Kako da poboljšate trajanje baterije na vašem mobilnom telefonu

Pametni telefoni su postali neizostavni deo našeg svakodnevnog života, ali jedno od najvećih izazova sa kojima se suočavamo je kratko trajanje baterije. Neke aplikacije troše više bateriju od drugih kao i neke opcije. Bez obzira na to koliko je vaš telefon nov ili star, postoje jednostavni koraci koje možete preduzeti kako biste produžili vek trajanja baterije. Evo nekoliko saveta.
Mobilni telefon i baterija

Smanjite osvetljenje ekrana

Ekran je jedan od najvećih potrošača baterije. Podesite automatsko osvetljenje ili ga ručno smanjite na nivo koji je dovoljan za udobno korišćenje, ali ne previše svetlo..

Isključite nepotrebne funkcije

Bluetooth, Lokacija, Wi-Fi i GPS funkcije troše mnogo energije. Isključite ih kada ih ne koristite. Takođe, isključite automatsku sinhronizaciju za aplikacije koje vam nisu neophodne.

Koristite "Battery Saver" režim

Većina pametnih telefona ima opciju štednje baterije koja može drastično smanjiti potrošnju energije. Aktivirajte ovu opciju kada vidite da vam je baterija pri kraju.

Pratite korišćenje aplikacija

Neke aplikacije troše više energije od drugih. U podešavanjima telefona možete videti koje aplikacije najviše troše bateriju i prema tome ih optimizovati ili zameniti manje zahtevnim alternativama.

Mobilni telefon

Ažurirajte softver

Proizvođači često izdaju ažuriranja koja uključuju optimizacije za bolju potrošnju baterije. Uverite se da je vaš telefon ažuriran na najnoviju verziju softvera.

Koristite tamnu temu

Ako vaš telefon ima AMOLED ekran, korišćenje tamne teme može značajno smanjiti potrošnju energije. Tamne boje troše manje energije nego svetle na ovakvim ekranima.

Izbegavajte ekstremne temperature

Ekstremno hladne ili vruće temperature mogu negativno uticati na bateriju vašeg telefona. Pokušajte da držite telefon na umerenoj temperaturi kako biste produžili vek trajanja baterije.

Isključite vibracije

Vibracije troše više energije nego zvučni signali. Isključite vibracije za obaveštenja i pozive ako vam nisu neophodne.

Ugasite aplikacije u pozadini

Aplikacije koje rade u pozadini često nepotrebno troše energiju. Redovno zatvarajte aplikacije koje ne koristite aktivno.

Nabavite eksternu bateriju ili powerbank

Ako često putujete ili provodite mnogo vremena daleko od punjača, eksterna baterija može biti od velike pomoći kao i powerbank. A nekad baš može da vam se isprazni telefon kada vam je potrebno da nešto uradite.

Primena ovih saveta može značajno poboljšati trajanje baterije vašeg pametnog telefona i omogućiti vam da duže ostanete povezani bez potrebe za punjačem. Isprobajte ih i uživajte u dužem vremenu korišćenja vašeg uređaja!