ŠTA JE AR i VR i koji su sve primeri i primene ovih tehnologija

Virtuelna i proširena realnost imaju izuzetan poslovni, marketinški i gejmerski potencijal. Ako vas interesuje šta je zapravo AR i VR i koji su sve primeri i primene ovih tehnologija, u narednim redovima bloga pročitajte najvažnije informacije.
Augmented Reality

Augmented Reality (proširena stvarnost) je tehnologija koja spaja stvarni i digitalni svet u jednu celinu. Korisnikovo viđenje spoljašnjeg sveta je u ovom slučaju prošireno kompjuterskim tekstom, generisanim slikama ili zvukovima. Jednostavnije rečeno, to znači da možete videti digitalne predmete ili informacije u vašem stvarnom okruženju. Efekat proširene realnosti se postiže uz pomoć pametnih uređaja poput tableta, smartfona, laptopa ili AR slušalica. Glavni cilj ove tehnologije je poboljšanje interaktivnog iskustva.

Kako radi proširena stvarnost

Kako bi proširena stvarnost funkcionisala, koristi se kombinacija brojnih kompjuterskih algoritama, kodova, senzora i kamera. Ovi alati pomažu u identifikovanju, skeniranju i premeštanju predmeta u stvarnom svetu. AR najčešće možemo isprobati sočivom kamere, a u nastavku teksta saznajte i gde, kao i na koji način.


Gde se sve koristi proširena stvarnost


Za razliku od QR kodova, koji vas nakon skeniranja vode do određene digitalne lokacije, proširena realnost je vezana za ikonicu ili sliku koju skenira. S tim u vezi, jedan od primera upotrebe AR tehnologije može biti prevođenje uz pomoć Google Lens-a, gde aktiviranjem kamere preko određenog teksta – dobijamo prevod ispisan preko njega. Sa druge strane, još nekoliko interesantnih primera upotrebe AR možemo primetiti i u Adidas i Ikea aplikacijama. Ove kompanije su omogućile svojim kupcima da, koristeći senzore telefona, isprobaju njihove proizvode bez odlaska u stvarnu prodavnicu. Proširena realnost se nadalje često koristi u print marketingu, maloprodaji, auto industriji, prilikom prodaje nepokretnosti, za izradu maketa, ali i u edukativne svrhe.

Interesantna činjenica:Pokemon GO igrica je jedan od najpoznatijih primera AR tehologije.

Pokemon GO


Šta je VR


Tehnologija virtuelne realnosti (VR) omogućava stvaranje potpuno digitalnog doživljaja određene situacije, scenarija ili okruženja. VR iskustvo se čini stvarnim u tolikoj meri da se korisnik oseća zaista prisutnim na nekom virutelnom mestu. U tehologiju virutelne realnosti se već godinama unazad ulažu vrtoglave sume novca, pa se s tim u vezi, VR sistemi razvijaju velikom brzinom.


Da li ste znali? Virtuelna realnost je nastala zarad potreba oružanih snaga. Američka vojska se, krajem dvadesetog veka, izdvajala kao najveći investitor u ovu tehonologiju.

Virtuelna realnost


Podela virtuelne realnosti


VR tehnologija se, prema tipu iskustva korisnika može podeliti u tri osnovne podvrste, i to:

  1. Neimerzivne simulacije – simuliraju se samo neka čula, pa je korisnik svestan svog realnog okruženja i tokom simuliranja.
  2. Poluimerzivne simulacije – imerzivnija od prethodne vrste VR, ali i dalje nepotpuno. Može se reći da se korisnik nalazi na granici između stvarnog i potpuno digitalnog.
  3. Potpuno imerzivne simulacije – za potpuno imerzivnu simulaciju, korisnik mora nositi posebne HMD naočare i koristiti detektore pokreta.

Stručnjaci smatraju kako će upotreba virtuelne realnosti u relativno bliskoj budućnosti postati deo naše svakodnevnice te uticati na sve aspekte naših života. A kakvu to primenu ima danas?

Gde se koristi VR

Virtuelna realnost se koristi u mnogim delatnostima. Pre svega, VR ima značajnu primenu u medicini, a pogotovo u hirurgiji i postavljanju dijagnoza. Takođe vredi istaći da virtuelna realnost svoju primenu nalazi i u psihoterapijama, gde služi kao pomoć u smanjivanju stresa i pobeđivanju strahova. Osim toga, virtuelna realnost se još koristi i u arhitekturi, proizvodnji motornih vozila, istraživanju kosmosa, ali i u edukativne i zabavne svrhe (veliki broj gejmera obožava VR igrice). Na primer, možete pogledati VR fitnes platformu Holodia za pospešivanje fizičke aktivnosti u virtuelnom okruženju.

VR Fitness App Holodia

Razlika između AR i VR

Istraživanja su pokazala da je značajno veći broj kupaca više upoznat sa pojmom virtuelne stvarnosti, nego sa terminom proširene stvarnosti. Sa druge strane, nekolicina ih smatra različitim stranama jedne medalje, ali postoje i oni koji ih mešaju. Međutim, kako se proširena stvarnost po mnogo čemu razlikuje od virtuelne realnosti, ove dve tehnologije nikako ne bi trebalo mešati. Dok virtuelna realnost podrazumeva stvaranje potpuno digitalnog okruženja, proširena stvarnost postavlja multimedijalni sadržaj preko realnog pogleda pojedinca. AR tehnologija, dakle, unapređuje svakodnevnicu, a ne premešta je u neko drugo okruženje.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da se bliže upoznate sa terminima proširene i virtuelne realnosti.