KAKO UKLONITI VIRUS IZ MOBILNOG TELEFONA: Sprečite krađu podataka i osigurajte bolji rad svog uređaja

Pametni telefoni su često na meti sve brojnijih virusa koji mogu napraviti prilično veliku štetu. Saznajte kako možete da uklonite virus iz mobilnog telefona.
Virus u aplikacijama za telefone i računare

Mobilni telefoni imaju svoje operativne sisteme i u tehnološkom smislu su pravi pravcati računari. Kao takvi, ovi uređaji se mogu zaraziti malicioznim softverom, što može dovesti do ozbiljnih problema i izložiti vas nepotrebnim rizicima koji mogu biti i opasni, kao što su krađa podataka, novca sa bankovnog računa i slično.

Zato je veoma važno da znate kako ukloniti virus iz mobilnog telefona. Međutim, podjednako je važno i da umete da prepoznate virus, tj. da prepoznate aktivnosti virusa pre nego što bude prekasno.

Pored toga kako možete da uklonite virus iz telefona, u redovima koji slede naučićete i kako da zaštitite telefon od novih virusa i drugih pretnji koje vrebaju u digitalnom svetu.

Koji su znaci da je potrebno ukloniti virus iz mobilnog telefona, tj. da je telefon zaražen virusom?

Simptomi da je vaš mobilni telefon zaražen virusom odnosno malicioznim softverom softverom mogu biti različiti. Među najčešćima su:

  • usporen rad telefona
  • brže trošenje baterije
  • otvaranje reklamnih pop-up (iskačućih) prozora
  • pregrevanje mobilnog telefona
  • nekontrolisano isključivanje i/ili restartovanje uređaja
  • pojavljivanje aplikacija koje niste instalirali vi
  • brisanje podataka poput slika i dokumenata
  • različite promena u funkcionisanju telefona

S druge strane, postoje i virusi koje nije moguće detektovati odmah nakon što zaraze mobilni telefon jer uređaj radi naizgled normalno, sve do određenog trenutka.

Bez obzira na to o kakvoj se vrsti virusa radi, potrebno je da u što kraćem roku uklonite virus iz mobilnog telefona kako biste sprečili dalje probleme.

U nastavku ćemo objasniti proceduru za rešavanje problema sa virusom na pametnom telefonu.

Kako ukloniti virus sa Android mobilnog telefona?

Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste uklonili virus sa Android mobilnog telefona, u zavisnosti od tipa virusa, kao i u zavisnosti od toga na koji je način virus dospeo u telefon:

  • Obrišite keš memoriju internet pretraživača (Google Chrome, Mozilla Firefox…) - otvorite glavni Settings meni telefona, idite na Apps, odaberite svoj internet pretraživač, kliknite na opciju Storage i na kraju odaberite Clear Cache. Drugi način je da u lokalnom meniju svog internet pretraživača pronađete opciju za brisanje Cache memorije;
  • Aktivirajte Safe Mode na telefonu i uklonite sumnjive aplikacije - u korisničkom uputstvu proverite kako se na vašem modelu telefona aktivira Safe Mode. Kod Samsung telefona je potrebno da zadržite softversko dugme za isključivanje dok na ekranu ne vidite dugme za Safe Mode. Nakon što ste aktivirali Safe Mode, na uobičajen način pristupite listi instaliranih aplikacija i obrišite sve sumnjive aplikacije;
Safe Mode na Samsung telefonu sa Android 12 (One UI 4.1) operativnim sistemom
  • Aktivirajte Google Play Protect - ova opcija se nalazi u Google Play Store-u i služi za nadzor drugih aplikacija i utvrđivanje da li se ponašaju na neuobičajen način. Pomoću Google Play Protect zapravo postavljate jedan sloj zaštite od virusa. Ova opcija bi trebalo da je uključena u samom startu. Ipak, možete to proveriti tako što ćete otvoriti čuvenu Google Play Store aplikaciju, a zatim u gornjem desnom uglu ekrana tapnuti na profilnu ikonicu. Potom odaberite Play Protect, pa zatim Settings (ikonica zupčanika) i ovde možete uključiti ili isključiti opciju Scan apps with Play Protect;
  • Koristite antivirus aplikaciju - ovo je način na koji možete podesiti automatsko uklanjanje virusa iz mobilnog telefona, ukoliko se dogodi da vam putem email-a ili na neki drugi način virus dospe u telefon. Neke od popularnih antivirus aplikacija za Android operativni sistem su Avira Antivirus i Bitdefender Antivirus. Veoma je važno da antivirus aplikacije preuzimate isključivo iz Google Play prodavnice, kako se ne biste izlagali dodatnim rizicima i novim opasnostima;
  • Hard reset Android telefona (vraćanje telefona na fabrička podešavanja) - ovo je pouzdan način za uklanjanje virusa iz Android mobilnog telefona, ali negativna strana ovog načina je brisanje svih podataka i postavki. Da biste uradili hard reset Android telefona procedura je sledeća: idite u glavni Settings meni i pronađite opciju Reset ili Backup and Reset, a potom tapnite na Factory dana reset i potvrdite resetovanje u narednom koraku. Ovu opciju ostavite za kraj, tj. za slučaj da problemi ne prestanu nakon što ste pokušali sve prethodne opcije.

Kako ukloniti virus sa iPhone-a?

I kod uklanjanja virusa iz mobilnog telefona brenda Apple opcije su slične kao i kod Android uređaja. Ono što možete uraditi je sledeće:

  • Očistite Cache memoriju svog web browser-a - otvorite Settings telefona i pronađite Safari, a zatim tapnite na Clear History and Website Data. Proces ponovite i sa ostalim aplikacijama za odlazak na internet ukoliko ih koristite, kao što je npr. Google Chrome;
  • Restartujte telefon - držite Powe dugme i isključite uređaj, sačekajte par sekundi i ponovo ga pokrenite. Možda niste znali, ali restartovanje iPhone-a često može biti sve što je potrebno da uradite kako biste ukloniti virus iz telefona;
  • Ažurirajte iOS - instalacija najnovije verzije operativnog sistema obično “pregazi” sav maliciozni softver i viruse. Idite na SettingsGeneralSoftware Update i ukoliko vam uređaj prijavi da postoji novija verzija iOS-a od one koja se nalazi u vašem telefonu, preuzmite je i instalirajte;
  • Vratite Backup telefona - ukoliko ste napravili rezervnu kopiju podataka iz svog iPhone-a, u slučaju kada se javi problem sa virusom možete uređaj vratiti na verziju kada je sve radilo kako treba. Idite na SettingsGeneralReset i odaberite Erase All Content and Settings, a zatim pratite uputstva kako biste telefon iznova pokrenuli uz pomoć Backup fajlova sa iCloud-a;
  • Instalirajte antivirus - popularni antivirus programi za iPhone su AVG Mobile Securiti i Avira, a pored uklanjanja virusa iz mobilnog telefona nude i druge bezbednosne funkcije;
  • Vratite iPhone na fabrička podešavanja - ovaj postupak će obrisati sve iz vašeg telefona i vratiti ga u stanje kao kada je po prvi put bio uključen. Da biste to uradili idite na SettingsGeneralReset i odaberite Erase All Content and Settings (kao i kod prethodne opcije), a zatim odaberite opciju da resetujete telefon.

Kako zaštiti mobilni telefon od virusa?

Proizvođači telefona su u činili sve što je u njihovoj moći da telefone učine što otpornijim na viruse i druge online pretnje. Ipak, to ne znači da nije potrebno da i vi učinite sve što je u vašoj moći kako biste dodatno smanjili rizik od zaraze i eliminisali potrebu za kasnijim uklanjanjem virusa iz mobilnog telefona.

Ono što bi svakako trebalo da učinite jeste da aplikacije preuzimate isključivo sa zvaničnih prodavnica Google Play i App Store. Čak i u tom slučaju obavezno pogledajte komentare korisnika i uverite se da je aplikacija bezbedna jer se događa da neka aplikacija prođe sve bezbednosne provere, a da ipak nije baš prijateljski nastrojena ka korisniku i telefonu.

Takođe, redovno ažurirajte operativni sistem svog telefona i trudite se da uvek koristite poslednju tj. najnoviju verziju softvera. Naime, proizvođači vam svakom novom verzijom operativnog sistema ili neke aplikacije pružaju bezbednosne “zakrpe” i čine vaš uređaj otpornijim na viruse.

Ažuriranje aplikacija na Android telefonu

Nemojte kliktati na sumnjive linkove nepoznatih pošiljaoca. Bez obzira da li ste poruku dobili na svoj mail ili preko neke aplikacije za dopisivanje, ukoliko vidite da je link čudan bolje ga je zaobići.

I na kraju, izbegavajte korišćenje bežičnog interneta koji je bez lozinke. Neobezbeđene Wi-Fi mreže su jedno od glavnih oružja hakera i preko njih je moguće na lak način zaobići sve zaštite i ubaciti virus ili malware u mobilni telefon.

Planirate kupovinu novog telefona?

Zašto biste rizikovali kada na našem sajtu uvek možete da pročitate korisničke recenzije, ocene, iskustva i preporuke za telefone, koje su napisali korisnici našeg sajta i na taj način izneli svoje mišljenje o stotinama različitih modela telefona koji se mogu kupiti u Srbiji. Informišite se pre kupovine i lako odaberite najbolji model za vas.

Takođe, na našem sajtu možete upoređivati cene telefona u prodavnicama širom Srbije - sve na jednom mestu.