TOP 5 najpopularnijih igrica u 2024

Godišnji prihod industrije video igara u 2024. povećaće se za neverovatnih 50 milijardi dolara. Ovo su podaci i predviđanja platforme za statistiku Statista, koja svedoče o popularnosti video igara u čitavom svetu. Ova godina je obeležena iščekivanjem mnogih naslova poput Prince of Persia: The Lost Crown; Princess Peach: Showtime; Dragon's Dogma 2; Senua's Saga: Hellblade 2…Neki od naslova su se u međuvremenu pojavili i oduševili, a neki i razočarali.
Fortnite

Između oduševljenja i razočaranja stoje one video igre koje već dugi niz godina imaju čitavu armiju vernih fanova, zahvaljujući kojima nose epitet najpopularnijih igara. Koje su to najpopularnije video igre u ovoj, 2024. Godini otkrivamo u nastavku.

Minecraft

Našu listu najpopularnijih igrica započinjemo sa dugogodišnjim hitom studija Mojang koji nastavlja da privlači veliki broj igrača. To je naravno Minecraft.

U 2023. Minecraft je i dalje privlačio do 178 miliona korisnika svakog meseca, prema podacima sajta Active.Player.io. Uporedo sa tim, podaci pokazuju da je do 2023. godine prodato 300 miliona kopija Minecraft-a.

U ovoj igrici bez kraj, a u kojoj je glavni fokus stavljen na istraživanje i pravljenje raznoraznih objekata koji igraču padnu na pamet. Svaki put kada se igra učita okruženje će se nasumično kreirati i biće drugačije, tako da igranje nikada neće biti isto.

Kakav uticaj na savremnu kulturu je ostvarila igrica dolazi iz Danske. Naime tamošnja vlada je napravila replike najbitnijih turističkih destinacija koja ova zemlja turistima može da ponudi.

Counter-Strike 2

Counter-Strike 2 bila je jedna od najpopularnijih igara u 2023. godini, a na osnovu Steam statistike, i dalje je jedna od najigranijih video igara trenutno.

Peti deo serije Counter-Strike sukobljava dva tima jedan protiv drugog u taktičkoj borbi. Jedan od razloga zbog kojih čak 1,5 miliona igrača igra Counter-Strike 2 2024. je source 2 game engine. Naime prelazak sa Source na Source 2 uveo je bolju grafiku, nove mape i složenije terene te na taj način unapredio igračko iskustvo u odnosu na ranije verzije.

Prema Steam Charts-u Prosečan broj aktivnih Counter-Strike 2 igrača dostigao je 856.796 u martu 2024. Ovo je povećanje od 8,9% u odnosu na februar 2024.

S obzirom da baza igrača i dalje raste, Counter-Strike 2 definitivno zaslužuje svoje mesto među najpopularnijim video igrama trenutno.

Counter strike

Fortnite

Fortnite je jedna od najpopularnijih igara na mreži od objavljivanja 2017. Igra koja kombinuje preživljavanje i istraživanje, a uključuje veliki broj igrača koji počinju sa minimalnom opremom, traže oružje i moraju eliminisati sve protivnike najprivlačnija je najmlađima i tinejdžerima.

Sa preko 247 miliona korisnika mesečno u januaru 2024. i igračima koji troše više od 44 miliona dolara mesečno, Fortnite ostaje jedna od najpopularnijih igara u svetu trenutno a u Srbiji je i te kako popularna.

GTA V

Ne samo da je GTA V postala najbrža video igra koja je dostiglo zaradu od milijardu dolara, već je i nastavilo da generiše milijarde za Rockstar i Take-Two – matičnu kompaniju Rockstara – i u narednim godinama, pa i dan danas.

Smeštena u izmišljenoj (ali sada već čuvenoj državi) San Andreas, narativ igre za jednog igrača odvija se kroz trojicu protagonista — Majkla De Santa, Frenklina Klintona i Trevora Filipsa — svaki upleten u pljačke dok se bori sa korumpiranom vladinom agencijom i kriminalcima.

O popularnosti ove igrice svedoči i činjenica da je GTA VI zasigirno najiščekivanija video igra. Iako su se mnogi nadali da je mogla da se pojavi već ove godine kako sada stvari stoje sve su prilike da će se to desiti tek u 2025. godini.

Tekken 8

Tekken 8 je igrica iz 2024 godine koja po recenzijama stoji sasvim dobro. Tekken 8 izgleda kao još jedan od Bandai Namco-vih borilačkih naslova koji donose i bolju optimizaciju i sjajnu grafiku za nove konzole i PC-je. Svo ovo doprinosi boljem igračkom iskustvu, a greške koje su načinjene sa Tekken-om 7 su sada savim uspešno ispravljene.

Još jedan razlog toga što je igra zabavna je pristupačnost (Tekken 8 dolazi za PS5, Xbox te PC) uparena sa ogromnom listom bizarnih boraca.

Da je kompaniji Bandai Namco stalo da ispromiviše na najbolji način ovu igricu govori i službeni foršpan za igru u kojoj se pojavljuje Brian Cox. Čuveni Logan Roy iz hit serije Succession, objašnjava zašto očevi i sinovi u Tekkenu neprestano jedni druge bacaju u vulkane. Ko je pogledao HBO-ovu genijalnu seriju (ko nije, neka pogleda!), razumeće ovaj sjajan marketinški potez.