DA LI KLIMA MOŽE DA RADI NA MINUSU: Koliko je bezbedno, od čega to zavisi i koja su ograničenja

Mogućnost i efikasnost grejanja uz pomoć klima-uređaja u najvećoj meri zavise od toga da li vaša klima može da radi na vrlo niskim temperaturama.
Da li klima može da radi na minusu - led na spoljnoj jedinici klima uređaja

Grejanje pomoću klima-uređaja iz godine u godinu postaje sve zastupljenije, pogotovo kada se uzmu u obzir troškovi grejanja, koji kod grejanja klimom mogu da budu i znatno niži nego kada se koristi npr. standardna grejalica.

Ukoliko ste odlučili da vam grejanje na klimu bude osnovni izvor toplote u zimskim mesecima, verovatno se pitate koji tip klima-uređaja je najpogodniji za to, tj. koja klima je najefikasnija za rad na niskim temperaturama.

Zapravo, možda je ono što vas najviše zanima u stvari odgovor na pitanje da li klima može da radi na minusu. Najkraći odgovor na ovo pitanje bi bio: da, ali pod određenim uslovima. U nastavku teksta ćete moći da pročitate više o tome na koji način funkcioniše klima-uređaj kada su napolju temperature ispod nule.

Koja klima je najbolja za grejanje?

Svi klima-uređaji imaju funkciju grejanja i hlađenja, s tim što su za opciju grejanja mnogo praktičnije inverter klime, zbog mogućnosti rada i na veoma niskim temperaturama.

Standardne klime, poznate i kao ON/OFF klime, prvenstveno su namenjene za hlađenje, tako da uglavnom nisu dovoljno efikasne kod grejanja, pogotovo ne pri temperaturama ispod nule.

Standardne klime mogu da greju ukoliko spoljna temperatura nije niža od -5 °C, odnosno do tačke smrzavanja u spoljnoj jedinici uređaja. Kada spoljašnja temperatura padne na manju od predviđene za klasični tip klime, uređaj gubi na efikasnosti i potrebno mu je više vremena da obezbedi željenu temperaturu u prostoriji.

Za razliku od standardnih klima-uređaja, inverter klime mogu efikasno da rade i kada se spoljašnja temperatura spusti na -15 °C, pa čak i niže. Pored toga što odlično greju, inverter klime su poznate i kao veoma ekonomične klime, koje omogućavaju smanjenu potrošnju električne energije.

Muškarac stoji ispod klime i drži kalkulator u ruci - inverter klima je štedljiva

Na koji način greje inverter klima?

Kod standardnih klima-uređaja kompresor ili radi u punom kapacitetu ili uopšte ne radi - zbog toga se i nazivaju ON/OFF klimama. Zbog toga što uvek uduvavaju vazduh punim kapacitetom, čak i kod malih razlika između trenutne i zadate temperature, standardne klime troše mnogo struje. Uz to, uz pomoć standardne klime često ne možete da zagrejete prostoriju onoliko koliko biste želeli.

Za razliku od njih, inverter klime se neprestano prilagođavaju temperaturi vazduha u prostoriji tj. rade samo onoliko koliko je potrebno da bi se postigla odnosno održala željena temperatura, što najviše utiče na uštedu energije.

Inverter klima-uređaji takođe mogu brzo da zagreju hladnu prostoriju. Ukoliko ste ušli u leden stan i odmah uključili klimu, kompresor inverter klime će raditi punom snagom dok se u prostoriji ne uspostavi željena temperatura i time je brzo zagrejati. Nakon postizanja zadate temperature, inverter klima će raditi samo neophodnom snagom, potrebnom za održavanje te temperature.

Kod inverter klima ređe ledi spoljna jedinica

Još jedan od načina na koji inverter klime doprinose uštedi energije u zimskom periodu je taj što kod ovih uređaja ređe ledi spoljna jedinica, što ponekad može da predstavlja veliki problem.

Kod standardnih klima uređaja sva energija se troši na rad unutrašnje jedinice, usled čega može da dođe do toga da se na spoljašnjoj jedinici formira led.

U tom slučaju, klima prestaje sa unutrašnjim grejanjem i prebacuje se na spoljašnje, kako bi se led otopio. Kada se to dogodi, s obzirom na to da klima na kratko prestaje sa radom, možete da pomislite da je došlo do kvara klime i da je zbog toga isključite.

Ovaj proces odmrzavanja spoljne jedinice klima-uređaja može da se ponavlja i nekoliko puta dnevno, pri čemu biste svaki put ostajali bez izvora grejanja, a tokom veoma hladnih dana i 5 minuta je dovoljno da se prostorija primetno ohladi. Naravno, na ponovno zagrevanje prostorije će se potrošiti znatno više električne energije nego što bi se potrošilo na kontinuirano održavanje temperature.

Daljinski upravljač za klima-uređaj, temperatura - grejanje podešeno na 25 stepeni

Kod inverter klima se ovo mnogo ređe dešava, jer se broj obrtaja kompresora i spoljnog ventilatora automatski menja i prilagođava podešenoj temperaturi, što dovodi do toga da spoljna jedinica sporije ledi. Uduvavanjem samo neophodne količine vazduha se smanjuje i opterećenje na električne instalacije, što je posebno korisno u zimskim mesecima.

Sada imate odgovor na pitanje da li klima može da radi na minusu i koji tip klime je najpogodniji za grejanje.

Inverter klima-uređaji su veoma isplativ izvor grejanja - ne samo zbog toga što omogućavaju da ostvarite značajnu uštedu na mesečnim računima za struju, već i zbog toga što zaista odlično greju. S obzirom na to da uvek koriste najoptimalniju snagu za grejanje, inverter klime imaju i duži vek trajanja u odnosu na standardne.

Planirate kupovinu nove klime za svoj životni ili rani prostor?

Bez obzira na to da li vam je potrebna standardna klima, inverter klima ili pokretna (pingvin) klima, pri izboru vam najviše mogu pomoći recenzije, ocene, iskustva i preporuke za klime, koje pišu sami korisnici, prenoseći vam vlastita iskustva sa svojim klima-uređajima.

Takođe, na sajtu Iskustva & Preporuke možete upoređivati cene klima-uređaja u prodavnicama širom Srbije, a iz našeg detaljnog vodiča za pametnu kupovinu možete saznati i kako odabrati najbolju klimu.