VODIČ ZA PAMETNU KUPOVINU APARATA ZA KAFU 2023: Brzo i lako do vašeg omiljenog napitka, savršeno pripremljenog

Uz ovaj tekst ćete lako odabrati dobar aparat za kafu, bez obzira na to da li pijete espresso ili filter kafu, od punog zrna ili u kapsulama ili, pak, domaću.
Vodič za pametnu kupovinu aparata za kafu - kapsule i zrna kafe na stolu

Ukoliko i vi spadate u grupu ljudi kojima dan ne počinje dok ne popiju prvu kafu, onda znate koliko je taj jutarnji ritual važan i poseban. Možda je to jedino vreme u toku dana kada zaista možete da se prepustite sebi i istinskom uživanju u aromi vašeg omiljenog napitka.

Možda imate omiljeno mesto u blizini u koje volite da svratite i popijete jutarnju kafu, ali složićete se da nema lepšeg osećaja od onog kada se miris kafe širi kroz prostorije vašeg doma, a vi se udobno smestite u omiljenu fotelju ili na terasu i uz gutljaje savršene kafe isplanirate dan koji je pred vama.

Za potpuni užitak u mirisu i ukusu kafe vam je potreban jedan kvalitetan aparat za kafu, a za koji model ćete se odlučiti, zavisi od toga koju vrstu kafe preferirate. Ukoliko želite da spisku malih kućnih aparata u svojoj kuhinji pridružite i aparat za kafu, ali niste sigurni za koji tip da se odlučite, ovaj vodič za kupovinu aparata za kafu će vam sigurno pomoći i dati sve odgovore na pitanje kako odabrati aparat za kafu.

Kako odabrati aparat za kafu?

Da biste bili zadovoljni svojim aparatom za kafu, važno je da odaberete model koji će moći da napravi baš onakvu kafu kakvu volite. Verovali ili ne, postoje i aparati koji imaju mogućnost da nauče kakvu kafu pijete, sa više ili manje mleka, topliju ili hladniju, pa čak i u koje vreme.. i mogu sami da je pripreme dok se vi još protežete u krevetu.

Zato hajde prvo da vidimo koje vrste aparata za kafu danas postoje. Podela je napravljena prema načinu rada tj. prema načinu pripreme napitka, pa tako postoje:

Aparati za espresso kafu rade po principu visokog pritiska za izvlačenje maksimuma iz mlevenih zrna kafe. Ovi aparati poseduju filter, rezervoar za vodu, grejač i isparivač za kreiranje pene. Najpopularniji je kratak espresso bez mleka, a za ljubitelje nešto blažeg i kremastijeg ukusa, tu je produženi espresso sa mlekom.

Kvalitetan espresso aparat je onaj koji može da proizvede jak pritisak, kako bi ukus kafe bio što intenzivniji. Moderni aparati za espresso kafu su veoma jednostavni i rade tako što, koristeći visok pritisak, propuštaju vodu kroz samlevenu kafu i napitak izlivaju tj. cede direktno u šolju.

Tipičan aparat za espresso kafu - proces ceđenja kafe

Mnogi ljubitelji kafe se slažu da ovi aparati pružaju kafu najboljeg ukusa, a mana im je što morate sami da meljete i provlačite kafu kroz portafilter, sami da kuvate mleko i čistite aparat - i da taj postupak ponavljate za praktično svaku šoljicu kafe.

Ipak, prednost ovakve pripreme kafe je u tome što sami određujete intenzitet i kvalitet napitka. Savremeni espresso aparati takođe ispunjavaju najstrože estetske standarde, kako bi vam priprema omiljenog napitka od kafe bila potpuni užitak od prve sekunde.

Uz to, napredniji modeli često poseduju i Wi-Fi ili Bluetooth vezu kako bi njima moglo da se upravlja i putem mobilnih uređaja odnosno putem odgovarajuće apliakcije.

Aparati za filter kafu

Aparati za filter kafu se sastoje od rezervoara za vodu, posude za kafu, filtera (koji može biti jednokratan ili periv - pere se posle svake pripreme kafe), bokala i ploče koja greje bokal i održava temperaturu kafe.

Ukratko, vrela voda prolazi kroz papirni filter u koji ste prethodno stavili nekoliko kašičica kafe i na taj način napitak curi u posudu iz koje ćete ga kasnije sipati u svoju omiljenu šolju. Svi imamo omiljenu šolju za kafu, zar ne? Na slici koja sledi možete videti aparat za filter kafu na delu, a u pitanju je model koji koriste jednokratne papirne filtere.

Ženska osoba koristi aparat za filter kafu

Aparat za filter kafu je naročito koristan kada pripremate kafu za više osoba, jer vam omogućava da u jednom potezu pripremite više šoljica kafe. Aparati za filter kafu i njihovi filteri uglavnom nisu previše skupi, a mogu se koristiti i za pripremu drugih napitaka, poput čaja. Takođe, grejna ploča održava kafu toplom i do nekoliko sati, pa tako nećete morati svaki put iznova da kuvate kafu kada želite da uživate u toploj šoljici svog omiljenog napitka.

Sa druge strane, u aparatima za filter kafu ne možete da pripremate napitke na bazi mleka, a i kafa mora da bude veoma dobro samlevena, što iziskuje i nabavku uređaja za mlevenje kafe ili kupovinu kafe koja je namenjena baš ovakvom tipu aparata, ukoliko želite da postignete pravi ukus filter kafe.

Aparati za kafu sa kapsulama

Aparati za kafu sa kapsulama su postali veoma popularni u poslednjih nekoliko godina jer omogućavaju da brzo i jednostavno napravite espresso, macchiato, cappucino i ostale napitke od kafe. Sve što je potrebno da uradite je da u aparat ubacite kapsulu koja sadrži sastojke za vašu omiljenu kafu i da zatim pritisnete dugme - i za manje od minut će pred vama biti kafa izuzetne arome.

Kod aparata za kafu sa kapsulama posebno bi trebalo da obratite pažnju na kapacitet pumpe i kapacitet rezervoara za vodu, kako biste izvukli maksimum iz korišćenja aparata za kafu. Što je veći rezervoar, to će biti veći i sam kafe aparat, pa uzmite i to u razmatranje prilikom kupovine.

Ženska osoba ubacuje kapsulu u aparat za kafu

Velika prednost ovih aparata je u tome što vam omogućavaju da konzumirate različite vrste kafe odnosno različite kapsule, pa ukoliko volite da isprobavate razne napitke od kafe ili imate članove porodice koji vole drugačiju kafu u odnosu na vas, aparat za kafu sa kapsulama je pravo rešenje. Ovi aparati se lako održavaju i uglavnom se mogu pronaći po povoljnijim cenama.

Ipak, aparati za kafu sa kapsulama i pored svoje popularnosti i pristupačnosti podrazumevaju povećanu upotrebu plastike i ponekad ne pružaju tako pun ukus kao što je slučaj sa mlevenom kafom ili kafom u zrnu.

Aparati za kafu od punog (celog) zrna

Aparati za kafu od punog tj. od celog zrna imaju mlin za mlevenje kafe, rezervoar i filter za vodu, pumpu, sistem za kapljanje (ceđenje) kafe i ekran koji vam omogućava da jednostavno podesite ceo proces pripreme napitka.

Aparati za kafu od punog zrna omogućavaju zaista izvanredan ukus napitka, zahvaljujući tome što koristite sveže mlevenu kafu. Ovi aparati su jednostavni za upotrebu, jednim dodirom dugmeta dobijate savršeni napitak od kafe, a režim uštede energije, programi automatskog održavanja i čuvanja recepata, samo su neki od razloga zbog kojeg je aparat za kafu od punog zrna idealan izbor.

Aparat za pripremu kafe od celog zrna

Sa druge strane, imajte na umu da su ovi aparati obično veći od drugih aparata za kafu, što znači da zauzimaju više prostora. Takođe, aparati za kafu od celog zrna mogu da budu izazovniji za čišćenje, a i među najskupljim su na tržištu.

Kombinovani aparati za kafu

Kombinovani aparati za kafu su odličan izbor za sve one koji vole da piju različite kafene napitke ili za one koji imaju različit ukus od svojih ukućana, kada je u pitanju izbor kafe. Dakle, ukoliko volite da počnete dan šoljicom dobre espresso kafe, a neko u vašoj porodici više uživa u filter kafi, kombinovani aparat za kafu će pomiriti različite potrebe.

Kombinovani aparati za kafu se razlikuju od modela do modela, ali uglavnom imaju filter za vodu, mogućnost automatskog ispuštanja kafe i vode, opciju podešavanja jačine kafe, tajmer, štapić za paru itd.

Pored više opcija za uživanje u kafi, ovi aparati su najčešće potpuno automatizovani, pa će tako priprema bilo kog napitka od kafe biti brza i jednostavna. Sa druge strane, biće vam potrebna posebna mašina za mlevenje kafe, a ovi aparati mogu da ne budu toliko precizni kao aparati koji pripremaju samo espresso ili samo filter kafu.

Električne džezve za domaću kafu

Električne džezve za domaću kafu su veoma popularne u velikom broju domaćinstava, upravo zbog činjenice da omogućavaju potpunu kontrolu nad procesom pripreme kafe. Džezve za kafu nisu toliko brze u pripremi kafe kao automatizovani aparati na dugme, ali je kuvanje kafe u njima pravi ritual i odličan za sve one koji žele u potpunosti da uživaju u procesu pripreme savršene šoljice “turske” tj. domaće kafe.

Velika prednost električnih džezvi za kafu je ta što zamenjuju upotrebu šporeta, indukcione ploče ili rešoa, a voda relativno brzo dostiže potrebnu tačku ključanja. Mnoge električne džezve imaju sigurnosni sistem koji sprečava njihovo korišćenje ukoliko nisu napunjene vodom, a mogu se koristiti i za kuvanje čaja ili jaja. Uz pomoć električćne džezve za kafu možete lako da pripremite i nes kafu odnosno bilo koju instant kafu.

Električna džezva za domaću i tursku kafu

Moka lončići (moka potovi)

Moka lonče, poznato i kao lonče za italijansku kafu i kao moka pot, najčešće nije električni uređaj već služi za pripremu moka kafe na ringli, ali na specifičan način.

Ipak, postoje i električne verzije moka lončeta, koje su zbog svoje praktičnosti sve popularnije, a princip pripreme je praktično isti kao na ringli, s time što električno moka lonče ima sopstveni grejač.

Moka lonče ima gornji deo koji liči na krčag, u sredini ima otvor sa dva metalna filtera, a u donjem delu je rezervoar za vodu. Moka pot radi po principu stvaranja pare koja kreira pritisak u bokalu, koji navodi vodu da teče kroz otvor za kafu, a kafa se izliva kroz otvor u gornjem delu.

Električno moka lonče - moka pot

U moka lončetu ne možete da pripremite pravi espresso, ali ćete dobiti kafu punog i intenzivnog ukusa. Ukoliko želite kafu malo slabijeg ukusa, razblažite je vodom. Prednosti moka kuvala su u pristupačnoj ceni i jednostavnosti održavanja, jer vam za čišćenje i održavanje neće biti potrebni nikakvi posebni uređaji ili sredstva. S druge strane, proces pripreme kafe je nešto duži nego sa drugim aparatima i morate stalno da pazite da kafa ne proključa, kako ne bi izgubila svoju aromu.

Sada znate na šta obratiti pažnju prilikom izbora i kupovine aparata za kafu i kako odabrati aparat za kafu u skladu sa vašim navikama i vrstom kafe koju najviše volite da pijete. Naravno, uzmite u obzir i to koju kafu najčešće piju vaši ukućani. Ponekad se trenuci koje provodite zajedno u danu najviše tiču zajedničkog ispijanja kafe i zbog toga ovaj ritual nosi posebnu važnost.