ENERGETSKE KLASE ŠPORETA: Detalj koji vam može pomoći da uštedite

Energetska klasa je tehnička karakteristika šporeta koja se često zanemaruje, a važna je. Saznajte šta je energetska klasa i kako utiče na utrošak energije.
Energetske klase šporeta - ilustracija

Jedan od najvažnijih parametara na koji bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira novog šporeta jeste energetska klasa uređaja. Šporeti koji se nalaze u zelenoj zoni na skali energetskih razreda su energetski efikasniji, a to znači da je i utrošak električne energije kod takvih šporeta racionalniji.

Kada govorimo o energetskim klasama iliti energetskim razredima, kako ih neki još zovu, važno je da znate da postoje dva standarda kojima se definiše i označava energetska efikasnost uređaja - stari i novi standard. Ova dva standarda se međusobno jako razlikuju pa ćemo se, iz tog razloga, prvo osvrnuti na suštinske razlike između starih i novih energetskih klasa.

Stare i nove oznake energetske efikasnosti

Evropska unija je 1994. godine u svet tehničke robe uvela takozvane energetske klase. Energetske klase pokazuju koliko je određeni uređaj energetski efikasan i omogućavaju vam da direktno uporedite dva ili više uređaja (iste vrste), recimo dva šporeta, kako biste otkrili koji će od njih imati najmanji negativan uticaj na vaš mesečni račun za struju, ali i na životnu okolinu.

Energetske klase su se na početku označavale slovima od A do D, u vidu nalepnica na uređajima, gde su oznaku A nosili uređaji koji su energetski najefikasniji, a oznaku D oni koji su energetski najmanje efikasni.

Međutim, napredak tehnologije je doveo do pojave uređaja čija energetska efikasnost prevazilazi kriterijume predviđene za A energetsku klasu, što je dovelo do pojave A+ energetske klase, a kasnije i do pojave A++ i A+++ klasa.

Kako bi se skala energetske efikasnosti pojednostavila, tj. kako bi ponovo postala laka za razumevanje, od 1. 3. 2021. godine u Evropi se primenjuje novi standard za obeležavanje energetskih klasa - oznakama od A do G.

Stare i nove oznake za energetske klase, energetske razrede ili energetsku efikasnost

Imajte u vidu da nisu promenjene samo slovne oznake, već i kriterijumi koji stoje iza tih oznaka. To znači da jedan (isti) uređaj, koji je po starim kriterijumima pripadao najvišoj tj. A+++ energetskoj klasi, po novim kriterijumima može pripadati B pa čak i C energetskoj klasi, jer ne ispunjava sve kriterijume za novu A energetsku klasu.

Među novim kriterijumima najviše ima onih iz oblasti ekologije, koji se odnose na uticaj uređaja na životnu okolinu. Imajte u vidu da uticaj uređaja na životnu okolinu počinje već u procesu njegovog projektovanja i proizvodnje.

Kako se obeležavaju energetske klase šporeta?

Šporeti, još uvek, koriste stare oznake za energetsku efikasnost. Dakle, šporet koji pripada A+++ energetskoj klasi će biti najbolji izbor kada je reč o odnosu utrošene energije i radnog učinka.

Nove oznake za energetsku efikasnost se primenjuju kod veš mašina, mašina za sudove, frižidera i još nekih uređaja, dok se na šporete i dalje primenjuju stare energetske klase.

Podsetimo se, prema starom sistemu klasifikacije energetskih klasa, razlikuje se sedam osnovnih klasa: A+++, A++, A+, A, B, C i D. A+++ je najviša energetska klasa, dok je D najniža energetska klasa.

Šporeti koji pripadaju energetskoj klasi A+, A++ ili A+++ neretko mogu biti skuplji u odnosu na šporete koji nose A, B, C ili D oznaku za energetsku efikasnost, ali to nije uvek pravilo jer na cenu utiču i drugi parametri, kao što su kvalitet izrade, tehničke karakteristike i funkcije uređaja i drugo.

Prednosti energetski efikasnih šporeta

Šporeti sa oznakom A+, A++ i A+++ spadaju u najefikasnije uređaje ove vrste koje trenutno možete da pronađete na tržištu i imaju niz prednosti.

Šporeti koji imaju najviše oznake energetske efikasnosti imaju mnogo bolji radni učinak, odnosno troše manje struje što, u kombinaciji sa drugim energetski efikasnim uređajima, dovodi do toga da uštedite novac kroz manje račune za električnu energiju. Uređaji iz A+++ energetske klase mogu da troše čak 60% manje električne energije u odnosu na uređaje koji pripadaju A energetskoj klasi. Naravno, mislimo na A energetsku klasu iz stare klasifikacije.

Takođe, energetski efikasni šporeti su često i mnogo kvalitetniji uređaji od onih nižeg iz nižih energetskih razreda. Razlog za to je upotreba kvalitetnijih, ekološki prihvatljivijih materijala i delova i primena najsavremenih tehnologija.

Kada uzmete u obzir sve navedeno, šporet koji ima najvišu ocenu energetske klase predstavlja veoma dobru investiciju. Kupovinom šporeta iz visokog energetskog razreda ne samo što investirate u uštedu sopstvenog novca, već investirate i u očuvanje životne sredine i, na kraju dana, u bolju i zeleniju budućnost za sve.

Planirate kupovinu novog električnog šporeta?

Bez obzira na to da li vas zanimaju klasični električni šporeti ili mini električni šporeti, najveću pomoć pri izboru vam mogu pružiti recenzije, ocene, lična iskustva i preporuke za šporete, koje iz prve ruke prenose korisnici našeg sajta.

Na sajtu “Iskustva & Preporuke” možete upoređivati cene šporeta u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.