KOLIKA JE IDEALNA UDALJENOST OD TELEVIZORA I KAKO JE IZRAČUNATI: Jednostavna formula za više uživanja u TV sadržaju

Iako možda ne izgleda tako, udaljenost gledaoca od TV ekrana je veoma važan parametar koji utiče na sveukupno zadovoljstvo, kao i na doživljaj sadržaja.
Kolika je idealna udaljenost od televizora - porodica sedi na kauču i gleda TV

Veliki broj ljudi veruje da gledanje televizora iz prevelike blizine oštećuje vid. Ova zabrinutost nije bez osnova i potiče iz vremena kada su TV ekrani zaistra emitovali štetno zračenje.

Međutim, pronalazak LCD ekrana eliminisao je ovu opasnost po zdravlje očiju. Ipak, pitanje kolika je idealna udaljenost od televizora i dalje je veoma važno jer gledanje televizora iz prevelike blizine može dovesti do naprezanja i zamora očiju. Zato hajde da vidimo…

Koliko blizu je previše blizu i koja je optimalna udaljenosti od televizora

Nekadašnje pravilo je glasilo da idealna udaljenost od televizora treba da bude najmanje pet puta veća od dijagonale ekrana u koji gledamo. Međutim, to je odavno stvar prošlosti jer je ovo pravilo važilo za televizore sa katodnom cevi, koji se više ne proizvode i gotovo da ih više niko ne koristi.

CRT TV (televizor sa katodnom cevi) na komodi

Vodeći proizvođači smatraju da bi udaljenost trebalo da bude u proseku dva puta veća od same dijagonale ekrana. Više o preporučenoj udaljenosti od ekrana možete pročitati u tekstu Vodič za pametnu kupovinu televizora.

Ipak, pored udaljenosti, položaj samog televizora u odnosu na mesto na kome sedite takođe je važna stavka u sprečavanju naprezanja očiju.

Bez obzira na to da li se vaš televizor nalazi na komodi, stolu ili okačen o zid, potrebno je da bude pozicioniran tako da se sredina ekrana nalazi u visini vaših očiju dok sedite - ili nešto niže od toga. Na ovaj način sprečava se naprezanje vratnih i očnih mišića, a istovremeno se osigurava dobar ugao za gledanje programa.

Pored toga, zamor se lako može sprečiti i tako što ćete, na svakih 20 minuta gledanja televizora sa optimalne udaljenosti, napraviti pauzu od 20 sekundi i za to vreme “baciti” pogled kroz prozor ka nekom udaljenom objektu.

Pravilno sedenje ispred televizora i optimalna pozicija TV-a

Idealna udaljenost od televizora sa LCD (LED) ili OLED ekranom

Formula za izračunavanje optimalne udaljenosti od televizora ipak nike egzaktna, jer optimalna udaljenost zavisi i od rezolucije ekrana. U slučaju da koristite TV uređaj čiji ekran ima visoku rezoluciju (npr. 4K), pikseli koji obrazuju sliku neće fizički biti previše veliki, pa ćete takvom ekranu moći da priđete i nešto bliže.

Ukratko, ukoliko vaš TV ima ekran Full HD rezolucije, držite se ranije navedene formule, što znači da je idealna udaljenost za gledanja dva puta duža od dužine dijagonale. S druge strane, idealnu udaljenost od televizora čiji ekran ima 4K UHD (ili čak 8K UHD) rezoluciju možete iračunati tako što ćete dužinu dijagonale pomnožiti sa 1,5. Evo i kratke liste koja će vam dodatno olakšati izbor idealne dijagonale odnosno idealne udaljenosti od TV-a.

Optimalna udaljenost od 4K UHD televizora:

  • 43 ″ - 164 cm
  • 48 ″ - 183 cm
  • 50 ″ - 190 cm
  • 55 ″ - 210 cm
  • 58 ″ - 221 cm
  • 65 ″ - 248 cm
  • 70 ″ - 267 cm
  • 75 ″ - 286 cm
  • 85 ″ - 324 cm
  • 98 ″ - 373 cm

Optimalna udaljenost od HD i Full HD televizora:

  • 32 ″ - 163 cm
  • 40 ″ - 203 cm
  • 42 ″ - 213 cm
  • 43 ″ - 218 cm
  • 50 ″ - 254 cm

Koliko daleko treba držati mobilni telefon ili tablet

Činjenica je da danas multimedijalni sadržaj, kao što su filmovi, serije i video-igre, često konzumiramo preko mobilnih telefona i tablet računara. Zato se postavlja pitanje da li ovi uređaji utiču na vid i koliko njihovi ekrani treba da budu udaljeni od očiju korisnika.

Kao prvo, ekrani mobilnih telefona i tablet računara su zasnovani na sličnoj tehnologiji kao i oni na savremenim televizorima. No, bez obzira na to koliko je tehnologija napredovala, to ne znači da ne možemo “pokvariti” vid ukoliko ih dugo koristimo. Zato i postoji takozvani noćni režim, koji znatno smanjuje negativan uticaj na zdravlje očiju.

Preporučuje se da mobilne telefone i tablet uređaje držimo na 30-50 cm od očiju. Na ovaj način izbegavamo probleme koji mogu nastati usled fokusiranja pogleda ka sićušnom ekranu na maloj udaljenosti.

Muškarac sedi na fotelji i koristi tablet računar

Naravno, i ovde važi pravilo da sam uređaj treba pozicionirati tako da se nalazi u nivou očiju ili malo niže kako se mišići očiju i vrata ne bi nepotrebno naprezali i umarali. Ukoliko imate problema da pročitate tekst sa telefona ili tableta koji držite na optimalnoj udaljenosti od očiju, preporuka je da, umesto približavanja uređaja, uđete u podešavanja svog uređaja i povećate veličinu slova.

Takođe, bilo bi dobro da, kao i u slučaju gledanja televizora, pravite kratke pauze na svakih dvadesetak minuta, kako bi odmorili oči od fokusiranja na mali ekran.

Sada znate koja je idealna udaljenost od televizora, tj. udaljenost koja će vam obezbediti maksimalno uživanje. U slučaju da planirate kupovinu novog TV uređaja, ne zaboravite da pročitate naš detaljni Vodič za pametnu kupovinu televizora, u kome možete saznati kako da odaberete uređaj koji će vam najviše odgovarati i na šta je sve potrebno da obratite pažnju prilikom kupovine.

Naravno, prilikom izbora TV-a vam u velikoj meri mogu pomoći recenzije, ocene, iskustva i preporuke za televizore, koje su napisali korisnici našeg sajta. Takođe, možete napisati recenziju za svoj televizor i time pomoći nekom ko možda planira kupovinu istog televizora - novog ili polovnog.