KO JE NAPRAVIO PRVI KOMERCIJALNI MOBILNI TELEFON: Tehnološko čudo koje je promenilo svet

Prvi komercijalni mobilni telefon bio je dugačak 33 cm, težak 800 grama, imao je autonomiju od 10 sati u režimu mirovanja i koštao je papreno.
Ko je napravio prvi komercijalni mobilni telefon - Motorola DynaTAC

Mobilni telefon se danas nalazi u praktično svačijem džepu i postao je nešto bez čega više ne možemo ni da zamislimo svoju svakodnevicu. Međutim, iako su savremeni telefoni sposobni za toliko toga, ne treba zaboraviti kako je sve počelo i koji je bio prvi komercijalni mobilni telefon, tj. prvi mobilni telefon koji je ušao u serijsku proizvodnju i bio je dostupan svakome kome cena nije predstavljala problem.

Pre nego što nastavimo priču o prvom komercijalnom mobilnom telefonu, želimo da naglasimo da su prvi prototipovi napravljeni znatno ranije, o čemu možete čitati u posebnom tekstu na našem sajtu.

Motorola - praotac mobilnih telefona

Zvanično, prvi mobilni telefon koji je ikada napravljen bio je Motorola DynaTAC. Svetlost dana ugledao je 1973. godine, ali nikada nije ušao u serijsku proizvodnju jer je tehnološki bio suviše napredan i skup za proizvodnju.

Prvi komercijalni mobilni telefon pojavio se deceniju kasnije, 1983. godine, a proizveden je takođe od strane američkog brenda Motorola.

Nazvan Motorola DynaTAC 8000X, prvi mobilni telefon koji se našao u prodaji bio je dugačak čitavih 33 cm i težak čak 800 grama. Njegova baterija mogla je da pruži korisniku manje od sat vremena razgovora, odnoso da izdrži 10 sati u režimu mirovanja.

Ipak, uprkos svojoj veličini i težini, DynaTAC 8000X je u to vreme predstavljao simbol tehnološkog napretka i luksuza. Bio je to prvi mobilni telefon koji je omogućio korisnicima da komuniciraju bilo gde i bilo kada što je, u to vreme, odnosno do tog trenutka, bilo potpuno nezamislivo.

Prvi mobilni telefon ujedno je označio i početak revolucije kada su telekomunikacione i mobilne tehnologije u pitanju. Naime, pre pojave prvog mobilnog telefona komunikacija u pokretu bila je ograničena na telefone za automobile, a DynaTAC 8000X je to promenio.

Uprkos svojim ograničenjima, prvi mobilni telefon je kreirao put za dalji razvoj tehnologije i stvaranje manjih, pristupačnijih mobilnih telefona sa naprednim funkcijama. Upravo zahvaljujući njemu današnji pametni telefoni predstavljaju prave male računare koji su uvek sa nama.

Prvi mobilni telefon - simbol statusa i moći

Kada se prvi mobilni telefon pojavio na tržištu koštao je “samo” 3.995 dolara u ono vreme (ekvivalentno 10.420 današnjih dolara), to jest nekoliko puta više nego današnji premijum modeli. To je značilo da je Motorola DynaTAC 8000X mobilni telefon bio dostupan samo retkima, pa ne čudi da je odmah postao simbol statusa i moći.

Dakle, od prvog mobilnog telefona do danas, ovaj uređaj predstavljao je stvar prestiža. No, činjenica je da su mobilni telefoni postali dostupniji svima i da su danas dostupniji nego ikada ranije. Ipak, svedoci smo činjenice da svoje najskuplje modele imućni vlasnici ponekad pozlaćuju ili oblažu dragim kamenjem i brilijantima.

Prvi mobilni telefon, meren današnjim standardima, svakako izgleda primitivno, ali je označio početak nove ere komunikacije i povezivanja. Kako tehnologija nastavlja da se razvija, mora se priznati da će biti veoma zanimljivo videti kako će mobilni telefoni u budućnosti nastaviti da oblikuju i menjaju naš svet.

Da li ste zadovoljni svojim telefonom?

Korisničke recenzije, iskustva, preporuke i ocene za telefone su, bez sumnje, najveća pomoć svakome ko planira kupovinu novog telefona. Podelite svoje iskustvo sa uređajima koje koristite ili ste ih ranije koristili i upoređujte cene telefona na našem sajtu, za stotine modela koji se mogu kupiti u prodavnicama u Srbiji.