DA LI JE OVO NAJKORISNIJI KUĆNI APARAT? Proverite zašto milioni kupuju ove aparate, čisti celu kuću bez muke i hemije

Paročistači su neki od najsvestranijih alata dostupnih za čišćenje doma. U pitanju su uređaji koji, osim čišćenja, mogu da se koriste za dezinfekciju i sterilizaciju raznih površina uključujući tepihe i neke vrste drvenih podova. I to sve čine bez upotrebe jakih hemijskih deterdženata što ih čini bezbednim i ekološki prihvatljivim. Eliminisanje potrebe za hemijom naročito je korisno osobama sa alergijama, vlasnicima kućnih ljubimaca ili porodicama sa malom decom.
the-push-rod-2537318_1280.jpg

Paročistač koristi samo vodu, koju zagreva do vrlo visokih temperatura kako bi se stvorila para koja se potom kroz mlaznicu ispušta na površinu koju želite da očistite. Toplota i pritisak su odlični za omekšavanje prljavštine, masnoće i tvrdokornih mrlja, dok vlaga pomaže da se oni rastvore i uklone. Toplota takođe pomoći u neutralisanju bakterija i štetočina.

Većina paročistača spada u jednu od tri kategorije: kanisterski, ručni ili paročistači u obliku mopa.

Kanisterski paročistači su najsvestraniji po dizajnu. Obično idu u kompletu sa različitim dodacima, a imaju i crevo koje produžava domet, pa je lako dosegnuti uglove i teško dostupna mesta. Kanisterski paročistači obično imaju točkiće ili traku koja omoguđava lako prenošenje.

Jedan od najboljih modela koji nudi odličan odnos cene, kvaliteta i mogućnosti je svakako ovaj KÄRCHER SC 3 EASYFIX. Radi se o izuzetno brzom paročistaču koji je spreman za rad nakon samo 30 sekundi zagrevanja. Njegov rezervoar za vodu može se dopunjavati u svakom trenutku, bez potrebe za prekidom rada, što omogućava neprekidno čišćenje cele kuće uz uštedu vremena.

Dolazi sa automatskim ketridžom za uklanjanje kamenca, što drastično produžava njegov vek trajanja, a uz snagu od 1900 W i pritisak pare od 3,5 bara, efikasno odstranjuje 99,99% bakterija u domaćinstvu. Zapremina rezervoara od 1 l i kompaktne dimenzije čine ga jako praktičnim i lako upravljivim, a dužina kabla od 4 metra omogućava odličnu pokretljivost pri čišćenju.

parocistac.png

Parni mopovi, s druge strane, su po pravilu prenosiviji i udobniji za korišćenje i manevrisanje. Idealni su za prostore sa tvrdim podovima, jer često nisu dizajnirani za čišćenje tapaciranog nameštaja, odnosno nemaju dodatke za čišćenje drugih površina.

Preporuka je model Vileda Steam Plus 3.0 POFF. U pitanju je efikasan uređaj za čišćenje svih vrsta podova koji uništava do 99,9% bakterija bez upotrebe hemikalija. Zagreva se za samo 15 sekundi i omogućava beskrajno podešavanje intenziteta pare čime se lako prilagođava različitim tipovima podova, pa njime možete čistiti i osetljive površine.

Zahvaljujući okretnoj glavi i kompaktnim dimenzijama (126 cm visine i težini od 2,3 kg), lak je za manevrisanje, a priloženi jastučici od mikrovlakana čine ga idealnim za čišćenje tvrdih podova, tepiha, presvlaka i dušeka. Ima ergonomski dizajniranu dršku koja olakšava upotrebu, pa ćete bez problema očistiti površine do 120 m² sa jednim punjenjem rezervoara za vodu od 400 ml.

rucni parocistac.png

Ručni paročistači su odlični za detaljno čišćenje površina kao što su fugne, rerne i sudopere. Njima je moguće usmeriti paru na ove oblasti i po pravilu su dosta manji od ostalih tipova tako da su podesni za manevrisanje i olakšavaju pristup uglovima i tesnim mestima. Međutim, zbog svoje veličine, nisu najbolji izbor za čišćenje podova i velikih površina.

Preporuka za ručni paročistač je ovaj Karcher SC 1 EasyFix model snage 1200W. Čisti bez hemikalija i može se koristiti bilo gde u domaćinstvu, uključujući male kuhinje i ormane u kupatilu. Iako je kompaktan, veoma je snažan i garantovano će obezbediti da površine budu dubinski čiste.

karcher.png

Površine na kojima možete koristiti paročistač

Nisu svi paročistači kompatibilni sa svim površinama. Pored toga, paročistač možda nije pravi alat za čišćenje određenih površina u vašem domu, naročito ako su porozne i lako upijaju vlagu.

Princip po kom funkcionišu uključuje dve stvari koje mogu oštetiti određene materijale: toplotu i vodu,“ savetuje Kathy Cohoon, i zato treba izbegavati njihovo korišćenje na poroznim površinama. Takođe, treba biti oprezan pri korišćenju paročistača na površinama sa bojom na bazi vode ili na vrlo delikatnim materijalima, kao što su somot ili svila.

Neki paročistači mogu se koristiti za čišćenje tepiha i tapaciranog nameštaja. Međutim, uvek se uverite da koristite odgovarajuće postavke pare i najprikladnije dodatke za svaki zadatak.

Površine koje treba izbegavati prilikom korišćenja paročistača

Naročito treba biti oprezan prilikom čišćenja drvenih i obojenih površina ili bilo kojih predmeta i oblasti koje su konstruisane od papira, drveta, šperploče ili kartona. Ako čistite zidove ili druge oblasti za koje niste sigurni kako će reagovati na toplotu i vlagu, preporučuje se da uređaj prvo testirate na malom delu i da budete oprezni. Takođe, nemojte koristiti paročistač na antikvitetima. Mnogi vintage predmeti imaju završne slojeve od laka ili supstanci koji ne podnose toplotu.

Dodatni pribor i oprema

Uobičajeni dodaci koje možete pronaći u kutiji paročistača uključuju alat za ribanje, četku, nastavak za tkanine, alat za pukotine i dodatak za čišćenje podova. Slično usisivačima veći paročistači uključuju creva ili produžne cevi kako bi se povećao njihov domet.

Generalno najbolji savet je da, iako vam se korišćenje može učiniti intuitivnim, uvek pročitajte uputstvo pre čišćenja kako biste saznali koji dodatak odgovara kojoj površini u vašem domu. Jedan od najboljih je svakako dodatak za staklo.

Kada smo kod staklenih površina važno je upozoriti da tokom hladnih dana para može razbiti prozore, pa je važno da se koriste samo ukoliko je spoljna temperatura umereno visoka.