AKO VODITE RAČUNA O ZDRAVLJU OVO MORATE IMATI U KUHINJI: Evo kako da odaberete pravu fritezu na vruć vazduh (VODIČ)

Može se reći da su friteze na vrući vazduh jedan od onih revolucionarnih proizvoda koji su svojom pojavom potpuno promenile način na koji pripremamo prženu hranu i uz to ponudile zdraviju i praktičniju alternativu tradicionalnom prženju. Ovi inovativni kuhinjski aparati su jako brzo stekli popularnost zbog svoje svestranosti, lakoće upotrebe i brojnih benefita po zdravlje onih koji ih koriste. Pomoću tehnologije brzog cirkulisanja vazduha postiže se skoro isti efekat koji nudi prženje u dubokom ulju.
friteza.png

Trenutno na tržištu postoji ogroman broj modela sa još većim brojem karakteristika pa izbor friteze koja će odgovarati vašim potrebama može biti poprilično izazovan zadatak. Zato smo napravili ovaj vodič koji će vam pomoći da se snađete u moru funkcija, modela, karakteristika i načina korišćenja.

Takođe, u ovom vodiču ćete pronaći i praktične savete za optimalno korišćenje, kao i preporuke za neke modele za koje smatramo da su dobar izbor za kupovinu.

Kako rade friteze na vruć vazduh?

Friteze na vruć vazduh su zapravo konstruisane na sličan način kao ventilatorske rerne, ali sa mnogo snažnijim ventilatorom. Uglavnom su opremljene sa nekoliko grejnih elemenata koji su u stanju da proizvedu izuzetno visoke temperature za kratko vreme.

Za razliku od rerne kojoj su nekada potrebne desetine minuta da se zagreje, grejači u fritezi na vrući vazduh proizvode trenutnu toplotu. Takođe, friteza ima snažan ventilator koji pomaže u brzom i efikasnom raspoređivanju vrućeg vazduha kroz komoru za prženje i oko hrane.

Vruć vazduh čini da hrana postane hrskava jako brzo i značajno smanjuje vreme pripreme.

Friteza 1.png

Koje su glavne razlike u odnosu na tradicionalne friteze?

Iako i friteze na vrući vazduh i tradicionalne friteze imaju za cilj postizanje hrskave teksture i brzu pripremu hrane razlikuju se u nekoliko bitnih aspekata:

  • Upotreba ulja: Tradicionalne friteze zahtevaju veliku količinu ulja da bi hrana bila potpuno potopljena, dok friteze na vrući vazduh koriste vrlo malo, ili nimalo ulja.
  • Uticaj na zdravlje: Zbog smanjene upotrebe ulja friteze na vrući vazduh proizvode hranu sa manje masti i kalorija u poređenju sa tradicionalnim fritezama.
  • Čišćenje: Friteze na vrući vazduh su generalno lakše za čišćenje jer nema ulja koje je potrebno odlagati i manje je masnih komponenti za pranje.
  • Bezbednost: Budući da nemaju veliki rezervoar vrelog ulja, friteze na vruć vazduh sa sobom nose daleko manji rizik od opekotina i požara.
  • Brzina kuvanja: U fritezama na vruć vazduh često se hrana priprema značajno brže nego što je to slučaj sa tradicionalnim fritezama.

Ove razlike u načinu funkcionisanja povlače za sobom niz benefita zbog kojih se sve veći broj korisnika okreće ovoj tehnologiji. Neke od glavnih prednosti su:

  • Zdraviji obroci: Budući da za pripremu hrane koriste minimalne količine ulja ili ga čak ne koriste uopšte, friteze na vrući vazduh proizvode obroke sa manje kalorija i masti.
  • Svestranost: U fritezama na vruć vazduh se mogu pripremati raznovrsni obroci jer osim prženja podržavaju i pečenje, roštiljanje pa čak i pripremu dezerta.
  • Praktičnost: Ovi uređaji obično imaju intuitivne kontrole i vrlo su jednostavni za korišćenje pri čemu smanjuju vreme pripreme i olakšavaju čišćenje. Savršene su za samce koji puno rade ili porodica koje traže brza rešenja za obroke bez kompromisa po pitanju ukusa
  • Manje mirisa: Za razliku od dubokog prženja koje najčešće ostavlja dugotrajni miris vrelog ulja u kuhinji, prženje na vruć vazduh će ostaviti samo miris hrane koji se lako uklanja najobičnijim aspiratorom.
  • Energetska efikasnost: Friteze na vruć vazduh troše manje energije u poređenju sa tradicionalnim rernama i fritezama, što ih čini daleko ekonomičnijim i održivijim izborom.

Ključne karakteristike koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine

Kapacitet

Kapacitet friteze na vrući vazduh određuje koliko hrane možete pripremiti odjednom. Ovi uređaji dolaze u različitim veličinama, obično od 2 do 6 litara. Prilikom razmatranja kapaciteta, bitno je da uzmete u obzir veličinu vašeg domaćinstva i razmislite o tipičnim obrocima koje pripremate.

  • Mali kapacitet (2-3 litra): Idealan je za pojedince ili parove koji pripremaju manje obroke ili grickalice.
  • Srednji kapacitet (3-5 litara): Prikladan je za male porodice ili osobe koje vole da pripremaju više jela istovremeno.
  • Veliki kapacitet (5-6 litara i više): Savršen za veće porodice ili one koji često pripremaju hranu za goste.

Snaga

Snaga direktno utiče na brzinu pripreme hrane i efikasnost friteze. Modeli sa većom snagom obično se brže zagrevaju i ravnomernije pripremaju hranu. Najčešće se snaga kreće između 800 i 1.800 vati.

  • Manja snaga (800-1200 vati): Duže vreme kuvanja, pogodno za ređu upotrebu ili manje porcije.
  • Veća snaga (1400-1800 vati): Brže vreme kuvanja, idealno za redovnu upotrebu i veće porcije.

Kontrola temperature

Kontrola temperature je vrlo bitna stavka za uspešnu pripremu obroka. Većina friteza na vruć vazduh nudi predefinisane temperaturne postavke, obično u rasponu od 80°C do 200°C). Preporuka je da birate friteze sa preciznom kontrolom temperature kako biste lakše pripremali i one zahtevnije recepte. Na tržištu postoje friteze sa digitalnim i manuelnim kontrolama.

Bezbednost

Bezbednost je jedan od glavnih prioriteta prilikom odabira bilo kog kuhinjskog aparata. Moderne friteze na vrući vazduh su opremljene brojnim bezbednosnim funkcijama koje osiguravaju sigurno korišćenje. Neke od najčešćih su:

  • Automatsko isključivanje: Isključuje fritezu kada je ciklus pripreme završen, čime se sprečava zagorevanje i štedi energija.
  • Hladna spoljašnjost: Održava spoljašnju površinu hladnom na dodir što smanjuje rizik od opekotina.
  • Neklizajuće nogice: Obezbeđuju stabilnost na radnoj površini tokom rada.
  • Zaštita od pregrevanja: Sprečava pregrevanje uređaja i produžava njegov vek trajanja.

Jednostavno i lako održavanje

Čišćenje je jedan od najzahtevnijih poslova u kuhinji, ali većina ovih uređaja dolazi sa karakteristikama za lakše održavanje. Prilikom izbora razmotrite da li uređaj ima:

  • Delove koji se mogu prati u mašini za sudove
  • Premaz protiv lepljenja
  • Uklonjive komponente koje omogućavaju lak pristup svim delovima.

Dodatne funkcije

Pojedini modeli dolaze sa dodatnim funkcijama koje ih čine multipraktičnim aparatima koji zamenjuju više uređaja i omogućavaju da osobe bez nekog značajnog kulinarskog iskustva pripremaju izvrsne obroke. Tako će vam, na primer, predefinisani programi znatno olakšati pripremu uobičajenih jela kao što su pomfrit, piletina, riba ili povrće, dok neki modeli mogu poslužiti čak i za pečenje, grilovanje ili dehidrataciju. Takođe, razne vrste tajmera pomažu prilikom organizacije i omogućavaju dosledne i konstantne rezultate. Preporuka je da prilikom odabira pažljivo razmotrite da li su vam ovakve karakteristike potrebne i kako se uklapaju u vaš stil pripreme hrane.

Friteza 2.png

Saveti i trikovi za korišćenje friteza na vrući vazduh

Kao i kod svakog kuhinjskog aparata, postoje određeni saveti i trikovi koji će vam, naročito u početku, pomoći da postignete najbolje rezultate.

Prethodno zagrejte fritezu

Prethodno zagrevanje friteze se preporučuje kako biste postigli najbolje rezultate. Iako ne zahtevaju svi recepti prethodno zagrevanje, na gotovo svim specijalizovanim sajtovima savetuje se da je ovakva praksa korisna za većinu jela. Potrebno je da fritezu postavite na željenu temperaturu i pustite je da radi oko 3-5 minuta pre nego što stavite hranu unutra. Za hranu koja zahteva duže vreme pripreme ili je posebno delikatna, prethodno zagrevanje nije potrebno.

Ponekad koristite minimalne količine ulja

Jedna od glavnih prednosti friteze na vruć vazduh je mogućnost kuvanja sa malo ili nimalo ulja. Ipak, savetuje se da ponekad koristite male količine ulja na hrani ili u korpi da biste poboljšali hrskavost bez dodavanja previše masti. Preporučuje se da koristite ulja sa viskokom tačkom dimljenja ili zamene za ulje poput sprejeva za kuvanje.

Upoznajte vaš uređaj

Za svaku namirnicu postoji okvirno idealno vreme potrebno za spremanje. Ipak, za postizanje najboljih rezultata nekada je neophodno postavke manuelno prilagoditi određenom modelu, pa čak i konkretnom uređaju. Dok ne steknete iskustvo u pripremi i ne “upoznate” svoj uređaj od koristi vam može biti sledeća tabela.

  • Sveža hrana: Za sveže povrće, meso i druge namirnice, preporučuje se da pogledate uputstvo za vašu fritezu ili da počnite sa uobičajenim postavkama:

Piletina: 180°C za 20-25 minuta
Pomfrit: 200°C za 15-20 minuta
Riba: 190°C za 10-12 minuta
Povrće: 190°C za 10-15 minuta

  • Zamrznuta hrana: Većina zamrznute hrane može se direktno spremati u fritezi na vruć vazduh. Smrznute namirnice obično zahtevaju niže temperature i nešto duže vreme kuvanja nego što je to slučaj sa svežom hranom

Protresite i okrenite hranu

Brojni kuvari savetuju da je za postizanje najboljih rezultata potrebno da protresete ili okrenete hranu na pola procesa kuvanja. To će pomoći da se hrana ravnomerno ispeče sa svih strana i da se komadići ne zalepe jedan za drugi. Za veće komade poput pilećih ili ribljih fileta koristite klešta prilikom okretanja kako bi se hrana ravnomerno zapekla sa obe strane i postigla bolja tekstura i ukus.

Ne pretrpavajte

Ukoliko pretrpate korpu sprečićete cirkulaciju vrućeg vazduha što će rezultirati delimično kuvanom hranom koja nije dovoljno hrskava. Da biste postigli najbolje rezultate najbolje je da rasporedite hranu u jednom sloju sa prostorom između komada kako bi vazduh mogao optimalno da cirkuliše. Ako imate mnogo hrane za pripremu najbolje je da radite u serijama kako biste bili sigurni da ćete dobiti kvalitetan i ravnomerno spremljen obrok.

Redovno čistite

Nakon svake upotrebe, očistite korpu, tacnu i sve uklonjive delove. Većina delova se može prati u mašini za sudove, ali se svakako preporučuje da proverite uputstvo proizvođača kako biste bili sigurni. Redovno dubinsko čišćenje je takođe važno zbog uklanjanja zagorele hrane i masnoće. Čistite fritezu sunđerom i blagim deterdžentom, i izbegavajte korišćenje jakih hemikalija ili metalnog pribora koji može oštetiti premaz i smanjiti efikasnost uređaja.

Friteza 3.png

Mane korišćenja friteza na vrući vazduh

Uprkos svim prednostima koje smo dosad pomenuli, friteze na vrući vazduh imaju i neke mane koje takođe treba razmotriti prilikom odlučivanja o kupovini

Navikavanje

Možda će biti potrebno malo eksperimentisanja kako biste “uboli” pravo vreme i temperature za različitu hranu. Svaka friteza ima neke specifične karakteristike koje utiču na proces kuvanja pa je važno pratiti rezultate i po potrebi prilagoditi vreme i temperaturu. Takođe, neki recepti dizajnirani za konvencionalne metode kuvanja možda će morati da se modifikuju kako bi se postigao željeni ishod.

Prostor

Ove friteze često zauzimaju dosta prostora na radnoj površini što može biti problematično u manjim kuhinjama gde je svaki centimetar bitan. Pronalaženje odgovarajućeg mesta za fritezu je ponekad komplikovano pogotovu ako već koristite dosta drugih apatrata. Slično je i sa skladištenjem kada nije u upotrebi pa i o tome razmislite pre kupovine.

Ograničen kapacitet

Friteze na vrući vazduh često imaju manji kapacitet u poređenju sa tradicionalnim rernama, što možda nije idealno za velike porodice ili one koji često organizuju obroke za veći broj ljudi. U tim slučajevima najbolje rešenje je priprema hrane u serijama.

Razlike u teksturi

Iako friteze na vrući vazduh proizvode hrskavu spoljašnjost, tekstura se može razlikovati od tradicionalnog dubokog prženja. Moguće je da će vam u nekim slučajevima biti nešto teže da postignete isti nivo hrskavosti.
Ipak, važno je napomenuti da uprkos svim nedostacima koje smo upravo pomenuli, za većinu korisnika prednosti friteza na vrući vazduh prevazilaze njihove mane.

Naše preporuke

ARIETE 4618 XXL

Idealna za pripremu velikih količina hrane i hrskavih specijaliteta sa minimalnim korišćenjem ulja. Kapacitet od 5,5 litara, dovoljan je za celu porodicu, a podesiva temperatura do 200°C i tajmer do 60 minuta osiguravaju savršene rezultate. Snaga od 1800W omogućava brzo zagrevanje, a korpa koja se uklanja i kontejner protiv lepljenja olakšavaju čišćenje.
Pored toga što pruža izuzetne performanse, dodaje i dašak elegancije prostoru u kome se nalazi. Njena metalik crvena boja će sigurno zapasti za oko svima koji uđu u kuhinju. Sa odličnim LCD ekranom, gomilom bezbednosnih funkcija, zaštitom od pregrevanja i dvogodišnjom garancijom ova friteza je odličan izbor. PROUČITE DETALJNIJE OVAJ MODEL

Friteza 4.png

XIAOMI Mi Smart Air Fryer 3.5L je svestran kuhinjski aparat dizajniran da u svim aspektima olakša i ubrza zdraviju pripremu hrane. Sa rasponom temperature od 40℃ do 200℃ i konfiguracijom ventilatora sa dve brzine, ova friteza je pravi multipraktik. Pomoću nje možete odmrzavati zamrznutu hranu, fermentisati povrće, pa čak i praviti sušeno voće. Interaktivni OLED ekran omogućava lako podešavanje vremena i temperature kuvanja jednostavnim okretom i pritiskom. Moguće je čak podesiti podsetnik za okretanje hrane.
Ono što izdvaja Mi Smart Air Fryer od konkurencije je njena jednostavnost. Automatski će se pauzirati kada izvadite korpu i omogućiti vam da proverite hranu u bilo kom trenutku, bez potrebe za resetovanjem aparata. Kompaktne dimenzije čine je lakom za skladištenje i štede prostor na radnoj površini, delovi su perivi u mašini za sudove, a poseduje i specijalno osmišljene kanale za cirkulaciju vazduha i otvore za hlađenje koji osiguravaju duži vek trajanja.

Friteza 5.png

Midea MF-TN35D2 je još jedan odličan model koji treba razmotriti. Sa kontinuirano podesivim termostatom u rasponu od 80°C do 200°C i snažnim grejačam od 1.500W, pruža preciznost i efikasnost bez premca. Kapacitet od 3.5 litara je savršen za pripremu obroka za male i srednje porodice.

I ovaj model je jednostavan i intuitivan za upotrebu. Poseduje tajmer od 60 minuta i signal za završetak kuvanja, a tu je i mehanička zaštita od pregrevanja koja garantuje da će aparat raditi u bezbednim temperaturnim granicama. Kompaktne dimenzije (380x275x316 mm) i težina (4.3 kg) čine je lakom za skladištenje i rukovanje.

Friteza 6.png