KAKO OKRENUTI SLIKU NA LAPTOPU ILI KAKO ROTIRATI "EKRAN" LAPTOPA: Jednostavno rešenje za sve Windows ili Apple računare

Ako vam se dogodilo da slučajno okrenete sliku na računaru i ne znate kako da je vratite ili hoćete da je rotirate po svojoj želji, ona je ovo uputstvo za vas.
Kako okrenuti sliku na laptopu - računar sa okrenutom prikazom na ekranu

Postoje dve situacije u kojima se možete zapitati kako okrenuti sliku na laptopu ili kako rotirati ekran laptopa. Zapravo, ovde ne treba praviti razliku između desktop i laptop računara, jer je sve potpuno isto.

Dakle, koje su to dve situacije kada biste mogli da se nađete i da poželite da okrenete sliku na ekranu svog računara?

Prva i najčešća situacija je kada greškom tj. slučajno na tastaturi stisnete određenu kombinaciju tastera, koja zapravo služi za rotiranje slike na ekranu - i eto “čuda”. Rezultat ove “nezgode” sa tasterima možete videti na fotografiji koja se nalazi na samom početku teksta. Nekome će obrnuta slika delovati zanimljivo, neko će se uplašiti misleći da je nešto “pokvario”, ali će na kraju svi poželeti da vrate sliku u originalni položaj.

Druga situacija u kojoj ćete poželeti da okrenete sliku na ekranu je kada iz tehničkih razloga imate potrebu da ekran postavite u neki nestandardan položaj. Primera radi, programeri često žele da jedan od monitora postave uspravno jer im, zbog prirode posla, visina ekrana znači više nego širina ekrana, pa će biti neophodno da se slika rotira za 90°. Takođe, postoje situacije kada se monitori montiraju na plafon, kako bi se pretvorili u digitalne cenovnike u restoranima brze hrane i slično, a u takvim situacijama su monitori često fizički okrenuti naopako tj. za 180°, pa je potrebno okrneuti i sliku. Da li ste znali da se “iza” tih ekrana najčešće nalaze upravo standardni računari, neretko baš oni na kojima se izdaju i fiskalni računi?

Programeri u radnom okruženju i monitor u uspravnom položaju

Kako okrenuti sliku na desktop ili laptop računaru sa Windows operativnim sistemom

U ovom uputstvu ćemo koristiti slike ekrana napravljene u Windows 10 operativnom sistemu. Međutim, bez problema ćete se snaći i ako vaš računar koristi Windows 11 operativni sistem, jer su razlike isključivo kozmetičke, a nazivi opcija su isti kao kod Windows-a 10.

Za početak, zatvorite sve otvorene prozore i dođite do radne površine. Kliknite desnim tasterom miša (ili touchpad-a, ako koristite laptop) na radnu površinu i iz menija koji će se prikazati odaberite opciju “Display settings”.

Windows 10 - Display settings prečica

Imajte u vidu da je potrebno da desnim tasterom kliknete baš na radnu površinu, a ne na neku ikonicu koja se nalazi na radnoj površini. Ukoliko je radna površina vašeg računara “zatrpana” ikonicama, kliknite na prostor između dve ikonice.

U svakom slučaju, nakon što kliknete na opciju Display settings, videćete prozor koji izgleda kao na slici koja sledi.

Windows 10 - Display settings i opcije za podešavanje prikaza na ekranu

S obzirom na to da na računar može biti povezano više ekrana istovremeno, pre nego što nastavite dalje potrebno je da označite koji na kom ekranu želite da rotirate sliku.

Ovaj tekst je nastao na laptop računaru koji koristi dva ekrana (svoj interni i još jedan spoljni ekran tj. monitor). Izbor se vrši tako što u Display settings prozoru kliknete na ekran označen brojem jedan (1) ili brojem dva (2). Mi ćemo, za potrebe obog teksta, označiti ekran broj jedan. Označeni monitor će biti obojen u plavo.

Windows 10 - Display settings - Izbor ekrana za podešavanje

Sada u sekciji koja se zove “Scale and layout” pronađite opciju tj. padajući meni koji se zove “Display orientation”. Upravo to je mesto gde okreće slika ili, isrpavnije rečeno, mesto se podešava orijentacija ekrana. Verovatno ćete morati malo da skrolujete jer se pomenuti padajući meni nalazi malo niže.

Windows 10 - Display orientation padajući meni za okretanje slike na ekranu

Otvorite “Display orientation“ meni i odaberite opciju koja vam odgovara. Imajte u vidu da opcija Landascape zapravo označava normalan položaj slike. Drugim rečima, ukoliko ste nehotice okrenuli sliku na ekranu, izaberite upravo opciju Landscape kako biste sliku vratili u prvobitno stanje.

Ukoliko, pak, želite da se slika više ne prikazuje standardno, to jest ukoliko želite da je zarotirate za 90° (ulevo ili udesno) ili za čitavih 180°, odaberite neku neku od preostale tri opcije:

  • Portrait: prebacivanje slike u uspravni položaj, tj. rotiranje za 90°, tako da leva stranica ekrana postane gornja stranica ekrana;
  • Landscape (flipped): rotiranje za 180°, tako da donja stranica ekrana postane gornja stranica ekrana (primer možete videti na fotografiji koja se nalazi na samom početku teksta);
  • Portrait (flipped): rotiranje slike za 90°, tj. prebacivanje u uspravni položaj, tako da desna stranica ekrana postane gornja stranica ekrana.
Windows 10 - Opcije za izbor i promenu orijentacije ekrana

Sada ostaje samo da i fizički okrenete ekran u odgovarajući položaj.

Kako rotirati ekran na laptopu ako koristite Apple MacBook

Kada su u pitanju Apple MacBook laptop računari, važno je da znate da rotiranje slike na ugrađenom ekranu kod Apple MacBook računara nije moguće, ali jeste moguće okrenuti sliku na eksternom ekranu.

Da bi ste to učinili, potrebno je da odete u System Settings (ili System Preferences na starijim verzijama macOS-a) i zatim:

  • Pritisnite i držite Command + Option tastere i kliknite na Display u meniju;
  • Pronađite opciju Rotation, kliknite na nju i odaberite da li želite da okrenete sliku za 90, 180 ili 270 stepeni;
  • Ovu izmenu je potrebno da potvrdite u narednih deset sekundi ili će se sve vratiti na prvobitna podešavanja.

Nakon što ste ispratili sve korake slika na spoljnom monitoru koji je povezan na vaš Apple MacBook će se rotirati, a rezolucija automatski podesiti.

Planirate kupovinu novog laptopa?

Prilikom izbora i kupovine najviše vam mogu pomoći recenzije, iskustva, preporuke i cene za laptopove koji se mogu kupiti na tržištu Srbije. Čitajte šta korisnici brojnih modela imaju da kažu o svojim laptopovima ili podelite svoje iskustvo sa drugima.