KAKO DA ODRŽAVATE MAŠINU ZA SUŠENJE VEŠA: Redovno čišćenje filtera i kondenzatora za dug radni vek

Održavanje mašine za sušenje veša nije nimalo komplikovano, ali jeste veoma važno za ispravno funkcionisanje i dug radni vek uređaja.
Kako da održavate mašinu za sušenje veša - napunjen filter sušare

Dok je mašina za pranje veša oduvek bila neizostavan uređaj u svakom domu, mašina za sušenje veša je često predstavljala luksuz ili potrebu manjeg broja domoaćinstava koja su zbog većeg broja članova ili nedostatka uslova za sušenje veša bila primorana na kupovinu ovakvih uređaja.

Međutim, sve brži tempo koji diktira savremeni način života je doveo do toga da mašine za sušenje veša postanu veoma tražene, iz praktičnog razloga što omogućavaju neuporedivo efikasnije sušenje veša i to da brzo budete spremni za dan pred vama.

Ukoliko ste u skorije vreme nabavili ovaj uređaj i želite da saznate više o tome kako se održava mašina za sušenje veša, u nastavku teksta možete da pronađete korisne savete za čišćenje mašine za sušenje veša, tj. njenog filtera i kondenzatora.

Redovno održavanje mašine za sušenje veša nije komplikovano, ali jeste važno

Kako bi vaša odeća uvek bila sveža i mekana nakon što je izvadite iz mašine za sušenje veša i kako bi sama mašina mogla da radi u svom punom potencijalu, važno je da sledite određene korake za održavanje mašine za sušenje veša. Vaša mašina će pružati najbolje rezultate sušenja ukoliko budete redovno čistili filtere.

Čišćenje mašine za sušenje veša ne zahteva posebnu pripremu. Pre samog čišćenja bi trebalo da isključite mašinu, a ukoliko nameravate da je čistite nakon završenog ciklusa sušenja, izvadite sav veš iz mašine i sačekajte da se mašina u potpunosti ohladi.

Pre nego što počnete sa čišćenjem mašine pročitajte korisničko uputstvo za održavanje mašine za sušenje veša koje ste dobili uz uređaj, kako biste izbegli eventualna oštećenja koja mogu da nastanu pogrešnim rukovanjem.

Čišćenje filtera mašine za sušenje veša

Filter koji se nalazi unutar vrata mašine za sušenje veša je filter za dlačice i njegov zadatak je da zadržava sitna vlakna koja spadaju sa odeće tokom sušenja. Čišćenje mašine za sušenje veša počinjete tako što otvorite vrata mašine i krpom prebrišete unutrašnji deo vrata i gornji deo filtera.

Potom izucite filter iz mašine i suvom krpom uklonite dlačice i ostale naslage sa spoljnog dela filtera. Obratite pažnju na to da vam ono što se sakupilo u spoljašnjem delu filtera ne upadne u otvor filtera prilikom čišćenja.

Zatim otvorite filter i uklonite višak dlačica rukom ili usisivačem. Ukoliko je moguće, podesite usisivač na najmanju jačinu. Nakon što ste očistili filter usisivačem, vratite ga u mašinu.

Čišćenje filtera na mašini za sušenje veša - filter napunjen vlaknima koja otpadaju sa veša

Filter po potrebi možete da očistite i vodom. Prvo uklonite višak nečistoća krpom, a potom detaljno i pažljivo očistite filter četkicom pod mlazom vode.

Nakon što ste očistili filter, ostavite da se u potpunosti osuši i vratite ga u mašinu.

Čišćenje kondenzatora mašine za sušenje veša

Čišćenje mašine za sušenje veša ne može da prođe bez čišćenja kondenzatora. Ukoliko imate model mašine za sušenje veša sa kondenzatorom, pre nego što krenete sa čišćenjem, latite se korisničkog uputstva i detaljno pročitajte odeljak o čišćenju kondenzatora.

Kondenzator se nalazi u donjem uglu mašine za sušenje veša, iza zaštitnog poklopca. Nakon što otvorite poklopac kondenzatora, pažljivo izvucite kondenzator i operite ga pod mlazom vode. S obzirom na to da je reč o veoma delikatnom delu mašine, ne preporučuje se korišćenje oštrih predmeta za čišćenje kondenzatora. Nakon što se kondenzator u potpunosti osuši, vratite ga na mesto i zatvorite poklopac.

Pored redovnog čišćenja filtera i kondenzatora, trebalo bi da redovno praznite i rezervoar za vodu. U rezervoaru za vodu se nakuplja voda koja ispari nakon što je mašina izvuče iz veša. Otvorite deo u gornjem uglu mašine u kom se nalazi rezervoar za vodu i izvucite rezervoar držeći ga u horizontalnom položaju. Zatim prospite vodu iz rezervoara i vratite ga na mesto.

Čišćenje kondenzatora na mašini za sušenje veša - muškarac drži kondenzator

Zbog čega je važno održavanje mašine za sušenje veša?

Zapušen filter mašine dovodi do toga da ciklusi sušenja traju duže, a samim tim dolazi i do povećane potrošnje električne energije. Na duže staze, opada nivo performansi mašine i skraćuje se životni vek uređaja. Zbog toga je važno redovno održavanje mašine za sušenje veša, tj. čišćenje filtera i pražnjenje rezervoara za vodu.

Koliko često treba da čistite filter i praznite rezervoar za vodu? Na ovo pitanje ne postoji konkretan odgovor jer sve zavisi od toga koliko je veš koji sušite sklon otpuštanju vlakana, kao i od same količine veša. Filter i rezervoar za vodu možete isprazniti posle svakog ili svakog drugog ciklusa sušenja veša, u zavisnosti od načina korišćenja i modela mašine. Imajte u vidu da može doći do zastoja u radu mašine ukoliko je rezervoar za vodu previše napunjen.

U svakom slučaju, topla preporuka je da se pridržavate preporuka proizvođača, koje možete pronaći u korisničkom uputstvu za svoju sušaru.

Nekoliko opštih saveta za održavanje mašine za sušenje veša:

  • Čišćenje filtera za dlačice obavite nakon svakog ili svakog drugog pranja, a temeljno čišćenje filtera i njegovog kućišta obavite na svaka dva-tri meseca;
  • Jednom mesečno očistite kondenzator;
  • Ne stavljajte previše veša u mašinu, jer na taj način smanjujete njenu efikasnost;
  • Redovno čistite i bubanj mašine, kao i njenu spoljašnjost, nekim blagim sredstvom za čišćenje;
  • Postavite mašinu tako da ima dovoljno prostora za ventilaciju. Često je odlično rešenje da je stavite na mašinu za pranje veša, naročito ukoliko želite da uštedite što više prostora.

Odgovor na pitanje kako se održava mašina za sušenje veša više vam neće biti nepoznanica, a korisni saveti i smernice za održavanje mašine za sušenje veša iz našeg teksta će sigurno doprineti tome da vaš uređaj besprekorno funkcioniše.

Da li ste zadovoljni svojom mašinom za sušenje veša?

Jedno je sigurno: recenzije, ocene, iskustva i preporuke za mašine za sušenje veša, koje pišu sami korisnici, pomažu ljudima koji planiraju kupovinu nove mašine sušenje veša. Pronađite na našem sajtu svoj model mašine za sušenje veša i napišite kratku recenziju, jer ćete time pomoći onima koji kupuju veš-mašinu da donesu bolju odluku.

Ukoliko planirate kupovinu nove mašine za sušenje veša za svoj dom, pročitajte naš Vodič za pametnu kupovinu veš-mašine i saznajte na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora.