci, koji možete kupiti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici tehničke robe.

Kompresovani vazduh u boci je odličan za čišćenje prašine iz elektronskih uređaja

I ovde se preporučuje da tastaturu držite okrenutu nadole, kako bi čestice prljavštine lakše ispale. Usmerite bocu sa kompresovanim vazduhom ka tastaturi i izduvavajte vazduh polako, u više kratkih navrata, dužinom cele tastature. Trudite se da mlazom vazduha pogodite prostor između tastera. Ukoliko dizajn tastature to dozvoljava, vrh cevčice prislonite između dva tastera i pokušajte da vazduh produvate s jedne ka drugoj strani tastature, kako biste izduvali i čestice koje su zaglavljene ispod tastera. Ovo će najčešće biti moguće kod mehaničkih tastatura.

Nakon izduvavanja, na redu je uklanjanje masnoće i sličnih nečistoća koje su se vezale za površinu tastera i tastature. Sipajte malo destilovane vode u u činiju i dodajte malo sapuna kako biste napravili sapunicu. Potom vrlo blago nakvasite krpu sapunicom i prebrišite površinu tastature i tastera. Ukoliko ste krpu nakvasili više nego što je potrebno, ocedite je kako višak vode ne bi ušao u prostor između tastera. Budite veoma pažljivi, pogotovo ako koristite laptop računar.

Umesto “domaće” sapunice možete koristiti i neko namensko hemijsko sredstvo za brisanje plastičnih površina, ali imajte u vidu da postoji mala mogućnost da na ovaj način oštetite neku od štampanih oznaka ili simbola na tastaturi. “Domaća” sapunica je blaža, a samim tim i bezbednija. U svakom slučaju, ukoliko imate neko posebno sredstvo za člišćenje plastike tj. tastature, možete ga prvo isprobati na nekom skrivenom delu tastature i nikada ga nemojte prskati direktno na tastaturu.

Ženska osoba briše tastaturu mikrofiber krpom

Ukoliko na tastaturi imate tvrdokornije mrlje, na krpu možete da sipate malo izopropil alkohola i prebrišete tastaturu i tastere. Izopropil alkohol tj. izopropanol je odlično sredstvo za dezinfekciju, pa možete s vremena na vreme da ga koristite kako biste uklonili ne samo prljavštinu, već i bakterije sa površine tastature.

Prostor oko tastera očistite štapićima za uši, potopljenim u izopropanol. Nakon što završite sa čišćenjem, uzmite suvu krpu ili suvi deo mikrofiber krpe koju ste ranije koristili i pređite preko tastature i tastera kako biste uklonili vlagu koja se možda zadržala nakon čišćenja, a nakon toga ostavite tastaturu da se na sobnoj temperaturi dodatno prosuši.

Koliko često bi trebalo čistiti tastaturu?

Detaljno čišćenje tastature možete da obavljate jednom na svaka tri-četiri meseca, u zavisnosti od intenziteta i načina korišćenja odnosno od brzine prljanja. Uz to, tastaturu možete svakodnevno da prebrišete suvom ili blago vlažnom mikrofiber krpom, vlažnim maramicama ili maramicama za dezinfekciju, kako biste sprečili taloženje prašine i drugih nečistoća.

Praktičan savet:

Bilo da koristite izopropil alkohol ili neko drugo sredstvo za čišćenje, preporučuje se da uvek prvo isprobate sredstvo na nekoj manjoj, skrivenoj površini tastature i vidite kako će da reaguje. Sredstva za čišćenje plastike, čak i kada su deklarisana kao sredstva za čišćenje tastature, mogu da oštete plastiku, štampane oznake i simbole na tastaturi.

Sada na jednom mestu imate sve informacije vezane za čišćenje tastature, kako biste što lakše, jednostavnije i sigurnije mogli da brinete o svom uređaju. Redovno čišćenje tastature uz periodično detaljno čišćenje, doprinosi tome da vaša tastatura funkcioniše bez problema, a da vama bude prijatnije dok radite.

Planirate kupovinu nove tastature?

Bez obzira na to da li vas zanimaju tastature za kuću i kancelariju ili gaming tastature, najveću pomoć pri izboru vam mogu pružiti recenzije, ocene, lična iskustva i preporuke za kućne i kancelarijske tastature, odnosno recenzije, ocene, lična iskustva i preporuke za gaming tastature, koje iz prve ruke prenose korisnici našeg sajta.

Na sajtu “Iskustva & Preporuke” možete upoređivati cene klasičnih žičnih i bežičnih tastatura, kao i cene žičnih i bežičnih gaming tastatura u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.