Saveti kako da zaštitite vaše uređaje od sunca

Vaši mobilni telefoni, laptopovi, tableti, pametni satovi i drugi uređaji dizajnirani su tako da izdrže određene vremenske uslove i prilike. Proizvođači znaju da će vaš tehnološki uređaj provoditi mnogo vremena napolju zajedno sa vama. Zbog toga daju sve od sebe da svaki svoj proizvod usavrše i učine ga što izdržljivijim. Međutim, još uvek nisu uspeli da stvore nešto neuništivo.
Uredjaji i toplota

Oštećenja pametnih uređaja koja nastaju zbog letnjih uslova, odnosno visokih temperatura, veoma su česta. Mogu ozbiljno da naškode vašem uređaju, ukoliko niste pažljivi. Međutim, možete da izbegnete dodatne troškove popravke ili kupovine novog uređaja, samo ako se malo potrudite i naučite kako da ga zaštitite.
U nastavku teksta pronaći ćete najvažnije savete za zaštitu telefona, tableta, pametnog sata, laptopa i drugih IT uređaja od sunca i visoke temperature.

Izbegavajte ekstremnu toplotu

Vaši tehnološki uređaji jesu napravljeni sa ciljem da izdrže visoke temperature. Međutim, oni nisu dizajnirani da podnesu ekstremnu zagrejanost i preteranu izloženost direktnom suncu.

Tokom leta, crni ekran vašeg telefona upija više toplote nego što možete i da pretpostavite. Izlaganje previsokoj temperaturi može prouzrokovati da se neki elementi unutar vašeg telefona zaista istope. Čak i u manje ekstremnim slučajevima, toplota može oštetiti unutrašnju bateriju i dovesti do njenog kvara.

Visoka temperatura tokom letnjih meseci u najgorem slučaju može da istopi vaš telefon, a u najboljem slučaju da uništi bateriju.

Uredjaji i toplota

Držite svoje uređaje na posebnim mestima u automobilu

Možda niste znali, ali nešto tako jednostavno, kao što je stavljanje telefona na kontrolnu tablu automobila ili na peškir kada ste na plaži, može dovesti do brzog pregrevanja. Da ne biste ozbiljno platili za svoju grešku, izbegavajte da ga na ovaj način izlažete direktnom suncu.

Postavite telefon ispod nivoa sunca u automobilu. Na primer, unutrašnjost vašeg automobila je više zasenčena od kontrolne table. Pokušajte da držite uređaj u tamnijim delovima automobila. Ostavite ga u držaču za čaše, u pretincu za rukavice ili čak u džepu, dok ste u automobilu. Naravno, ovo važi i za sve ostale pametne uređaje.

Nikada ne ostavljajte telefon u vrelom autu. Baš kao što ne biste ostavili psa u vrelom autu, i vaš telefon će se pregrejati i pokvariti. Čak i nekoliko minuta u pregrejanom automobilu može biti pogubno za vaš pametni uređaj.

Zaštita uređaja kada ste napolju

Kada planirate da se duže zadržite napolju dok je temperatura visoka, ne zaboravite da pokrijete svoje pametne uređaje. Ako ostavite telefon napolju duže, bez obzira na to kako je okrenut, može da se pregreje. Zato ne zaboravite da ga zaštitite nečim tako što ćete da ga prekrijete, jer još uvek nije izmišljena krema sa zaštitnim faktorom za telefon.

Najlakše je da svoj pametni uređaj stavite u torbu, u hlad ili ispod suncobrana. Sve osim direktnog sunca je dobro rešenje.

Zapamtite, ekstremna toplota može da prouzrokuje kvar baterije vašeg telefona. Ako primetite da vam se baterija često gasi, čak i kada piše da još uvek ima 50% trajanja, postoji mogućnost da je oštećena.

Šta da radite ako se uređaj pregreje

Neki savremeni uređaji programirani su tako da obaveste kada postoji rizik da se pregreju ili kada se to već desi, a neki se čak i automatski isključe. Međutim, ukoliko vi još uvek nemate taj uređaj, primetićete da se naglo ugasio usled boravka na previsokoj temperaturi.

Evo šta možete da uradite kako biste ga „vratili u život”:

Unesite ga unutra

Telefon, pametni sat, tablet ili laptop odmah unesite u zatvorenu prostoriju, kada primetite da je došlo do pregrevanja na suncu. Postavite ga na čvrstu podlogu koja ne apsorbuje dodatnu toplotu. Najbolje bi bilo da je prostorija u kojoj ste klimatizovana.

Izbegnite prebrzo hlađenje

Najveća greška koju možete da napravite kada se vaš pametni uređaj pregreje je da ga stavite u frižider ili zamrzivač. Iako vam možda zvuči smešno, neki ljudi imaju običaj da to urade, a posledica može biti momentalan i trajan kvar uređaja.

Uklonite kućište

Vodootporna kućišta ili ona koja su predviđena za otežane uslove rada mogu da zadržavaju dodatnu toplotu. Kada primetite da se uređaj pregrejao, otvorite ga i ostavite da se potpuno ohladi. Tek nakon nekog vremena možete da ga ponovo uključite.

Rad na kompjuteru pored bazena

Sprečite oštećenja od vode

Poznato je koliko voda može biti štetna kada su u pitanju tehnološki uređaji, pa čak i oni vodootporni. Bez obzira na to da li ste na bazenu ili na moru, najbolje bi bilo da svoj pametni uređaj držite dalje od vode. Možda mu nekoliko kapi neće naškoditi, ali problem nastaje ako upadne u vodu i potpuno se potopi.

Kada je more u pitanju, vodite računa i da sitan pesak ne uđe u unutrašnjost vašeg uređaja, jer može doći do kvara. Dakle, zaštitna futrola je dobro rešenje na plaži ili na bazenu.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi. Ovog leta posebnu pažnju posvetite čuvanju i zaštiti vaših pametnih uređaja, jer zaista nema razloga da ih izlažete riziku i stvarate dodatni stres i troškove. Čuvajte pre svega sebe od toplote i sunca, a samim tim ćete biti dovoljno pribrani da sačuvate i svoje dragocene uređaje.