ROG CLAYMORE II TASTATURA JE SVE ŠTO OZBILJNI GEJMERI ŽELE: Odvojivi Numpad i vrhunski ROG RX RGB prekidači

ASUS ROG Claymore II tastatura poseduje numerički deo koji se može skinuti ili prebaciti na levu stranu i potpuno programabilne tastere sa RGB osvetljenjem.
ASUS ROG Claymore II mehanička gaming tastatura sa odvojivim numpad-om

Kada je reč o računarskim miševima i tastaturama namenjenim gejmerima, teško se može pronaći proizvod koji će zadovoljiti potrebe šireg kruga korisnika. Izbor se uglavnom svodi na proizvode koji su dizajnirani tako da odgovaraju jednoj grupi korisnika, ali kao takvi ne odgovaraju nekoj drugoj grupi korisnika.

Pravi primer su gaming tastature. Dok jedni preferiraju tastature pune veličine i ne žele da se odreknu komfora u radu, drugi preferiraju takozvane TKL tastature manjih dimenzija (poznate i kao “80% tastature”).

TKL tastature nemaju numerički deo iliti Numpad, tj. deo sa brojevima nalik na kalkulator, koji se nalazi sa desne strane. Zbog manjih gabarita TKL tastature najčešće biraju oni koji žele više prostora na stolu ili oni koji na gaming turnire vole da ponesu svoju tastaturu, na koju su navikli.

Međutim, problem nastaje onog trenutka kada se na računaru pokrene neki program koji zbog svoje prirode ili zbog tasterskih prečica prosto “vapi” za numeričkim delom tastature. To je “cena” smanjenih gabarita.

Rešenje ovog problema dolazi u vidu ROG Claymore II tastature kompanije ASUS.

Naime, ROG Claymore II može biti i tastatura pune veličine i tastatura TKL tipa - kako god želite, a to je moguće zahvaljujući činjenici da se numerički deo (Numpad) može u potpunosti skinuti sa tastature onda kada vam nije potreban.

I ne samo da se može skinuti, već se numerički deo može prebaciti i na levu stranu tastature, ali krenimo redom.

Druga generacija ROG Claymore tastature

ROG Claymore II nije prva ASUS-ova tastatura koja ima odvojivi Numpad. Prva ASUS tastatura sa ovom fenomenalnom karakteristikom bila je ROG Claymore. Dakle, rimski broj dva (II) u nazivu novog modela govori da se radi o drugoj generaciji tj. o nasledniku sada već legendarne ROG Claymore mehaničke gaming tastature.

Kao i originalni Claymore, ROG Claymore II je izrađen od kvalitetnih i izdržljivih materijala. Naime, kompletna gornja strana tastature, na kojoj se nalaze tasteri, izrađena je od fino obrađenog aluminijuma, dok je donja strana izrađena od kvalitetne tvrde plastike čiji je izgled oplemenjen motivima koji prate dizajn čitavog proizvoda.

ROG Claymore II gaming tastatura

U čemu je razlika između ROG Claymore i ROG Claymore II tastature?

ROG Claymore II je u svakom pogledu savršeniji i tehnološki napredniji proizvod u odnosu na Claymore prve generacije. Naravno, ovo ne znači da originalna ROG Claymore tastatura nije bila na visini zadatka, naprotiv, ali znači da kompanija ASUS vredno radi na usavršavanju svojih proizvoda koji su već decenijama nadaleko čuveni po izvanrednom kvalitetu izrade i visokim performansama.

Ove dve tastature se na prvi pogled možda ne razlikuju previše, ali se “ispod haube” ipak krije mnogo razlika, a najznačajnije su razlike u povezivanju, tipu tastera i ergonomiji.

Povezivanje i brzina odziva

ROG Claymore tastatura prve generacije se sa računarom povezivala isključivo putem kabla, dok ROG Claymore II vezu sa računarom ostvaruje na dva načina:

  • Žično, putem USB kabla koji se može isključiti iz tastature;
  • Bežično, putem unapređenog RF USB prijemnika.

Žično povezivanje obavlja se putem kvalitetnog kabla na čijim se krajevima nalaze USB Type-C konektori. Bez brige, u pakovanju se, pored kabla, dobija i adapter uz koji ćete jedan kraj kabla lako pretvoriti iz USB Type-C u USB Type-A, ukoliko tastaturu želite da uključite u tradicionalni USB priključak na računaru. Dakle, USB kabl je u potpunosti odvojiv od tastature i neće vam ni na koji način smetati kada ROG Claymore II koristite u bežičnom režimu rada.

Bežična veza se uspostavlja putem radio-frekvencije (RF) na 2,4 GHz, koja se ostvaruje uz pomoć unapređenog USB prijemnika koji se, logično, uključuje u USB Type-A port na računaru. Kada se ne koristi, ovaj minijaturni RF USB prijemnik se može čuvati u samoj tastaturi, tačnije u posebnom ležištu koje se nalazi na zadnjoj strani.

No, najviše impresionira činjenica da je brzina odziva ista u oba režima rada, tj. i žično i bežično, a iznosi samo 1 ms!

Konektori na zadnjoj strani ROG Claymore II tastature

Pored toga što obezbeđuje povezivanje sa računarom, pomenuti USB kabl omogućava i punu USB-Passthrough funkcionalnost, a koristi se i za brzo punjenje baterije.

Zahvaljujući USB-Passthrough funkciji, uređaje kao što su USB fleš memorije, čitači memorijskih kartica i slično možete uključivati dirketno u ROG Claymore II, tačnije u standardni USB Type-A priključak koji se nalazi na zadnjem delu tastature. Ovo je vrlo praktično rešenje, pogotovo ako vam USB prikključci računara nisu lako pristupačni, što je najčešće slučaj kada računar stoji ispod stola.

Trajanje baterije

Kada radi u bežičnom režimu, ROG Claymore II tastatura se napaja iz baterije kapaciteta 4.000 mAh.

Zahvaljujući odličnoj energetskoj efikasnosti elektonike od koje je sačinjena ROG Claymore II tastatura, ova baterija obezbeđuje do 43 sata neprekidnog igranja uz maksimalno pojačano RGB osvetljenje, odnosno do čak 144 sata neprekidnog igranja uz isključeno RGB osvetljenje.

Imajući u vidu brzinu odziva od 1 ms u bežičnom režimu rada, ovo je zaista odličan rezultat.

ROG RX optičko-mehanički tasteri

Claymore tastatura prve generacije bila je opremljena Cherry MX mehaničkim tasterima. S druge strane, ROG Claymore II koristi primetno naprednije ROG RX optičko-mehaničke tastere. Kao što se može zaključiti iz naziva tastera, u pitanju je “in-house” rešenje, tj. ASUS-ov proizvod.

Prvo što ćete primetiti kod ROG RX optičko-mehaničkih tastera je da ono neprijatno klackanje iliti klimanje levo-desno (tzv. wobbly efekat), koje je karakteristično za mehaničke prekidače, ovde gotovo uopšte ne postoji. Drugim rečima, tasteri su pri dodiru veoma čvrsti i kreću se iskljčivo gore-dole, tj. baš kako i treba.

Ovako dobra stabilnost je postignuta specifičnim dizajnom samog pokretnog mehanizma koji se nalazi unutar tastera, ali i načinom na koji se kapice tastera (keycaps) drže za same tastere. Naime, kapice ROG RX tastera imaju četiri “stubića”, po jedan u svakom uglu, koji ulaze duboko u taster. Naravno, to znači da na ROG Claymore II tastaturi ne možete da koristite kapice tastera koje su predviđene za Cherry MX tastere i njihove brojne klonove, ali nekog racionalnog razloga za zamenu kapica realno - nema.

ROG RX Red optičko-mehanički tasteri

Kad smo već kod kapica ROG RX tastera, vredi napomenuti da su one izrađene od PBT (polibutilen tereftalat) plastike. Ova posebna vrsta plastike je veoma izdržljiva i otporna na mnoge faktore koji dovode do toga da se tasteri na običnim tastaturama relativno brzo izližu, oštete i dotraju. Drugačije rečeno, kapice tastera na ROG Claymore II tastaturi će dugo izgledati kao nove i zato neće biti potrebe da ih menjate.

Uz to, svaki ROG RX taster može da izdrži i 100.000.000 (sto miliona!) pritisaka, što znači da ćete u ovoj tastaturi uživati dugi niz godina.

Svaki taster, ponaosob, opremljen je RGB svetlećom diodom koja se nalazi tačno u srediniti tastera, pa je osvetljenost ujednačena na celoj površini tastera odnosno kapice.

ROG RX tasteri postoje u dve verzije:

  • ROG RX Red - linearni;
  • ROG RX Blue - taktilni, sa čujnim klikom.

ROG RX Red tasteri su linearnog tipa, što znači da pri pritiskanju imaju ravnomeran (linearan) “hod” od početka do kraja.

ROG RX Blue tasteri su taktilnog tipa, a to znači da ćete pri pritiskanju osetiti mali “stepenik” koji se nalazi otprilike negde na polovini “hoda” tastera. Uz to, ROG RX Blue tasteri su i neznatno tvrđi od ROG RX Red tastera.

N-Key Rollover (100% Anti-Ghosting) tehnologija

ROG Claymore II tastatura opremljena je i N-Key Rollover tehnologijom, što znači da će svaki pritisak na taster biti savršeno i pravovremeno registrovan, čak i kada biste pritisnuli sve tastere istovremeno, što je u brzim igrama, u kojima milisekunde odlučuju o tome da li ćete biti pobednik ili gubitnik, veoma važno.

Funkcionalna i ergonomska unapređenja

Sistem za povezivanje numeričkog dela, koji znamo sa ROG Claymore tastature prve generacije, kod ROG Claymore II modela zamenjen je potpuno novim kliznim sistemom koji obezbeđuje primetno čvršću i sigurniju vezu između tastature i Numpad-a.

Klizni sistem za prikačinjanje Numpad-a na ROG Claymore II tastaturu

Takođe, numerički deo je dobio i dodatna četiri tastera oji se, kao i svi ostali tasteri, mogu prograrati i podesiti po želji korisnika.

Uz ROG Claymore II dolazi i vrlo udoban oslonac za dlanove, koji se uz originalni Claymore nije dobijao, zbog čega je ASUS često kritikovan. Ovaj zgodan dodatak se vrlo jednostavno pričvršćuje na tastaturu - uz pomoć magneta.

ROG Claymore II tastatura sa osloncem za dlanove

Makro-komande

U video-igrama, pa čak i klasičnim programima, postoje situacije kada na tastaturi morate da ispritiskate čitav niz tastera i tasterskih prečica kako biste aktivirali određenu funkciju, promenili “oružje”, izveli neki specifičan potez u igri i slično…

ROG Claymore II tastatura omogućava da ove kompleksne radnje obavite znatno jednostavnije - uz pomoć odgovarajuće makro-komande tj. pritiskom na samo jedan taster.

Makro-komande su zapravo snimljene sekvence koje oponašaju željeni redosled operacija i pritiskanja tastera. Snimanje makro-komandi se obavlja vrlo jednostavno: na tastaturi uključite snimanje nove komande, nakon toga ispritiskate sve potrebne tastere baš onako kako biste to uradili i unutar igre ili programa, a zatim tu snimljenu sekvencu sačuvate na koji god taster hoćete. Kasnije će biti dovoljno da pritisnete taster na koji ste sačuvali snimljenu sekvencu i tastatura će obaviti sve ostalo umesto vas.

Mnoštvo opcija uz Armoury Crate softver

Sa aspekta elektronike, ROG Claymore II je izuzetna tastatura. Međutim, maksimalni potencijal ovakve tasstature nije moguće iskoristiti bez kvalitetnog softvera - kakav je ASUS Armoury Crate.

Kompanija ASUS je zamislila Armoury Crate kao centralni softver iz kojeg će korisnik upravljati svim ASUS uređajima,a ne samo tastaturom. Dakle, dovoljno je da na računaru imate samo jedan program da biste upravljali čitavim sistemom, kako internim računarskim komponentama tako i perifernim uređajima - pod uslovom da je sve njih proizveo ASUS.

Kada je u pitanju ROG Claymore II optičko-mehanička gaming tastatura, ASUS Armoury Crate softver omogućava gotovo sve što poželite - od podešavanja svakog tastera ponaosob do kreiranja impresivnih svetslosnih efekata.

Uz pomoć Armoury Crate softvera se svakom pojedinačnom tasteru može dodeliti apsolutno bilo koja funkcija. Tako, na primer, taster sa slovom “F” može postati taster kojim ćete kucati neko drugo slovo ili taster kojim ćete izvršavati neku složeniju komandu, pa čak i čitav niz komandi.

Armoury Crate softver za podešavanje ROG Claymore II optičko-mehaničke gaming tastature

Pored podešavanja funkcije tastera, Armoury Crate omogućava i podešavanje RGB osvetljenja - takođe za svaki taster ponaosob. Na ovaj način možete kreirati zaista spektakularne svetlosne efekte, a na raspolaganju vam je čak 16 miliona nijansi - za svaki taster. Naravno, tu su i unapred definisani RGB efekti koje možete aktivirati odmah, bez potrebe da ulazite u detalje i da bilo šta podešavate.

Činjenica da se osvetljenje tj. boja svetla može podesiti za svaki taster posebno znači da ćete određene tastere, na primer one na kojima se nalaze neke bitne prečice u programu u kojem radite ili u igri koju igrate, moći da obojite drugom bojom i tako ih učinite uočljivijima.

Kada tastaturu podesite baš onako kako želite, kompletna podešavanja možete snimiti u internu memoriju tastature, kao profil. ROG Claymore II ima memoriju za šest profila, s time što profil br. 6 ima podrazumevana podešavanja i on se ne može menjati.

Da sumiramo: doslovno svaki taster ROG Claymore II tastature se može posebno podešavati, bez obzira na to da li želite da podesite funkciju ili osvetljenje tastera.

Pored svega navedenog, ASUS Armoury Crate softver omogućava i ažuriranje firmware-a same tastature. Šta je firmware? Firmware je softver koji se nalazi unutar same tastature i koji zapravo pokreće samu tastaturu. Drugim rečima, firmware je neka vrsta primitivnog operativnog sistema koji se nalazi unutar nekog uređaja i upravlja radom tog uređaja.

Da li je ROG Claymore II tastatura ono što vam treba?

Svi prethodni redovi zajedno daju će vam dati vrlo jasan odgovor na ovo pitanje, ali ćemo pokušati da ga napišemo i u kraćoj formi tj. u jednoj rečenici.

ROG Claymore II jeste gaming tastatura, ali nije namenjena samo gejmerima, već svima koji žele visokokvalitetnu i izdržljivu tastaturu, koja ima gotovo beskonačan broj mogućnosti i na kojoj se apsolutno sve može podesiti i prilagoditi željama korisnika - ukoliko cena i gejmerska estetika nisu prepreka.