VODIČ ZA PAMETNU KUPOVINU PREČIŠĆIVAČA VAZDUHA 2024: Kako do zdravijeg životnog ili radnog okruženja

Saznajte kako da izaberete najbolji prečišćivač vazduha, koliki prostor možete da “pokrijete” jednim uređajem i po čemu se prečišćivači međusobno razlikuju.
Vodič za kupovinu prečišćivača vazduha - devojka sedi pored prečišćivača

U poslednjih nekoliko godina prečišćivači vazduha su postali gotovo sastavni deo svakog životnog ili radnog prostora. Vazduh je sve zagađeniji, pogotovo u zatvorenom prostoru, što često može da ima negativne posledice po zdravlje, naročito kod osoba koje su sklone alergijama ili imaju respiratorne probleme.

Ukoliko već ne možete da utičete na kvalitet vazduha napolju, možete da utičete na kvalitet vazduha u vašem domu i obezbedite što zdraviji i čistiji vazduh za svoju porodicu, uz pomoć kvalitetnog prečišćivača vazduha. Ovi uređaji se još nazivaju i prečistači vazduha ili prečišćavači vazduha, mada je termin prečišćivači vazduha najčešće u upotrebi u srpskom jeziku, pa ćemo ovaj izraz koristiti i u nastavku teksta.

Kroz ovaj vodič za kupovinu prečišćivača vazduha saznaćete više o tome kako izabrati najefikasniji prečišćivač vazduha i na šta generalno treba obratiti pažnju prilikom kupovine prečišćivača vazduha.

Između ostalog, pronaći ćete odgovore na najčešće postavljana pitanja kada je reč o ovoj temi:

Krenimo…

Zbog čega je važno da imate prečišćivač vazduha?

Prečišćivači vazduha imaju brojne benefite po zdravlje i opšte stanje organizma. Ovi korisni uređaji mogu da uklone i do 99% štetnih čestica iz vazduha, koje bi u suprotnom završile u vašim plućima.

Ovo se posebno odnosi na takozvane PM čestice, koje su jedan od najvećih i najopasnijih zagađivača vazduha, jer su neretko toksične ili kancerogene, posebno u velikim gradovima kakav je Beograd. Dugotrajna izloženost ovim česticama može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, pa se korišćenje prečišćivača vazduha posebno preporučuje u sredinama sa povećanom koncentracijom PM10 i PM2.5 čestica.

Dim iz industrijskih dimnjaka se nadvio iznad grada

Prečišćivači vazduha efikasno uklanjanju alergene i štetne mikroorganizme iz zatvorenih prostorija, pa su tako veoma efikasni za porodice u kojima neki od članova imaju problema sa otežanim disanjem, kašljanjem, kijanjem, iritacijama kože i sluzokože, infekcijama respiratornog sistema i sl, kao posledica alergije ili astme.

Prečišćivači vazduha su takođe odlični kod sprečavanja nastanka buđi, koja može da dovede do pojave raznih hroničnih bolesti, a efikasno uklanjanju i prašinu i grinje iz vazduha, koje su često glavni uzročnik pojave alergija.

Prečišćivač vazduha je koristan i u slučaju da imate kućnog ljubimca jer filter prečišćivača može da ukloni iz vazduha dlake i perut životinja i na taj način smanji rizik od pojave alergija kod osoba koje su osetljive na pomenuto.

Naravno, prečišćivač vazduha je i potreban i domaćinstvima u kojima se konzumiraju cigarete, jer efikasno uklanja dim i neprijatne mirise iz prostorija.

Koje vrste prečišćivača vazduha postoje?

Iako se na tržištu može naći zaista mnogo različitih prečišćivača vazduha, svi oni se mogu podeliti u samo četiri grupe, a to su:

Iako obavljaju istu funkciju, a to je filtriranje vazduha u zatvorenom prostoru, sa tehničkog aspekta između ove četiri vrste prečišćivača vazduha postoje znatne razlike. Zato ćemo u nastavku detaljno objasniti svaku vrstu posebno.

Imajte u vidu da postoje i prečišćivači vazduha koji istovremeno koriste veći broj filtera, na primer HEPA i karbonski, a uz to mogu imati i jonizator ili generator UV svetla.

Prečišćivači vazduha sa HEPA filterom

Prečiščivači sa HEPA filterom spadaju u najpopularnije i najtraženije na tržištu, prvenstveno zbog toga što HEPA filter uklanja i do 99,97% svih čestica veličine do 0,3 mikrona. Prilikom kupovine ovih prečišćivača trebalo bi da obratite pažnju na to da imaju oznaku “True HEPA filter” (u prevodu: pravi HEPA filter), jer samo prečišćivači sa ovom oznakom garantuju uklanjanje i najsitnijih čestica.

HEPA filter iz prečišćivača vazduha

Prečišćivači sa HEPA filterom su idealni za uklanjanje čestica prašine, štetnih mikroorganizama, plesni, polena, dima, peruti kućnih ljubimaca itd. Ovi filteri veoma efikasno zadržavaju čestice i ne oslobađaju ih nazad u vazduh, što je posebno važno za osobe koje pate od respiratornih problema.

HEPA filter se ne čisti i ne pere, već se menja. Koliko često ćete menjati HEPA filter u svom prečišćivaču vazduha zavisi, pre svega, od samog uređaja odnosno od preporuke proizvođača. Ugrubo, HEPA filter ćete menjati jednom ili dva puta godišnje, ali se prilikom kupovine svakako raspitajte kod prodavca ili proverite na sajtu proizvođača kako biste imali tačnu informaciju.

Prečišćivači vazduha sa karbonskim filterom

Prečišćivač vazduha sa karbonskim filterom tj. sa filterom od aktivnog uglja je najefikasniji kod filtriranja gasnih i hemijskih isparenja i raznih neprijatnih mirisa. Dok prečišćivači vazduha sa HEPA filterom i jonizatori ne uklanjaju neprijatne mirise, prečišćivači vazduha sa aktivnim ugljem uvek održavaju vazduh u prostoriji svežim.

Filter od aktivnog uglja za prečišćivač vazduha

Prečišćivači vazduha sa karbonskim filterom su nešto jeftiniji za održavanje, ali nisu toliko efikasni u uklanjanju štetnih čestica. Kako bi se postigao bolji učinak u prečišćavanju vazduha, u pojedine prečišćivače se, pored filtera od aktivnog uglja, ugrađuje i HEPA filter, ali takvi uređaji više koštaju i prilikom kupovine i tokom korišćenja.

Prečišćivači vazduha sa jonizatorom

Prečišćivači vazduha sa jonizatorom funkcionišu tako što stvaraju negativno naelektrisane jone koji se vezuju za štetne čestice u vazduhu, a one potom padaju na zemlju. Ovi prečišćivači vazduha deluju na prašinu, gljivice, bakterije, viruse, polen, duvanski dim i druge čestice za koje se mogu vezati negativni joni. Jonizatori često imaju i elektrostatičku pločicu koja privlači zagađivače iz vazduha koji su pali na pod i uklanja ih iz prostorije.

Prečišćivači vazduha sa jonizatorom su jeftiniji za održavanje od prečišćivača sa HEPA filterom jer ne zahtevaju periodične zamene filtera. S druge strane, elektrostatičku pločicu je potrebno redovno čistiti vodom i sapunom, kako bi bila efikasna u sakupljanju štetnih čestica koje su pale na pod.

Ovi prečišćivači tokom rada mogu da oslobađaju malu količinu ozona, što može biti neprijatno za one koji pate od astme ili imaju problema sa respiratornim organima.

Jonizator vazduha - prečišćivač vazduha sa jonizatorom

Prečišćivači vazduha sa UV svetlom

UV prečišćivači vazduha rade po principu emitovanja UV-C svetlosti koja uništava viruse, mikrobe i bakterije, a ova svetlost je potpuno bezbedna za ljude i nema nikakve neželjene efekte. Na isti način se vrši i sterilizacija opreme u medicinskim ustanovama. S tim u vezi, može se zaključiti da su prečišćivači vazduha sa UV-C svetlom idealni za ubijanje mikroorganizama koji mogu da budu uzročnici raznih bolesti, jer u svojoj zoni delovanja stvaraju potpuno čisto i sterilno okruženje.

Prečišćivač vazduha sa generatorom UV-C svetla

Za koliko veliki prostor su predviđeni prečišćivači vazduha i kako odabrati pravi?

Nisu svi prečišćivači vazduha namenjeni istoj veličini prostora, pa prilikom izbora prečišćivača morate voditi računa o tome da tehničke karakteristike uređaja odgovarjau površini prostora u kome će prečišćivač raditi.

U tehničkoj specifikaciji uređaja je navedeno i za koliko veliki prostor je predviđen, ali imajte u vidu da je to maksimalna površina na kojoj se efekat prečišćivača može osetiti. Drugim rečima, biće bolje ukoliko realna površina bude nešto manja od maksimalne površine koja je navedena u tehničkoj specifikaciji prečišćivača.

Naravno, možete se odlučiti za jedan manji prečišćivač koji ćete po potrebi premeštati iz prostorije u prostoriju, a možete kupiti i prečišćivač koji je namenjen većem prostoru, ali imajte u vidu da su takvi prečišćivači uglavnom većih dimenzija pa je potrebno obezbediti i većo mesto za sam uređaj.

Bez obzira na to da li ćete se odlučiti za manji ili veći prečišćivač vazduha, tj. za uređaj namenjen manjem ili većem prostoru, važno je da ga postavite tako da ima dovoljno prostora za slobodan protok vazduha. Drugačije rečeno, izbegavajte ćoškove, uske prostore i prostore dirketno iza velikih komada nameštaja. Takođe, možete da postavite prečišćivač blizu izvora neprijatnih mirisa, npr. blizu mesta gde obično držite pepeljaru i sl.

Koje dodatne funkcije mogu imati prečišćivači vazduha?

U zavisnosti od modela, prečišćivači vazduha mogu biti opremljeni i nekim dodatnim funkcijama, koje vam mogu biti od velike koristi, kao što su:

  • Predfilter je veoma koristan jer hvata veće čestice prašine, mikroba i nečistoća, sprečavajući da dopru do ostalih filtera.
  • Senzori kvaliteta vazduha automatski prepoznaju koncentraciju i fizičku veličinu štetnih čestica i prilagođavaju rad prečišćivača sa kvalitetom vazduha kako bi se postigao bolji odnos između utrošene električne energije i radnog učinka.
  • Podesiva brzina ventilatora je korisna opcija kada želite ručno da ubrzate ili usporite protok vazduha kroz prečišćivač. Ova je korisno kada želite da uređaj bude tiši ili u slučaju da ste odabrali model bez senzora za kvalitet vazduha.
  • Fotokatalitična oksidacija spada u naprednije sisteme filtriranja gde se uz fizičku filtraciju koristi i UV-C svetlost za oksidaciju i uništavanje raznih hemikalija, virusa, bakterija, gljivica i sl.
  • Indikator zaprljanosti filtera je zgodan dodatak jer nećete morati da “lupate glavu” oko toga kada je potrebno da zamenite filter na svom prečišćivaču. Jednostavno sačekajte da vas na to upozori indikator zaprljanosti filtera koji može biti napravljen u formi lampice ili i u vidu ikonice na ekranu uređaja. Na ovaj način nećete zaboraviti da zamenite filter, što je veoma važno za kvalitet vazduha u prostoriji.
  • Tajmer je veoma korisna funkcija jer omogućava da se prečišćivač sam isključi nakon zadatog vremena, što može biti praktično u mnogim situacijama, čime se štedi električlna energija, ali i produžava radni vek uređaja.
  • Upravljanje putem aplikacije na pametnom telefonu je mogućnost koju već ima veliki broj modernih prečišćivača vazduha. Uz pomoć aplikacije ćete moći da obavljate različite stvari i kontrolišete rad uređaja sa bilo kog mesta. Primera radi, dok ste na poslu, možete da proverite kvalitet vazduha kod kuće i da, po potrebi, uključite ili isključite prečišćivač.
Devojka podešava prečišćivač vazduha preko aplikacije na telefonu

Prilikom kupovine prečišćivača vazduha razmislite o tome šta prvenstveno želite od ovog uređaja i uzmite u obzir potrebe članova vaše porodice. Izaberite prečišćivač koji će se odlično uklopiti u vaš životni prostor, ali nikada nemojte da zaboravite da je redovno menjanje filtera ključna stvar za dug i efikasan rad prečišćivača.